Eszméletlen világcsúcs és még 17 rekord női tízezren

2016.08.12. 20:08

Sokáig fognak még beszélni a riói olimpia női 10 000 méteres síkfutásának döntőjéről, mert egészen elképesztő eredmények születtek. Az etióp Almaz Ayana 23 éves világcsúcsot megdöntve nyert, de rajta kívül még tízen futottak egyéni rekordot, megdőlt hét országos csúcs, és a 37 fős mezőnyből 18-an egyéni csúccsal zártak. Minden idők legnagyobb  tízezres döntője volt ez.

A hosszútávfutás Fradi-Újpestje a kenyai-etióp ellentét. A nőknél is rivalizál a két nemzet, sok versenyen az egyéni érdekeket felülírva csapatként taktikáznak. Most is ez volt, a kenyaiak gyors tempót diktáltak, hogy a jól hajrázó, ötezren világcsúcstartó Tirunesh Dibabának ne legyen sok esélye a végén. Az iram a kenyaiakat is kikészítette, de olyan részidőt (14:46) diktált féltávig Alice Aprot Nawowuna, ami lehetővé tette a világcsúcsot.

Aztán egyszercsak megindult Almaz Ayana, aki remek ritmust talált, és néhány kör után már csak az volt a kérdés, hogy mennyivel dönti meg a kínai Van Csün-hszia (Wang Jungxia) 1993-as világbajnokságon futott 29:31.78-as rekordját.

Almaz Ayana így ért be a célba 10000 méteren

Az etióp tavaly ötezren nyert vb-t, aztán idén tízezerre is felment, első versenyén is elképesztő nagyott futott, 30:07-tel zárt az etiópiai válogatón, de az is jelezte jó formáját, hogy alig több mint egy másodperccel maradt el Tirunesh Dibaba ötezres világcsúcsától a római Gyémánt Ligán.

Ayana egyre nagyobb fölénybe került, és mögötte is szétszakadt a mezőny. Óriási iramot diktált, végül 29:17.47-tel ért célba. Az olimpiák történetében tízezren ő lett az első vilgárekorder. Második a kenyai Vivian Cheruiyot 29:32.53-al, a régi rekordhoz nagyon közel érkezett. A harmadik egy másik etióp, Tirunesh Dibaba lett, 29:42.56-tal. Míg korábban összesen öt női atléta futott 30 percen belül, addig a riói döntőben négyen is átlépték az álomhatárt.

A versenyen kialakult egy kisebb káosz is, a dupla lekörözések miatt nem mindenki volt tisztában azzal, hogy mikor is van vége a futamnak. Volt, aki ácsorgott tíz-húsz másodpercet, mire rájött, hogy még egy köre van hátra.