A szeretett vezérnek köszönte meg az aranyat

2016.08.13. 14:55 Módosítva: 2016.08.13. 15:32

Rim Dzsongszim észak-koreai súlyemelő az olimpiai győzelme után - ahogy négy évvel ezelőtt is - Kin Dzsongunnak, Észak-Korea „szeretett vezérének” mondott köszönetet. És azt is neki köszönte meg, hogy sérülten versenyezve is eljuthatott az első helyig.

Londonban 69 kg-ban, most pedig 75 kg-ban lett első, a lelátón észak-koreai szurkolók és közéjük keveredett helyiek együtt örültek a 23 éves nő sikerének.

Az út az aranyéremig nem volt egyszerű, ugyanis Rim a texasi súlyemelő vb-n csípősérülést szenvedett, és az orvosok tanácsára nem is lett volna szabad versenyeznie, de ő összeszorított fogakkal Rióra készült.

„Az edzések alatt volt olyan, hogy sírtam. De tudtam, hogy muszáj csinálnom, mert így kerülhetek közelebb az aranyhoz. A vb után két hónapig edzeni sem tudtam, de szerencsére nagyon jó az orvosi ellátás és a rehabilitációs lehetőségek hazánkban” - mondta.

Az pedig nem meglepő, hogy a súlyemelő versenyeken hullanak az észak-koreai aranyak, hiszen az egyik legerősebb sportága a 37 fős küldöttségnek. Egy arany és két ezüst termett eddig a Riocentro 2. pavilonban.

A két második helyen végzett súlyemelő is természetesen nyerni akart, hogy aztán ők is megköszönhessék a nagyvezérnek, de ehelyett maradt a számukra a csalódást jelentő második hely. Om Juncsol emiatt annyira elkeseredett, hogy  azt mondta, bűntudatot érez, és nagy fájdalommal éli meg, hogy nem sikerült megszereznie az aranyérmet.

Erről is kérdezték az aranyérmes Rimet, aki így válaszolt: „Nagyon szomorú vagyok, hogy bajtársaim nem nyertek aranyat. De én nem éreztem semmiféle nyomást, csak végig a súlyemelésre koncentráltam."

Az észak-koreai válogatott eddig 1 arany, két ezüst és két bronzéremnél tart, Londonban négy 4-0-2-vel zártak. Most még atlétikában, műugrásban, a női +75 kg-os súlyemelésben, és a birkózás négy súlycsoportjában nyílik lehetőség az éremszerzésre. A súlyemelésben még egy 8., egy 14. hely, és egy helyezetlen teljesítmény szerepel.

Abban sosem lehet biztos egyetlen észak-koreai sem, hogy milyen következményekkel kell szembenéznie, ha nem sikerekkel tér haza. Hat éve mindenféle rémhírek szóltak arról, hogy munkatáborba küldték a futball-vb-ről hazatérőket, ami inkább tűnik hazugságnak.

És most is lehet abban bízni, hogy minden súlyosabb következmény nélkül megússzák azok is, akik nem hősként, aranyérem nélkül térnek majd haza. Egy biztos, az országot jól ismerők szerint, aki nem nyer aranyérmet Észak-Koreának, annak a nevét egész egyszerűen nem említi meg a helyi média.

Sokan azt is latolgatják, mi lesz azokkal az észak-koreai sportolókkal, akik dél-koreai "testvéreikkel " szelfiztek az olimpia alatt. Sokak véleménye az, hogy akár a sportolót is, de családját esetleg kényszermunkára viszik, netán bebörtönzik, legrosszabb esetben valamiféle koholt vád alapján ki is végezhetik.