Jakabos fair play díjat érdemelne

2016.08.11. 11:17

Hosszú Katinka a július 19-én lejáró nevezési határidő előtt kérte, hogy 200 pillangón is nevezzék be őt az olimpiára. Jakabos Zsuzsa és ő századra ugyanannyit úszott.

Az eset pikantériája, hogy Hosszú a 100 hát győzelme, vagyis második aranyának begyűjtése után nem indult el ezen a távon.

„Jakabos és edzője elfogadta kérését, még ha tudták is, ezzel az egyik legjobb számában kell lemondania arról, hogy ott lehessen a döntőben. Fair play díjat érdemelnének ezért. Aztán a sors úgy hozta, hogy Katinkának nem fért bele, és zokszó nélkül tudomásul vették. Shane Tusup és Katinka ésszerű döntést hozott, amikor már az előfutam előtt a visszalépés mellett döntöttek, mert veszélybe sodorták volna a 200 vegyes győzelmét. Egy aranyérem viszont az egész úszósportnak, és az egész országnak az érdeke” - foglalt állást ebben a kérdésben a kapitány, Hargitay András.

Hozzátette, nem ismeri, milyen kategóriák vannak a díjnál, de ez egy igazi sportemberi gesztus volt.

Jakabosék nem először hagyták érvényesülni Hosszút, a legutóbbi világbajnokságon is lemondott a 200 pillangóról Hosszú javára – aki ott később nem jutott döntőbe -, noha a 2013-as vb-n ötödik lett ezen a távon.

Hosszúnak két bronzérme van 200 pillangóról, az elsőt 2009-ben, a másodikat 2013-ban szerezte.

Hosszú és Jakabos együtt kezdték az úszást, jó barátnők is voltak.