Megvan az ötödik arany: Szilágyi Áron megvédte címét

Az olimpia ötödik napja

Vége
2016-08-08T172058Z 1474284280 RIOEC881C6INL RTRMADP 3 OLYMPICS-R

A legfontosabbak

Index
2016.08.10. 15:19

Összefoglaló

Szilágyi Áron megvédte olimpiai címét, aranyérmes férfi kardvívásban!
Ez az ötödik magyar arany
A női 4x200-as gyorsváltó a hatodik helyen végzett
  • A férfi pólósok két döntetlen után a görögökkel is leikszeltek
  • A vívó Mohamed Aida a legjobb 16 között esett ki, Knapek Edina az első fordulóból sem jutott tovább
  • A 16 között esett ki a cselgáncsozó Tóth Krisztián
    új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
    • Tátrai Miklós a 27. helyen áll 454-es átlaggal tíz lövéssel a vége előtt az 50 méteres szabadpisztolyos sportlövészet selejtezőjében.

    • Mohamed Aida egyenlített. Knapek Edina Liu ellen hátrányban van: 6-

    • A kolumbiai 6-4-re vezet

    • már csak 3-2-re vezet kínai ellenfel

    • Knapek Edina hátrányba került kínai ellenfele ellen: 0-3

      Mohamed Aida 2-0-ra vezet.

    • Knapek Edina, aki Marco Antonio és Nobrega Goncalves tanítványa. Ellenfele a kínai Liu Jungsi lesz. Knapek Edina éremért jött Rióba.

    • Ellenfele a kolumbiai Saskia Loretta van Erven Garcia. Hajrá!

    • 40 lövés után 364-es átlaggal Tátrai Miklós a 27. helyen áll az 50 méteres szabadpisztolyos sportlövészet selejtezőjében.

      Még 20 lövés. 

    • Lemondott posztjáról Szymon Kolecki, a Lengyel Súlyemelő Szövetség elnöke, írja az MTI. Ennek oka, hogy Tomasz Zielinski, a 94 kilogrammos súlycsoport idei Európa-bajnoka az anabolikus szteroidok közé tartozó nandrolon használatával bukott le, és a B próba elvégzése után kedden kizárták a játékokról.

      A 26 éves sportoló vasárnap éremesélyesként versenyzett volna.

      „Elnézést kérek, szégyellem magam azért, ami történt" - idézte Koleckit a PAP lengyel hírügynökség. Kolecki egyébként arról is hírt adott, hogy egy másik lengyel súlyemelő doppingvétségéről is tudomása van: Krzysztof Szramiak növekedési hormon használatával bukott le. Utóbbi sportoló nem szerepelt a riói lengyel csapatban.

    • Három kör ment le eddig, Tátrai 273-as átlaggal áll és jelenleg a 21. pozícióban van az 50 méteres szabadpisztolyos sportlövészetben. (Egy körrel korábban még a 26. volt.)

    • A "Hajrá / Gyerünk" felirat olvasható a 632 méter magas Shanghai Tower tetejét borító ledes kivetítőn.

      GettyImages-587908228
      Fotó: Vcg / Getty Images Hungary

      Így néz ki a torony a tágabb környezetével együtt:

    • Tátrai Miklós a 60 lövéses sportlövészet alapszakában zajló versenyen két kör után 172 körös átlaggal a 26. helyen áll.

    • Hogy most újra megnéztem azt a bakiparádé videót, ami még egy hónappal ezelőtt jelent meg az Inside the Forge Youtube-csatornán. És ha már megnéztem, nézzék meg önök is az aranyérmek után még egyszer, ahogy Hosszú, Shane Tusup, és stábjuk vihorászik, táncol, énekel, poénkodnak, baromkodnak egymással, és láthatóan szuper náluk a hangulat.

    • A közvetítéseken is látni, hogy pocsék az idő ma Rióban. Az ég felhős, szerdán bármikor lehet kisebb zápor, miközben 40 km/h-ás szél fúj. Ezért is halasztották el a mai evezős programokat.

      A holnapi időjárás sem lesz különösebben jó, 28 km/h-ás szél és záporok várhatóak az AccuWeather.com szerint. A hétvégén ugyanakkor már szép lesz az idő, jövő héten is csak kedden lehet kisebb zivatar, de akkor már nem rendeznek evezős versenyeket.

    • 14 órakor indul a férfi szabadpisztolyos sportlövészet selejtezője, amiben Tátrai Miklósért izgulhatunk.

    • Fél kettő és 14:06 perc között összesen 25 versenyző indul a szakadó esőben a 29,7 km-es távnak.

    • Eléggé prózai oka van a két sapkának, amiket az úszók rendszerint azonnal a futam után lerángatnak a fejükről. Az egyik ok az, hogy a két sapka biztonságosan megtartja a szemüveget, aminek a tartója az alsó és a fölső sapka között feszül.

      A második ok még ennél is fontosabb: a belső latex sapka és a külső szilikon sapka - ha nem is jelentősen -, de valamennyire javíthatja az úszó teljesítményét. „A külső szilikon sapka jobban megtartja az alakját, kevésbé gyűrődik, mint a belső, és így valamivel kisebb is az ellenállása” - mondta még 2012-ben Dave Salo amerikai úszóedző. (Washington Post)

    • Pelé twitteren üzent, hogy mindent megtesz azért, hogy ott lehessen az olimpia záróünnepségén. A brazilok háromszoros világbajnok futballistája egészségügyi okokból nem tudott részt venni a megnyitón, pedig a szervezők vele akarták meggyújtatni az olimpiai kandelábert. 

    • Már megint a szél borzolja a vízfelületet és a kedélyeket. Vasárnap az összes evezős számot elhalasztották. Egyelőre csak feltételezhetjük, hogy most is ez történt, mindenesetre hivatalos: ma lefújták az összes evezős számot.

    • Az örök klasszikus fekete körömlakkszínt választotta Hosszú Katinka erre az olimpiára, és ahogy a riói játékok első napjától időrendbe állított képgalériánkban is látható, a sok víz ellenére is kifogástalan a keze.

    • A 200 méter pillangón bronzérmet szerző 19 éves Kenderesi Tamással a Magyar Olimpiai Bizottság Facebook-oldalán megjelent mai interjúból válogattuk ki a Phelpst két előfutamon is megverő magyar úszó legérdekesebb mondatait: 

      • "Nagyon sokan mondták, hogy tök simán nyerhetek. Tök simán, hát igen (nevet). Mondom: gyerekek, tök mindegy, milyen színű lesz az érem, csak legyen."
      • "Nagyon megleptem magam már a középdöntőben, hogy megint sikerült elkapnom az öreget (Phelpst)."
      • "Mindenképpen szeretnék Phelpsszel beszélni. Meg szeretném köszönni, hogy ő is segített, hogy idáig eljutottam, mert tényleg így van, és elmondom, hogy én vagyok a legnagyobb rajongója."
      • "Megpróbálok ugyanaz maradni, magamat adni. Viszont az is benne van, hogy talán egy csomóan megismertek az országban és várom, hogy is néz ki ez a kis sztárság." 
    • A Velvet közli ezt a nagyszerű összeállítást, amiben az olimpiai műugrók - akik apró fecskét viselnek - a tévés közvetítések eredményjelző csíkjától úgy néznek ki, mintha nem is lenne rajtuk semmi. Értik, HAHA, PUCÉROK, HAHA!

      A teljes galériát nézze végig a Velveten.

      CpXNosHXEAEiwHn
      Fotó: Twitter
    • Az amerikai férfi kosárlabda-válogatott két meccsből két győzelemmel áll, különösebben még nem kellett megizzadniuk, ezért az is belefért, hogy luxushajójukat hátrahagyva élőben tekintsék meg az amerikai úszóválogatott tagjait, akik tegnap döntőbe jutottak. 

      Így jöttek össze olyan csoportképek, amiken Ryan Lochte, Michael Phelps és Katie Ledecky mellett DeAndre Jordan, DeMarcus Cousins, Kevin Durant vagy Clay Thompson pózol. 

    • A BBC kommentátora, Paul Hand épp a Johanna Konta - Szvetlana Kuznyecova női teniszmérkőzést vezette, amikor az egyik szünetben a már elhíresült "kiss-cam" vadászni indult a közönség soraiban ülők közt. Ilyenkor a lényeg, hogy a kamera ráközelít két egymás mellett ülő szurkolóra (akik jobb esetben egy párt alkotnak, de voltak már ebből kellemetlenségek) és ilyenkor egy csókkal pezsdítik fel a hosszú mérkőzés alatt ásítozó közönség hangulatát. 

      A kamera ezúttal is megindult, Hand pedig kicsit megfeledkezett magáról és olyat mondott, amire az internet népe rögtön a torkának ment:

      "Remélem, nem két egymás mellett ülő fickót kap ki a kamera" - utalva ezzel arra, nem kíváncsi rá, hogy mi sülne ki a dologból.

      A kommentátort az internetezők azonnal homofóbnak bélyegezték és vagy a lemondását követelték vagy, hogy rögtön kérjen elnézést. Ezt gyorsan meg is tette: "A kijelentés meggondolatlan volt és minden sértett nézőtől szeretnék elnézést kérni."

      Hand, úgy néz ki, megússza a dolgot, nem úgy, mint az olasz QS újságírója, akit kirúgtak azért, mert ledagitriózta az olaszok íjászcsapatát, akik pont lecsúsztak a dobogóról. (Daily Mail)

    • A BBC kalkulátorába be kell írni a magasságot, testsúlyt, születési időt, és kidobja, hogy az összes olimpikon között hol helyezkedünk el a testfelépítés alapján. Sőt, a végén megmutat három sportolót, akikkel azonos a magasságunk és testsúlyunk. Én például lehetnék német hokis vagy azeri bringás is a testalkatom alapján. Ide kattintva érhető el. A kalkulátor angol nyelvű, de mivel alapvetően grafikus, így azoknak is használható, akik nem beszélik a nyelvet. (BBC)

    • Szerda hajnalban húsz magyar sportoló, a kajakosok, kenusok, atléták, szabadfogású és női birkózók, öttusázók utaztak az olimpiára, és egy-egy súlyemelő és triatlonos is volt a repülőn.

      Három londoni hős is ezzel géppel indult Brazíliába: Kozák Danuta kajakos négy éve egyesben és négyesben, Szabó Gabriella négyesben, Pars Krisztián pedig kalapácsvetésben nyert. De Athén kétszeres és Peking egyszeres bajnoka, a kajakos Douchev-Janics Natasa is ezzel a charterjárattal utazott Rióba. (MTI)

    • A tenisztorna páros versenyében bejutott az elődöntőbe a spanyol páros, Rafael Nadal és Marc Lopez. A negyeddöntőben az osztrák Olivier Marach/Alexander Peya duót verték roppant simán, 6:3, 6:1-re. 

      A spanyolok így már a legjobb négy között vannak, ahol a kanadai Daniel Nestor és Vasek Pospisil lesz az ellenfelük. A másik elődöntőben amerikai-román párharc lesz a Steve Johnson/Jack Sock és Florin Mergea/Horia Tecau páros között.

      Tenisztorna, páros negyeddöntők: 

      • S. Johnson/J. Sock - R. Bautista/D. Ferrer 2-0 (6-4, 6-2)
      • M. Melo/B. Soares - F. Mergea/H. Tecau 1-2 (4-6, 7-5, 2-6)
      • M. Lopez/R. Nadal - O. Marach/A. Peya 2-0 (6-3, 6-1)
      • D. Nestor/V. Pospisil - F. Fognini/A. Seppi 2-0 (6-3, 6-1)
    • Ha rémálmom lesz, biztosan elő fog jönni ez az asszó - nyilatkozta a döntő után Imre Géza. Koreai ellenfele a biztosnak tűnő győzelemtől fosztotta meg, amikor 14-10-ről fordított a végén. 

      De milyen lehet egy vívó rémálma? Az asszót végigfotózó Alexander Hassenstein csinált néhány egészen különleges hangulatú képet is:

      Ezek a fotók két kép összeillesztésével készültek, amit a fotós a kamera szoftverével oldott meg, tehát még csak Photoshop sem kellett hozzá. A különleges felvételekhez két kockát exponált egymásra, a két kép között pedig annyi még a különbség, hogy játszott a zoommal és az élességgel, így az egyik jelenet mindig éles, a másik pedig homályos, álomszerű alakokat ad a vívók köré.

      A fenti galériában megnézhetnek még pár jól sikerült montázst.

    • A februárban meldoniummal lebukott Yuliya Efimova eltiltását a  Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) eltörölte, így az orosz úszó részt vehetett a riói olimpián. Női 200 méter mellúszásban sikerült is ezüstérmet szereznie, azonban a bemutatásakor, a pódiumon, meg úgy általában mindenhol kifütyüli és gúnyolódik rajta a közönség, az amerikai Lilly King pedig mutogat neki:

      Efimova szerint nagyon nincs rendben, hogy ennyire belekeverik a politikát a sportba, hogy "mivel nem tudták legyőzni Oroszországot", most a sportolóin állnak bosszút. Szerinte az Egyesült Államok ezzel a folyamatos nyomasztással új hideg háborút indított. (Telegraph

    • Kenderesi Tamás tegnap éjjel az egész ország szívébe belopta magát, miután fantasztikus teljesítménnyel bronzérmes lett 200 pillangón, azok után, hogy előtte kétszer is legyőzte példaképét, Michael Phelpset.

      A 19 éves úszó nemcsak a medencében, hanem azon kívül is formában van, zseniális nyilatkozatai miatt már most mindenki kedvence lett a magyar tehetség. 

      A döntő után egy-két sajtbureszt érzett, de már a finálé előtt is rendkívül lazán érkezett a medencéhez és a pankrátor-színész John Cena elhíresült, You Can't See Me kézmozdulatával éreztette, hogy nem fogja túlizgulni a döntőt, hiába úszik mellette Chad Le Clos vagy Michael Phelps. 

      A kézmozdulat leggyakrabban elterjedt jelentése a legyőzhetetlenség és érinthetetlenség. Kenderesi ha ilyen parádés formában úszik tovább, akkor reméljük, még nagyon sok döntőben ellőheti ismét ezt a mozdulatot.