Hosszú Katinkáék történelmet írhatnak

Az olimpia hetedik napja

Index
2016.08.12. 13:49

Összefoglaló

Márton Anita súlylökésben döntős
A magyar pólósok nagyon megverték Japánt
  • Hajnalban három magyar úszódöntő lesz, három magyar éremesélyessel: Kapás, Hosszú, Cseh
  • új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
    • Szombaton újabb csapat érkezik haza, írja a MOB. A repülőgép Ferihegy II.-n száll le délután, 17 óra 40 perckor (AF1494-es járat). Többek közt Decsi András (Szilágyi Áron edzője, a sportoló nem most jön), Karakas Hedvig judós, Knapek Edina vívó és edzője, valamint a hatszoros olimpikon Mohamed Aida és edzője érkeznek haza.

    • Hosszú Katinka és férje/edzője, Shane Tosup kapcsolata egyre gyakrabban téma a külföldi médiában. Legutóbb a BBC-n alakult ki miattuk élő műsorban vita.

      A beszélgetésben részt vett a korábbi olimpiabajnok úszó, Rebecca Adlington, aki most szakkommentátorként van kint Rióban. Az angolok korábbi olimpikonja akkor akadt ki, amikor Shane Tosupot kezdték fényezni a kollégái.

      Imádom, hogy magára tetováltatja Hosszú Katinka világrekordját. Nem kellene szólnunk neki, hogy ez nem az ő rekordja?

      Adlington végül feladta a vitát és keretbe tett kézzel, a szemöldökét ráncolva hallgatta a többieket:

    • Evi Van Acker vitorlázó rosszul lett , miután szerdán részt vett a Guanabara-öbölben rendezett előfutamokon. A 2012-ben bronzérmet szerző belga teljesítménye messze elmaradt a vártól, edzője szerint bakteriális fertőzés miatt, aminek vélhetően a helyi víz  az oka.  A Guanabara-öböl vize az egyik legfertőzöttebb az olimpián.

    •  A bolgár akadályfutó, Szilvia Danekova doppingtesztje is pozitív lett, írja az MTI. A londoni olimpián 3000 méteres akadályfutásban 38. bolgár atléta szervezetében eritropoetin (EPO) nyomaira bukkantak azt követően, hogy július 26-án Brazíliába érkezett.

      A B próba megerősítette a doppingolás tényét, így a 33 éves Danekova nem versenyezhet Rióban.

      „Most tudtam meg, hogy a negyedik itt elvégzett tesztem is pozitív lett. Hihetetlenül megdöbbentett az eredmény" - mondta Danekova, aki nem érzi magát bűnösnek.

    • Korábban megírtuk, hogy kizárták mindkét férfi gyorsváltónkat a riói olimpián. A kizárás oka az volt, hogy a tartalékok nem úsztak az előfutamokon.  A Magyar Úszó Szövetség szakmai alelnöke, Sós Csaba nem is értette, hogy miért nem úsztak a tartalékok, amikor az volt a terv.

      Hargitay Andrást, az úszók szövetségi kapitánya azt nyilatkozta a Nemzeti Sportnak, hogy ők betartották a szabályokat. A náluk lévő szabálykönyv szerint ugyanis a tartalékoknak vagy az előfutamokon, vagy a döntőben kell indulniuk, arra pedig nem tér ki a dokumentum, hogy mi van akkor, ha nem jut a váltó döntőbe. Azt azonban hozzá teszi, hogy a "vagy a döntőben" rész, amire hivatkoznak, nincs benne minden szabálykönyvben, bár ettől még az övék is hivatalos irat.

      Ha a tiltás marad, akkor a magyar négyszer százas gyorsváltónk országos csúcsa érvénytelen lenne.

    • Ebben egy román páros szeretné megakadályozni. Tecău és Mergea kifejezetten párosspecialistának számít, Rióban az ötödik helyen emelték ki őket, a spanyolokat (Nadal társa Marc Lopez) pedig a hatodikon.

      Egyesben Nadal a hazaiak kedvencével, a brazil Belluccival játszik, ha továbbjut, az elődöntőben a Djokovict kiverő Del Potróval találkozhat . A másik ágon a londoni győztes Andy Murray-nek van a legnagyobb esélye a döntőbe jutásra.

      A vegyes páros harmadik számként már túl sok lett volna Nadalnak, úgyhogy onnan visszalépett a tegnapi első forduló előtt – abban Muguruza oldalán lépett volna pályára.

    • Kenderesi Tamás két előfutamon is megverte Michael Phelpst, majd bronzérmet szerzett a férfi 200 méter döntőjében. Most pedig barátnőjével, a szintén úszó Sebestyén Dalmával évezi a jól megérdemelt sajtburgert.  

      sajtb
    • Az MTI szerint a brazil szurkolók aggódnak Neymar negyeddöntős játéka miatt, mivel Dánia ellen megsérült. A 4-0-ra megnyert összecsapáson kifordult a jobb bokája, a csapat szállására már sántikálva ment be.

      A Brazil Labdarúgó Szövetség pénteken közölte: a játékos fájdalmai csökkentek, az orvosi stáb pedig bízik benne, hogy a Kolumbia elleni szombati negyeddöntőn ismét játszhat.

    • Női egyesben már kialakult a legjobb négy mezőnye teniszben, és az elődöntőben meglepetésre ott van egy Puerto Rico-i játékos is. Monica Puig a világranglistán csak 34., soha nem jutott Grand Slam tornán a nyolc közé, most azonban már egészen közel van az éremszerzéshez.

      Puig ma az első fordulóban Babost búcsúztató cseh Kvitovával játszik a döntőért, a másik ágon amerikai - német összecsapás lesz Madison Keys - Angelique Kerber szereposztásban. Puerto Rico még soha nem nyert aranyat az olimpiákon, két ezüstjük és hét bronzuk volt Rio előtt.

    • Simone Biles amerikai szertornásznak már két aranya van a riói olimpián (egy egyéni és egy csapat összetett), illetve legnagyobb kedvence, a színész Zac Efron is drukkol neki. 

    • Babos Tímea az olimpia első fordulójában vereséget szenvedett a nála jóval esélyesebb Kvitovától, majd párosban is búcsúztak, pénteken meghosszabbította a szerződését Thomas Drouet-val újabb két évvel.

      Kvitova egyébként még mindig versenyben van, ma délután öttől Mónica Puiggal meccsel.

    • Kárpáti Róbert sportpszichológus arról beszélt az M1 péntek reggeli műsorában, hogy a sportolóknak teljesen ki kell zárni a külvilágot a verseny előtt, ha jól akarnak teljesíteni – írja az MTI.

      Kárpáti részt vett a Rióban olimpiai bajnoki címét megvédő Szilágyi Áron kardvívó felkészítésben. Most az hangsúlyozta, hogy a sportolóknak egyrészt a saját elvárásaikkal, az esélyesség terhével kell megküzdeniük, másrészt pedig az edző, a sportszövetség és a társadalom elvárásaival.

      A nyolcaddöntőben kiesett Tóth Krisztián cselgáncsozó például arról beszélt, hogy „agyonnyomja az olimpia” a magyar sportolókat. A sportpszichológus szerint Krisztián elkövette azt a hibát, hogy a párharca előtt elkezdett internetezni, a közösségi médiát és a hozzászólásokat olvasni, amivel „túl sok jót nem tett magának”. Ezek ugyanis nagyon zavaróak tudnak lenni; ha a sportoló nem tud ettől elvonatkoztatni, akkor előfordul, hogy egyszerűen letiltják a közösségi médiáról.

    • Risztov Éva viccelődött különböző olimpiás viccekkel, például azt mondja, ha szél lesz, szörfben indul hosszútávúszás helyett. Az olimpiai címvédő azt is elárulta, hogy nagyon éhes. További mondatok a címvédőtől a cikkünkben.

    • 14 cselgáncsbíró van a riói olimpián, de közülük csak egy nő, mégpedig Fridrich Annamária – írja az MTI. 16 év után vezetett újra dzsúdómeccset magyar.

      Fridrich Annamária egymás után vezette a meccseket a 2-es Karióka arénában szerdán. Ugyanis a 14 bíróból négyet kivettek pihenni a selejtezők után, mert úgy látták, hogy nem tudtak maximumon teljesíteni.

      A magyar bíró az MTI-nek azt mondta, nincs kivételezés, ugyanúgy bánnak vele, mint férfi kollégáival. Egyaránt kap könnyebb és nehezebb meccseket, illetve a brazil dzsúdósoknak a közönség miatt különösen nehéznek számító találkozóit is gond nélkül levezeti, ha őt sorsolja ki a számítógép.

    • A mintájában talált anabolikus szteroid miatt egy hónappal az olimpia előtt eltiltott magyar kajakos küzd az ártatlanságáért, de nem bízik benne, hogy fel fogják menteni. Dombvári a Nemzeti Sportban nyilatkozott arról, hogy hazugságvizsgálót is bevetettek az ügyében, és a poligráf is neki adott igazat, pedig közben „egy viszonylag ijesztő hangú orvos” izzasztotta.

      Dombvári Bence ragaszkodik hozzá, hogy a pozitív doppingminta ellenére nem használt tiltott szert. Mégsem hiszi, hogy fel fogják menteni, mert szerinte „azzal elismernék, hogy valahol valakik hibáztak”, és úgy gondolja, ennek a felelősségét senki sem vállalná magára. Dombvári pályafutása azon múlik, hogy mennyi időre tiltja el a WADA: ha csak két évre, folytatja, ha négyre, abbahagyja, és talán pizzafutárnak megy – mondja.

    • Pozitív lett a doppingmintája Csen Hszin-ji kínai úszónak, aki negyedik lett vasárnap női 100 méter pillangón a riói olimpián. 

      A Xinhua állami hírügynökség a Kínai Úszó Szövetségre (CSA) hivatkozva közölte pénteken, hogy a 18 éves sportoló A próbájának eredménye vasárnap pozitív lett, ugyanakkor arról nem számolt be, hogy pontosan milyen tiltott szert fedeztek fel Csen szervezetében.

      Csen Rióban 50 méter gyorson is rajthoz állna még pénteken, írja az MTI.

    • Ne bántsák már szerencsétlen Knézyt, ez az amerikai kanadai riporter olyan hibát követett el Phelps újabb történelmi aranyúszása közben, ami valószínűleg a sportújságírók legkegyetlenebb rémálmaiban szokott előjönni, de csak ha nagyon-nagyon sok tatárbifszteket és rosszul kikevert tudatmódosítót fogyasztottak el az este.

      A CBC-n az úszóversenyeket kommentáló Elliotte Friedmann a 200 vegyes döntője alatt keverte össze a négyes és az ötös pályán úszó Phelpst Ryan Lochtéval, de totálisan. Annyira őrjöngött azon, hogy Lochte testhosszakkal veri a 21-szeres olimpiai bajnokot, hogy a futam legvégéig sem vette észre, hogy valójában minden fordítva van: éppen Phelps nyeri hatalmas fölénnyel pályafutása 22. aranyát, a negyediket sorozatban ugyanabban a versenyszámban.

      Hallgassák mély együttérzéssel azt a bocsánatkésés előtti döbbent csöndet, amikor kiírják az eredményt. Szegény, szegény, szegény ember, aki egyébként állítólag hokiközvetítésben nagyon penge. Kár, hogy itt az uszodában más halmazállapotú a H₂O.

    • Van ok az örömre, hisz a magyar olimpikonok remekül helytállnak, úszásban és vívásban pedig kimagaslóan jól teljesítenek. Ha a sportágak szerint rendezzük az éremtáblázatot, akkor:

      • Vívásban másodikok vagyunk az oroszok után. Mindkét országnak két aranya és egy ezüstérme van, viszont Oroszország szerzett még két bronzérmet is.
      • Úszásban az amerikaiak verhetetlenek a maguk 11 aranyával, öt ezüstjével és nyolc bronzával. A második helyen Ausztrália áll, nekik hozzánk hasonlóan három aranyuk van. Ám mellé még szereztek három ezüstérmet és két bronzot is, míg mi Kenderesi Tamás bronzérmével büszkélkedhetünk. 
    • Szombatra virradóra Hosszú Katinka 200 háton, Cseh László 100 pillangón és Kapás Boglárka 800 gyorson is érmet szerezhetnek, és akár a legfényesebbeket, vagy csak egy kicsit kevésbé fényeset. Megnéztük, mikor volt hasonló a helyzet a volt olimpiák között, és 1992-ben, szintén az utolsó úszónapon (július 31.):

      Egerszegi Krisztina - 200 hát, olimpiai csúcs

      Darnyi - 200 vegyes, arany 

      Czene - 200 vegyes, bronz

    • Fidzsi éjszaka a döntőben lemosta a pályáról a briteket rögbiben, megszerezve a kis szigetország első aranyát az olimpiák történetében. Fidzsin a rögbi nemzeti vallás, ennek megfelelően fogadták a hírt az emberek.

    • Simone Biles, amerikai szertornász, miután az egyéni összetettben is első lett:

      Nem én vagyok a következő Usian Bolt vagy Michael Phelps. Én vagyok az első Simone Biles.

    • Az 5 arany, 1, ezüst, 1 bronzzal a hatodik helyen állunk az éremtáblázaton, tegnap Dél-Korea előzött meg minket egy újabb íjász arannyal. Az élen az Egyesült Államok elhúzott Kínától, az amerikaiak tegnap 5 aranyat szereztek, így összesen már 16 elsőségük van. +. Japán, 4. Ausztrália, az európai nagyhatalmak pedig szép sorban jönnek utánunk orosz, brit, német, olasz francia sorrendben. A további állást itt találja.

    • A vitorlázás, a szörfösök, természetesen az úszók, a magukat egyre izgalmasabb helyzetbe lavírozó pólósok folytatják, lesz egy kis dzsúdó, és a sportok királynője, az atlétika is megkezdődik.

      Kicsit bővebben itt

      Sokkal bővebben pedig itt olvashat

      Ha pedig át akarja látni az egész olimpiát, akkor ide kattinthat