A lelkemnek jót tett Phelps legyőzése, de semmit nem jelent

09
2016.08.12. 16:04 Módosítva: 2016.08.12. 16:05

A négy világbajnoki arannyal és szinte megszámlálhatatlan Eb-győzelemmel rendelkező Cseh László pénteken – magyar idő szerint szombat hajnalban – nekiáll, hogy feltegye a koronát pályafutására, és hogy megszerezze az olimpiai aranyat.

Vélhetően utolsó olimpiájának utolsó futama, veszítenivalója nincs, talán most előjön az a sebesség, amire nem talált rá a hosszabbik távon, ahol végül csak hetedik lett.

100 pillangón már nem ő az esélyes, a szingapúri Schoolingé a legjobb idő, ő és a kínai Li mellett az amerikai Shields az újabb ellenfél. Mármint a szokásos kettőn, vagyis a dél-afrikai Chad le Closon és Michael Phelpsen túl.

Így néz ki a pályabeosztás, és ilyen időkkel kerültek a fináléba.

  2 3   4   5   6   7  
Michael Phelps Li Scholling Le Clos  Cseh László Shields
51,58 51,51 50,83  51,43 51,57  51,61

 

Félelmetes mezőny, nagy versenyre van kilátás. Cseh az említett hat versenyző közül a legrosszabbul rajtolt, 17 századdal rosszabbul például, mint Schooling, ami egy százas távon komoly hátrány, hiszen alig van idő behozni.

„Ennél jobb időt szerettem volna, de a kezdés nem akar összejönni” – mondta a futamát megnyerő 31 éves Cseh.

Megvertem Phelpst egy századdal, ami kis győzelem a lelkemnek, egyébként meg nem jelent semmit.

Gyógyító úszás volt, kicsivel jobb idő még inkább gyógyította volna a lelkemet. De ott van még a döntő, remélhetőleg akkor begyógyul.”

Élete legjobb idejét szeretné elérni, és teljesen mindegy, hányadik lesz vele. Ha netán nyolcadik, akkor is elégedett lesz vele, mert soha nem úszott jobbat. „Az elejét kell jobban összerakni, mert nem olyan dinamikus. 24,2 másodperc, az nem olyan ütős. Nem fáradok el, de még nincs meg a sebesség. 51 alá kell menni, a többit meglátjuk.”

Rajta kívül szombat hajnalban még két magyar döntős lesz, Hosszú Katinka 200 háton, Kapás Boglárka 800 gyorson indul, és mindannyian éremesélyesek. Ha nyernek, vagy ha Kapás papírforma szerint ki is kap Ledeckytől, vagyis két arannyal és egy ezüsttel zárul ez a nap, az a magyar olimpiai úszósport legsikeresebb olimpiai napját jelenti.

Eddig egy olimpián fordult elő, hogy egy napon két aranyérmet és még egy dobogós helyezést szereztek magyar úszók. Ez 1992-ben történt, szintén az úszóversenyek utolsó napján, akkor Egerszegi Krisztina (szintén 200 háton), Darnyi Tamás (200 vegyesen) nyert, hozzájuk csatlakozott Czene Attila 200 vegyesen egy bronzzal. 

Az is biztos, hogy ha sikerült a mai döntőkből kettőt megnyerni, akkor a magyar úszóküldöttség öt aranyéremmel zárja az olimpiát. Ez csúcsbeállítás lenne: a már említett 1992-es barcelonai játékokon szintén öt aranyat úszott össze a magyar csapat. És még egy rekordbeállítás: ha Hosszú Katinka megnyeri a ma esti döntőjét, akkor négy arannyal zár, és az egy olimpián szerzett négy arannyal beéri a tornász Keleti Ágnest, aki hatvan éve, Melbourne-ben három szeren és a kéziszercsapat tagjaként nyert olimpiai bajnoki címet.