Hosszú: Nevetséges, hogy így ítélkeznek az emberek

11
2016.08.09. 09:07

Hosszú Katinka megnyerte a második aranyérmét, ráadásul egy olyan számban, 100 háton, amelyben egyszer ugyan már nyert Európa-bajnokságot, de vb-n nem próbálhatta ki magát, mert más programjával ütközött, ezért rendszerint visszalépett.

Az 58,45-ös idő tekintélyt parancsoló, Hosszú sokoldalúságát mutatja, és könnyen lehet, hogy a szakmában már nem feltétlenül vegyesúszóként kell beszélni róla.

2013-ban 59,4-et úszott, amivel a második volt az előfutamban, aztán tavaly 58,78-at repesztett, de akkor is elengedte ezt a számot. Így azokkal a specialistákkal – Baker, Seebohm –, akikkel a döntőben most összekerült, leginkább csak kétszázon találkozott.

És miért érdekes még ez a szám? Hosszú úszóedző nagyapja, Bakos László eredetileg hátúszónak szánta őt Baján, és mint kiderült, nem volt rossz a meglátása. Az úszása nagyon dinamikus lett, nem csapkod és hadonászik, ettől még erőteljes.

Eddig nem volt általános, hogy a vegyesúszás királyai sprintben villogjanak, Michael Phelpsnek 100 pillangón sikerült nyernie a 2008-as olimpián például, a nők közül Egerszegi Krisztina volt az, aki 1992-ben a 400 vegyes után 100 háton is nyerni tudott. Most az ő örökébe lépett Hosszú.

Amikor Rióban a győzelme után arról kérdeztem, mi történt a fordulónál, nagy mosollyal a zsebébe nyúlt, és elővette az aranyat.

„Ennyi. Semmi más” – válaszolta. Hozzátette, hogy az előfutamban és az elődöntőben is úgy érezte, benne hagyott a fordulóban elég sokat, ezért most megbeszélték, ez mennyire fontos.

Hosszú egyébként nem rajtolt jól, volt, aki két tizedet vert rá rögtön, a végén azonban nála volt az előny, mert a második amerikai Baker előtt három tizeddel nyert.

„A kidelfinezés most rendben volt. Ezért tudtam megiramodni azok után, hogy hatodik voltam ötvennél. Nem érzékeltem pontosan, hogy a forduló után rögtön az élmezőnybe kerültem, de a sebességet éreztem. A rövidpályás versenyzéskor a delfinezés nagyon fontos, ezt sikerült jól begyakorolnom az előző években. Most látszik, hogy nem volt véletlen annyi versenyen elindulnom, és megvan a haszna. Tudtam, hogy a fordulón és a forduló után még nyerhetek tizedeket. Ha pedig minden jól megy, akkor tudok faragni az elődöntős időmből. Nem foglalkoztam a többiekkel, nem érdekelt, hogy ők mennyit hagytak a két előző futamban, ki spórolt az energiával. Annak örültem inkább, hogy a legfontosabb időszakra összeállt minden, ez egy jó úszás volt.”

Hosszú szerint mindkét aranynak megvan a maga szépsége.

A 400 vegyest favoritként nyerte, de igazi verseny nélkül, 100 háton viszont sokan izgulhattak érte, de most már van egy ilyen győzelme is.

Érdekelte már egy ilyen győzelem is, amikor az utolsó métereken kell eldönteni, ki a jobb.

„Volt egy álmom. Egerszegi Krisztinát láttam kisgyerekként, amikor ráfordult az utolsó 50 méterre, már oda lehetett neki adni az aranyat, akkora fölénnyel vezetett. Ezt megkaptam szombaton 400 vegyesen, méterekkel vezettem. Most egy másfajta győzelmet választottam.”

Arra a kérdésre, hogy meglepetés volt-e ez a győzelme, úgy felelt: cél volt. Beszéltek róla Shane Tusuppal, az edzőjével.

Visszautalt arra, nem véletlenül mondta, hogy ezen a távon egytől nyolcig bármi előfordulhat, mert sprintben egy kis hibát nem lehet kijavítani, az sokba kerül. Míg 400 vegyesen a kisebb hibákat könnyen lehet javítani, mert van idő rá.

Titkon persze remélte az érmet, de az aranyban messze nem volt biztos.

Azt még nem tudta megmondani, mi lesz a keddi programja, mert a 200 vegyes döntője előtt kellene úsznia 200 pillangón.

„Shane-nel majd mindent megbeszélünk. Nélküle az egyik aranyérem sem lenne. Nem lenne ez a négy év sem, amibe együtt belevágtunk. Hogy üzent nekem a Facebookon, nem lepett meg, mert mindennap elmondja nekem, mennyire boldog velem.

Mi nagyon-nagyon boldogok vagyunk.

Sokan kritizálják mostanában a kapcsolatunkat, de a kívülállókat nem is értem, miért teszik ezt, amikor nem látnak bele a mindennapjainkba, hogyan élünk, mennyire szeretjük egymást. Nevetségesnek gondolom, hogy néhány információval a birtokukban ítélkeznek emberek. Élvezzük, hogy itt lehetünk. Élveztem ezt a versenyt is.”

Áder János köztársasági elnök egyébként meglátogatta az aranya után őket, és akkor Tusup azt mondta, nagyon örül, hogy Magyarországot képviselheti.