Vízidisznó, óriáskígyó vagy krokodil is jöhet a golfpályán

2016-08-08T201115Z 1041611081 RIOEC881K2PGZ RTRMADP 3 OLYMPICS-R
2016.08.11. 12:49
Külön személyzet lesz a pályára tévedő vadállatok befogására.

Az olimpiai golftornának helyet adó pályát a Barra de Tijuca kerületben fekvő Marapendi nemzeti park területére építették, az állatok pedig nem hagyják magukat. 

A golf 112 év kihagyást követően tért vissza az ötkarikás programba, és noha eddig leginkább arról szóltak a hírek, hogy kik azok, akik nem lesznek ott a tornán, a versenyszámnak könnyen lehetnek nem várt főszereplői is.

A golfközpontot körülölelő nemzeti park ugyanis rendkívül gazdag faunával rendelkezik, amelynek egyedei gyakran teszik tiszteletüket a pályán. Biztosan számítani lehet például a vízidisznókra, amelyekből egy mintegy harminc-negyven jószágot számláló csorda (konda?) éldegél a pályán, természetes fűnyíróként legelve a gyepet.

A világ legnagyobb rágcsálói mellett – a vízidisznó magassága elérheti a 60 centimétert, súlya pedig a 70 kilót – az aligátorok felbukkanása sem számít rendkívülinek, különösen a kettes, a hármas, az ötös, a kilences és a tizenhármas számú lyuknál, utóbbinál nemrég fedezték fel a költőhelyüket. Szerencsére ezekből a hüllőkből nem világrekord méretű példányok élnek a környéken, csak veszélytelen kisebbek, ám biztos, ami biztos, a szervezők táblákkal is figyelmeztetnek majd a jelenlétükre.

Náluk lényegesen nagyobb gondot jelenthetnek a játékosoknak a baglyok, amelyek előszeretettel kaparnak félméter átmérőjű lyukakat a homokbunkerek szélébe, fészkelés céljából. Ha egy ilyenben landolna az ütés, a versenyző a pályára ejtett új labdával folytathatja tovább, kérdés viszont, hogy szegény bagoly meddig kotlik még a labdán, mielőtt feladná. Az ornitológia iránt fogékony golfrajongók számtalan gázlómadarat is megfigyelhetnek majd, lévén a pálya igen közel van a tengerhez.

Bár teljesen ártalmatlannak tűnik, szintén komoly fennakadást okozhat, ha egy háromujjú lajhár téved a pályára, különösen ha megvárják, amíg magától lemegy.

Ami a majmokat illeti, egy egészen apró fajta lakik errefelé, de belőlük legalább rengeteg. Arról nincs hír, hogy bármikor is zavarták volna a játékosokat, ellenben kifejezetten cukik. Hasonlóan a pettyes paka nevű rágcsálóhoz, amit szintén szívesen látnánk a képernyőn.

Az óriáskígyók már kevésbé számíthatnak a közönség szimpátiájára, ám felbukkanásuk esetén őket is épp oly óvatos körültekintéssel fogják eltávolítani a pályáról, mint bármelyik másik jószágot. A rendezők ugyanis egy biológusokból álló, minimum öttagú csapattal készülnek a versenyekre, illetve ígéretet tettek rá, hogy az esetlegesen felbukkanó állatokat azok bántódása nélkül telepítik át a nemzeti park egy távolabbi részére.