Meg sem tárgyalták a magyar fellebbezést a kizárt úszóváltókról

2016.08.12. 19:34

A riói olimpián két magyar úszóváltót is kizártak, mert nem teljesítették a nemzetközi szövetség (FINA) szabályait, a tartalékok egyetlen karcsapást sem tettek a versenyben. (Bővebben itt.) A magyar szövetség (MÚSZ) szerint a FINA szabályai nem egyértelműek, ezért nem gondolják, hogy hibáztak volna. A MÚSZ fellebezést adott be, de azt meg sem tárgyalta a FINA, mert azt értelmetlennek gondolta.

A MÚSZ legfrissebb sajtóközleménye szerint Cornel Marculescu, a FINA általános igazgatója bejelentette, a FINA még egyértelműbbé teszi a csak a váltókra benevezett versenyzők szerepeltetésére vonatkozó, először Rióban alkalmazott szabályozását, amiről a magyar óvás miatt derült ki, hogy ellentmondásos. A riói eredményeket azonban ez nem érinti, marad a kizárás. Az indoklás mindenesetre elég fura, a MÚSZ közlemény arra hivatkozik, hogy a FINA azért nem tárgyalta az ügyet, mert nem érdekli, melyik csapat, miért nem döntőzött. Egy országos csúcs így odaveszett.  

Nem voltak potyautasok

A váltók összeállításáról a szövetségi kapitány határozott. Hargitay András elmondta: „Kiszámoltuk, hogy ha nem is jelentős, de minimális esély van arra, hogy a legerősebb összeállításban döntőbe jussanak. Olimpia négyévente van, sikerült kvalifikálni, örökkön szemrehányást tehettük volna magunknak, ha ezt a lehetőséget kihagyjuk. Természetesen sajnálom azokat a versenyzőket, akik kivívták az olimpiai részvételt, de most mégsem kaphattak szerepet – többségük nagyon fiatal, lesz még esélyük bizonyítani a tehetségüket. Félreértések elkerülése végett nyomatékosítani kell, hogy nem potyautasként szereltek jogosultságot a kiutazásra, hanem megúszták a szükséges szintidőt. Mindezt azért is hangsúlyozom, mert azért is elmarasztalást kaptunk, hogy milyen nagy létszámú, harminchét fős az úszócsapat. Személy szerint én büszke vagyok erre, mert tükrözi a sportág hazai középmezőnyének is az erejét. Hitem szerint nem vall hozzáértésre, ha valaki ezért neheztel ránk – számos sportágban boldogok lettek volna, ha nem csupán két-három fővel képviseltethetik magukat.”

A szövetségi kapitány hozzátette: sajnos, hamis információk is elterjedtek. „Azt terjesztették, hogy szándékosan elhallgattuk a kizárás tényét, hogy az augusztus hetedikén zajlott verseny kapcsán hozott kizárási döntésről két és fél napig senkit nem tájékoztattunk. A FINA augusztus 9-én, helyi idő szerint este 21.27-kor adta ki a megváltoztatott jegyzőkönyvet, magyar idő szerint másnap, azaz augusztus 10-én, hajnali 2:27-kor. Ennyit a támadások megalapozottságáról.”