Risztov: Csak nem kell foszladozó tetemek mellett úszni

2016.08.12. 09:14

Risztov Éva csütörtökön bemutatkozott Rióban, negyedik olimpiáján először a 800 gyorsot úszta le, és rögtön az első futamba osztották be, így riválisai nem nagyon voltak, csak az órával versenyzett.

Sajnálta, hogy nem szorongatták meg, mert akkor pár másodperccel jobbat is úszhatott volna. 8:33,36-os ideje a 14. helyhez volt elég, de legalább megízlelhette a légkört a jövő hétfői 10 kilométeres úszás előtt, amiben ő a címvédő.

Viccesen felidézte, hogy amikor legutóbb együtt készült edzőjével, Turi Györggyel a 800 méterre, akkor mindkettőjüket majdnem szétvetette a feszültség 2004-ben, most pedig erre csak jutalomként tekintett. Kicsit változott a világ.

„A nyílt vízi pályán még nem voltam, mert még nem készült el, de a googlemaps-ről már elég jól ismerem, nincs olyan nap, hogy ne sétálnék egyet a közelben. Szerintem én járok arra a legtöbbet. Így ismerkedem a tereppel. Sok rosszat hallottam eddig róla. Hallom emberi testrész is előkerült nemrég az öbölben. Mire mi oda megyünk, remélem, megtisztítják, és nem kerülnek elő újabb foszladozó részek, és a rendőrség nem álítja meg a versenyt, hogy végre megvan az a kar, amit már viszonylag régóta keresnek” - mondta fanyar humorral, de széles mosollyal.

Nevetve tette hozzá, hogy akkora hullámok voltak az előző nap az erős szél miatt, ha mindez megismétlődik a döntőjük napján, akkor a legjobban teszi, ha szörfdeszkával vág neki a tíz kilométernek. És akkor garantáltan ő lesz a leggyorsabb.

Aztán szóba került még a bronzérmes pillangózó Kenderesi Tamás, mert mióta kiejtette a száján a sajtbureszt a döntője után, folyamatosan küldözgetnek neki.

„Istenem, ha én egy jó rántott húst kaphatnék. Ma reggel ilyen illatot éreztem, onnan jutott eszembe. Amióta itt vagyunk, még nem ettem egy jót sem. És hát az is botrány, hogy minden este dzsekiben lennem, azt hittem a nyári olimpiára szereztem kvótát nem a télire.”

És hogy mi lesz a nyílt vízi versenyen, mire számítsunk?

„Egészen biztosan 10 kilométer úszásra. Elég intenzíven" - hangzott a válasz a rá jellemző módon.