Megvan az első magyar pólógyőzelem Rióban

2016.08.09. 15:43
A női válogatott első csoportmeccsén 13-11-re legyőzte Kínát, ami az első két negyedben még tapadt Bujka Barbaráékra, de a harmadik negyed felszabadult játéka olyan előnyt adott, amit már nem lehetett ledolgozni. Négy éve is legyőzték Kínát az olimpián.

Nehezen indult a meccs, több mint három percet kellett várni az első gólig. Azt Takács Orsolya lőtte, de nagyon hamar egyenlített Kína. Ezután Tóth Ildikó villant, újra vezetett a magyar csapat, elsősorban Gangl Edinának köszönhetően, aki a kapuban jól megtámasztotta a csapatot az első negyedben, az első öt lövésből négyet hárított.

Elől a támadásépítés eleinte nem igen működött, a kényszerből ellőtt labdák nem okoztak sok gondot a kínai kapusnak sem. Hátul működött a kemény védekezés, nem hagyták élni a kínai centereket, de ez azzal is járt, hogy büntetőt ítéltek ellenük. Zsao Zsi-han ötméteresét Gangl sem védhette. (2-2).

Gangl könnyű védésével indult a második negyed. A kínaiak kitolták a védekezésüket, újra és újra távoli lövésre kényszerítették a magyarokat, akik így nem voltak különösen veszélyesek. Kína ötméteresből vezetést szerzett, de Bujka a következő támadásnál máris egyenlített ballal, majd egy Gangl védés után jobbal is betalált (3-4). A védekezés is jól ment, emberhátrányban szerzett Czigány labdát, amivel megúszott. Gólt ugyan nem szereztek belőle, de így nem is kaphattak.

Úgy tűnt, hogy magabiztosabbá válhat ettől is a magyar csapat, de a vezetést mégsem sikerült stabilizálni, a kínaik egy-egy villanása mindig elég volt az egyenlítéshez.

A negyed végén egy higgadtan végigjátszott emberelőnyből újra meglett a vezetés. Megint Keszthelyi volt eredményes a baloldalról (5-6), de az utolsó másodpercben pattintott lövéssel fejezte be Kína a támadását.

A harmadik negyed elején még Kína vezetett, de a meccsen ez volt az utolsó alkalom. Antal Dóra egy gyors akciógóllal egyenlített, majd végre beindult a magyar válogatott. Felszabadultan játszva a támadásokat is ki tudták dolgozni, Czigány Dóra villant kétszer, és már 9-7 volt ide, majd Keszthelyi Rita ejtésével már három gólt volt az előny. De még tartott a lendület, időkérés után Czigány pattintós góljával 11-7 lett az eredmény. Ez a különbség már megnyugtató volt, ahogy a negyed végén a 12-9-es állás is.

Az utolsó negyedben egy kicsit görcsösebbé vált a magyar csapatt játéka, így közelebb tudtak jönni a kínaiak. A koncentrációval azonban nem volt gond, időkérés után Takács Orsolya megszerezte a 13. gólt, és innentől már csak az volt a kérdés, mennyivel nyer a magyar válogatott. Végül két gól előnye maradt.

„Kína nagyon nehéz ellenfél, amelyet a magyar válogatottnak az elmúlt két és fél évben nem sikerült legyőznie. Egyrészt emiatt is örülök a győzelemnek, másrészt nagyon fontos volt a jó kezdés az olimpián, harmadrészt pedig adhat egy olyan önbizalmat a következő mérkőzésekre, amely kell a csapatnak" - nyilatkozta a medenceparton Bíró Attila. "Ez a kínai csapat komoly játékerőt képvisel, de a harmadik negyedben sok mozgással fel tudtuk őket törni, ez volt a fordulópontja a mérkőzésnek, ez által tudtunk több akció- és átlövésgólt dobni."

Az MTI érdeklődésére elmondta, két-három gólt "ajándékoztak" az ellenfélnek, az ilyen hibákat kell elkerülni a folytatásban. "A spanyolok ellen egy-két védekezési hibát kell kijavítani, az egy még komolyabb csapat, többre lesz szükségünk ellenük, az amerikaiakról nem is beszélve" - mondta.

Ilyen értelemben jó is a sorsolás, mert a spanyol csapatot egy fokkal erősebbnek érzem, az amerikait meg nyilván, ezért remélem, lépéséről lépésre tudjuk majd összerakni a játékunkat" – tette hozzá Bíró.

B csoport,  1. forduló:
Magyarország-Kína 13-11 (2-2, 4-4, 6-3, 1-2)
Maria Lenk Uszoda, 300 néző néző, v.: Peris (horvát), Sztavridisz (görög)
    gólszerzők: Cigány 4, Keszthelyi 3, Bujka, Takács 2-2, Tóth I., Antal 1-1, illetve Ma, Niu 3-3, Csao, 2, Mej, Csang C., Csang V. 1-1
    emberelőnyök: 11/12