A riói olimpiai hatodik napja

Index
2016.08.11. 14:57

Összefoglaló

Berecz Zsombor finndigiben futamot nyert, vitorlázásban 3. helyen áll
Joó Abigél és Cirjenics Miklós is vereséget szenvedett
A női pólóválogatott Spanyolország ellen vereséggel folytatta
A tolláslabdázó Sárosi Laura egy meccset játszott, veszített
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Annak ellenére, hogy még csak hat napja kezdődött az olimpia, már most alig jut étel és ital a látogatóknak. Vannak olyan nézők, akik már a stadionokat is elhagyták, hogy valami kajához jussanak. Mario Andrada, a szervezőbizottság szóvivője szerint azonban nem kell aggódni, már érkeznek az élelmiszerekkel megrakott teherautók.

  • Öt napon vagyunk túl az olimpián, és míg Magyarország 5 aranynál és 1-1 ezüst- és bronzéremnél tart, Ausztria még semmit nem nyert. Szerdán ehhez a cselgáncsozó Bernadette Graf állt a legközelebb, a női 70 kg-osok között, de elbukta a bronzmeccset, és csak ötödik lett. Az osztrák vitorlázók is éremközelben állnak, 4 futam után három olyan egységük is van, amely az 5-6. helyen várja a folytatást.

  • 50 m kisöbű sportpuska összetettben.

  • Akkor a BKK emlékeztet, hogy Szilágyi Áron olimpiai aranyérmet nyert.

  • Az imént, miközben gyilkos pillangóhatássá kumulálódó fatális véletlenek miatt 21-11, 21-12 arányban kikaptam Nyilas külpolitikai szakújságíró kollégámtól, mondtam is neki, vagy csak akartam, mindegy, mindenesetre voltak olyan női ping-pongosok az olimpián, akik ellen simán összegyötörhetnénk sátoros ünnepeken egy-egy csuszát, vagy valamit.

    De nem ezen a meccsen. Alant az észak-koreai Kim Szong poénja.

    BHg6XKn.gif

    Azóta persze már a női döntőt is lejátszották, és az élet Indexbajnok Miklósi Gábor értelmezése szerint kivételesen szép igazságot szolgáltatott.

  • A világ- és Európa bajnok Julija Jefimova az éjjel bejutott a női 200 méteres mellúszás döntőjébe, riválisának az amerikai Lilly Kingnek viszont ugyanez nem sikerült. 

    A két úszó viszonya elég paprikás, hiszen már a 100 méteres mellúszás döntőjében is találkoztak, és ott olimpiai rekorddal King nyert, míg Jefimova csak második lett. A két úszó között a futam után ment egy kis szájkarate is, hiszen Jefimova kétszer is megbukott doppingszerrel – legutóbb pont azzal meldoniummal, ami miatt sok orosz sportolót, köztük a teniszező Marija Sharapovát is eltiltották –, de az utolsó pillanatban mégis engedték indulni. 

    Kingnek ez nem tetszett, aminek hangot is adott, mire Jefimova tette fel a költői kérdést, hogy tart-e még a hidegháború.

    A két úszónak remek lehetőséget adott volna a 200 méteres mellúszás döntője, hogy folytassák a kis csatájukat, de erre nem fog sor kerülni mert a 100-on győztes Lilly King 200-on a döntőbe se jutott, 2:24,59-cel csak az elődöntő tizenkettedik legjobb idejét úszta. Jefimova 2:22,52-es idejével a hatodik legjobbként jutott a holnap hajnali fináléba.

  • Az országútiak után a pályakerékpárosok is elkezdik a versenyeiket Rióban. Csütörtökön, magyar idő szerint este kilenckor a csapat sprinttel indul a program. A képen a német válogatott edzése az Olympic Velodrome-ban.

  • 1904 után tért vissza a sport az olimpiai programba, az első ütést a brazil Adilson da Silva végezhette el.

  • Ami persze csak annak tükrében karcsú, hogy az amerikai kosárlabda-válogatott Kína ellen 57, Venezuela ellen pedig 44 ponttal győzött. 

    A Dream Team harmadik mérkőzése már egy fokkal szorosabbra sikeredett, hiszen az első negyed végén még döntetlen volt az állás, sőt, a félidőnél 5 ponttal már Ausztrália vezetett. Az amerikaiak természetesen magukhoz tértek és 7, valamint 8 ponttal hozták a harmadik-negyedik negyedet, így végül 98-88-ra behúzták a meccset, és ezzel bejutottak a negyeddöntőbe.

    A találkozó legeredményesebb játékosa Carmelo Anthony lett 31 ponttal.

    Az A csoport másik két meccsén Venezuela legyőzte Kínát, ezzel a dél-amerikai országnak két vereség után megvan az első győzelme, míg a kínaiak három verséggel utolsók a csoportban. A franciák viszont megizzadtak a szerbek ellen, és mindössze egy ponttal, 76-75-re győztek. 

    Férfi kosárlabda A csoport:

    1.  USA 3 győzelem 0 vereség 330:219 (dobott pontok - kapott pontok)
    2. Ausztrália 2 győzelem 1 vereség 270:244
    3. Franciaország 2 győzelem 1 vereség 230:222
    4. Szerbia 1 győzelem 2 vereség 241:233
    5. Venezuela 1 győzelem 2 vereség 203:267
    6. Kína 0 győzelem 3 vereség 190:279
  • Csütörtökön kezdődnek a pályakerékpáros versenyen Rióban, férfi csapatversenyben már érmeket is osztanak, de az amúgy is hányattatott sorsú, elég későn elkészült Velodrome a jelek szerint nincs teljesen felkészülve a versenyre.

    A parkettán legalábbis hatalmas glettelési nyomok láthatók végig a pályán.

    Edzéssel egyébként már felavatták a pályát, egy ausztrált hordágyon kellett elvinni a hatalmas esése után.

  • Kár, hogy csak azért, mert bizonyára véletlenül elrontották a képaláírást, és a férfi ezüstérmest hirtelen összekeverték a női aranyérmessel, Gézát Emesével.

    A férfi vívószámokról írták:

    Szilágyi Áron a második aranyérmet szerezte Magyarországnak a párbajtőröző Imre Géza után.

    Persze teljesen egyetértünk azzal, hogy egy csak halszálnyival jobb alternatív univerzumban ez pontosan így történt volna. Különben meg: végre leírhatom az első számú sportközhelyt, amit bárcsak Imre Géza is elfogadna minél hamarabb legalább egy masszív féligazságnak:

    az ezüst is szépen csillog.

    Arról nem beszélve, hogy lesz még itt vasárnap egy párbajtőr-csapatverseny, ahol rögtön az első meccsen a galád dél-koreaiaknak lehetne visszavágni, egy életem, egy halálom.

    Hajrá, Géza!

  • Rafilov, a doppingeltiltásból éppen visszatért és sok orosszal szemben indulási jogot kapó, aztán a szerdai győzelme után gyönyörű turáni táncot járó kazah súlyemelő a 214 kilós győztes lökése közben.

    Csak az arcát figyeljék.

  • Súlyemelésben nyert világcsúccsal a kazah Nijat Rahimov, a 165 kilós szakítás és a 214 kilós lökés után pedig táncra perdült.

  • Az FIA WTCC honlapja kérdezett meg erről hat versenyzőt, köztük a Zengő Motorsport 19 éves pilótáját, Nagy Dánielt, ki persze nem is mondhatott mást, mint hogy vízilabdázó lenne, hiszen bátyja, Nagy Viktor a pólóválogatott kapusa, ott van Rióban is.

    Rajta kívül a volvós Thed Björk, a ladás Gabriele Tarquini és Hugo Valente, a hondás Rob Huff és a citroënes Tom Chilton válaszoltak még, méghozzá így:

    Björk: A svéd természetesen hokizna, még ha soha nem is játszott.

    Tarquini: Az 54 éves olasz fiatalkorában elég gyors volt 100-as sprinterként, U16-osként még olasz döntős is volt, így persze a sprintszámok királyában indulna olimpián.

    Valente: Bár kedvenc száma a 100 méteres síkfutás, szeret úszni is, még ha nem is túl jó benne.

    Chilton: Íjászként nyerne aranyat.

    Huff: Vagy dobóatlétaként, vagy úszóként tudná elképzelni magát az olimpián.

  • Bár szerdán volt idáig a legpocsékabb idő Rióban, egy koreai fehér tigris ezen a napon mutatta meg magát, ahogy diszkréten nudizik egy műanyag széken a Copacabana fövenyén.

    Soohorang a 2018-as pjongcsangi téli olimpia hivatalos kabalaállata, aki most, a riói olimpián debütált a nemzetközi színtéren, már ha ezeknek a szavaknak van értelmük egy félméteres plasztiktigris esetében. A koreai néphitben különben a tigris a bizalom, erő és oltalom szimbóluma, a fehér meg ugye máshol is a télé. Talán még Brazíliában is, ahol, ne feledjük, a történelem első teljesen téli nyári olimpiáját tartják éppen.

  • Marco Koch, német úszó a férfi 200 méter mell döntőjén csak a hetedik lett, aminek érthetően nem örült. A BBC-nek elmondta:

    "Hipnózist használtam a felkészülés során. Működött ma? Ahogy látod, nem."

  • És nem ám kövekkel, mint azt a brazil biztonsági szervek próbálják kommunikálni, hanem rendesen, lőfegyverrel – állítja a buszban utazó egyik amerikai újságíró. A most kosaras szakíróként olimpiázó Lee Michaelson ráadásul hivatásból konyíthat valamennyit a dologhoz: egy dobást talán képes lehet megkülönböztetni egy golyótól, hiszen korábban az amerikai légierőben szolgált.

     kosárlabdaversenyek helyszínétől az Olimpiai Parkba tartó buszra még szerda éjjel támadtak rá valakik útközben, két ablak betört, a szilánkok három utast megsebesítettek. A biztonsági parán kommunikációval úrrá lenni próbáló brazil hatóságok gyorsan arra jutottak, hogy csak kövekkel dobták be ismeretlen elkövetők az ablakokat, Michaelson azonban ezt cáfolja. Azt mondja, ő egyértelműen lövéseket hallott, és a hetvennel haladó buszt szerinte nem is lehetett volna könnyen kétszer telibe találni kövekkel. Őt és a buszon utazó társait a vizsgálat során egyébként ki sem kérdezték.

    Az illetékes szervek az újabb támadások (lásd a lovaspályán történteket) után azt mondják, még inkább megerősítik az olimpia biztonsági rendszerét.

  • Nem akármilyen bravúr jött össze az ausztrál Campbell testvéreknek, ugyanis Cate és Bronte is bejutott a női 100 méteres gyorsúszás magyar idő szerint péntek hajnali döntőjébe. 

    Cate az előfutamok során kétszer is megdöntötte saját idejét, és végül 52,71-gyel jutott tovább, ami az elődöntők legjobb ideje lett, így ő úszhat majd a négyes pályán. Húga Bronte 53,29-cel, az ötödik legjobb idővel úszott be a fináléba. 

    A család már így is büszke lehet, ugyanis a Campbell lányoknak már van egy aranyérmük Rióban, méghozzá a 4x100 méteres gyorsváltóval nyertek világcsúcsot úszva, és az is óriási dolog lenne, ha a két testvér egyéniben is felférne a dobogóra.

    Ami nem lesz egyszerű, mivel a női 100 méteres gyorsúszás egyik legnagyobb esélye a svéd Sarah Sjöström, aki 100 pillangón már világcsúccsal győzött, 200 gyorson pedig ezüstérmes lett Katie Ledecky mögött.

  • A kajakos Fazekas-Zur Krisztinának és pólós Manhercz Krisztiánnak. Előbbi díszpolgár is a városban.

  • Jelena Iszinbajeva hivatalosan is bejelentette, hogy az Orosz Atlétikai Szövetség vezetője szeretne lenni. A rúdugró olimpiai bajnok elnöki kampánya az orosz atléták olimpiai eltiltása köré épül. Fő üzenete, hogy a lehető leghamarabb újra versenyengedélyt kapjanak a kiterjedt doppingrendszer miatt eltiltott sportolók.

    Iszinbajeva eközben a NOB Atlétikai Bizottságába is szeretne bejutni, ezért most vasárnap Rióba is utazik kampányolni. Az olimpiai faluban lakhat majd, annak ellenére is, hogy sportolóként hiába fellebbezett eltiltása ellen a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál, ők sem vonták vissza a minden otthon készülő orosz atlétát eltiltó IAAF-határozatot. Iszinbajevának soha nem volt felderített doppingvétsége.

  • Helyszíni hírek szerint az olimpia elején a lovastorna médiasátrába csapódott lövedék után most az egyik istállót találták el a közeli katonai lőtérről, ami aggasztó jel a biztonság szempontjából.

  • Caster Semenya a londoni ezüstje és világbajnoki címe után Rióban az aranyérem első számú esélyese női nyolcszázon, de a dél-afrikai sportoló indulása megint komoly viharokat kelt. A női középtávfutók közé 2009-ben berobbant Semenyát világbajnoki címe után eltiltották a női mezőnytől, miután az orvosi vizsgálatok rendkívül magas tesztoszteronszintet és szervi hermafroditizmust állapítottak meg nála, vagyis azt, hogy a külső női nemi szervei mellett születési rendellenessége miatt belső férfi nemi szervei is vannak.

    A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) Semenya esete után előírta a kötelező hormonvizsgálatot, azonban az ehhez kötött orvosi engedélyről szóló döntést a nemzetközi Sportdöntőbíróság tavaly érvénytelenítette. A döntést az IAAF vitatja, de Semenya indulhat Rióban, ő számít a női 800 méter legnagyobb esélyesének. Semenya tavaly a helyi szokásoknak megfelelően, a menyasszonypénzt kifizetve, férfiként vette el szintén atléta barátnőjét.

  • Az amerikai Kristin Armstrong szerdán 43 évesen, másodszor visszatérve is megvédte a címét, és ezzel sorozatban harmadszor nyert női időfutamban kerékpárban. A háromgyerekes anyuka részmunkaidős sportolóként lett háromszoros olimpiai aranyérmes. Amellett, hogy viszonylag jól elbiciklizget, rendes állása van egy kórházban, ahol csak ősszel ment át félállásba, hogy fel tudjon készülni Rióra.

    A titkos fegyverem, hogy anyuka vagyok

    szerinte az anyaság segíti abban, hogy rendkívül fókuszált és céltudatos legyen. A képen a csodamama a titkos fegyvernek mutatja a hadizsákmányt.

    Amikor egyébként Armstrongot megkérdezték, hogy mégis miért tért vissza a legmagasabb szintű versenyzéshez negyven felett, már megint, ennyit válaszolt:

    Mert képes vagyok rá.

  • Méghozzá egy bronz, amit a 23 éves Max Whitlock nyert a szigetországnak. Szertornában a britek 108 éve nem nyertek egy érmet se, vagyis 1908-ban pont hazai rendezésű londoni olimpián sikerült utoljára a dobogón végezni. Akkor Walter Tysall ezüstérmes lett.

    A szám győztese a négy éve is nyertes címvédő Kohei Ucsimura lett, aki az ukrán Oleg Verniaievet előzte meg.

    A brit Whitlocknak egyébként Ucsimura a példaképe, ezért óriási megtiszteltetés volt a számára, hogy egy dobogóra állhatott fel vele, de az talán még nagyobb dolog, hogy több mint egy évszázadnyi éremtelenséget tört meg hazája számára szertornában. 

  • Miután két kínkeserves döntetlen után Brazília végre nyert az olimpiai focitornán, és ezzel továbbjutott a legjobb nyolcba, Neymar úgy érezte, most már kifakadhat a szurkolókra. A Dánia elleni 4-0 után a fékezett habzású labdarúgótorna egyetlen igazi sztárja a gonosz kritikákra panaszkodott, és arról beszélt, hogy nehezen tűri a kevéssé konstruktív hozzáállást.

    A torna előtt az újságokban is megkérdőjelezték, hogy Neymarnak mennyire fontos az olimpiai válogatott, a döcögő játék után pedig a szurkolók inkább Martha, a brazil női válogatott sztárjának pólójában mentek a meccsre az övé helyett. Neymar most türelmet kér, és azt ígéri, hogy tökéletes mentalitással mennek majd ki a pályára szombaton a Kolumbia elleni negyeddöntőre.

  • Íjászatban, szlalomkajakban, vívásban, tornában, dzsúdóban, rögbiben, sportlövészetben, úszásban, asztaliteniszben, illetve evezésben, amiben hat érmes programot kellett áttolni a rossz időjárás miatt szerdáról csütörtökre. De pályakerékpáros érmet is adnak át ma.

  • Pelé, a brazilok háromszoros világbajnok ikonja megmondta a tutit a Dánia elleni sorsdöntő mérkőzés előtt:

    Azaz egy győzelem megváltoztathatja a brazilok útját a vágyott aranyéremhez. Még jó hogy, hisz ha a csapat nem nyert volna, akkor Argentínához hasonlóan nagyon jó eséllyel kiesett volna.

  • Alex Schwazer volt olyan hülye, hogy eltiltás alatt is doppingolt, aztán úgy gondolta, hogy még igaza is van, és a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál megfellebbezte az eltiltását.

    Ezt most elutasította a CAS, Rióban sem indulhat, a pekingi, 50 km-en szerzett érmét viszont még nem vették el, de még ez is változhat.

  • Viszonylag nyugalmas napjuk lesz a magyaroknak

    Kezdődik a hatodik nap a riói olimpián, Cseh és Hosszú esetleges érem felé kezdi meg a menetelést az előfutamokban, versenyben lesz két dzsúdósunk, indul az olimpia a fair play díjas tollaslabdázó, Sárosi Laura számára is. A teljes mai magyar programot itt találják.