Sosem volt még érmük, most kiütéssel szereztek egyet: Fidzsi olimpiai bajnok

2016-08-11T221032Z 1807226920 RIOEC8B1PLJMS RTRMADP 3 OLYMPICS-R
2016.08.12. 00:40

Péntek hajnalra már biztossá vált, hogy Fidzsi megszerzi az ország történetének első olimpiai érmét, ugyanis a hetesrögbi-válogatott bejutott a döntőbe, úgyhogy otthon kisebb nemzeti ünnep volt, stadionokat töltöttek meg nézőkkel, ahol a meccset adták. 

A rögbi túlzás nélkül nemzeti sportnak számít Fidzsin, mert a 900 ezres lakosságra 30 ezer játékos jut, az ország olimpiai küldöttségének zászlóvivője is egy rögbis volt. 

Az egyenes kieséses szakaszban elbúcsúztatták a rögbi nagyhatalom Új-Zélandot, az elődöntőben pedig Japánt, az utolsó meccsen a britek jöttek, és már az első félidőt óriási fölényben játszották végig, esélyt sem adtak az ellenfélnek. 

Az első percekben bevitt két cél és egy jutalomrúgás után már 12-0-ra vezettek, de a folytatásban sem volt megállás, sorra rohantak át a briteken, úgyhogy a szünetben 29-0 volt az eredmény.

Három perc ment el a második félidőből, amikor a britek először szerezhettek volna pontot, de a fidzsi csapat ezt is megakadályozta, és aztán még növelték is az előnyüket: 36-0 volt az állás. Ekkora sírta el magát az első játékosuk örömében. 

Az angolok négy perccel a vége előtt szerezték meg az első pontjaikat, de innen már nagyjából mindegy volt, mert Fidzsi válogatottja ennél közelebb már nem engedte őket, sőt: a vége 41-7-es kiütéses győzelem lett, és ezzel az ország történetének első érmét szerezték, egy aranyat. 

A bronzérmet a dél-afrikaiak szerezték, akik 54-14-re verték meg Japánt.