Béke, barátság és egy szelfie az olimpián

Index
2016.08.13. 22:37

Összefoglaló

Kővágó Zoltán döntőben vet diszkoszt
A nők 3. meccsén a bitang erős USA-val pólóznak
A finn dingis Berecz Zsombor egyre közelebb a dobogóhoz
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • 11-8-ig mentek egymás után, de akkor elhúzott a kanadai Michelle Li, a világranglista 20. helyezettje. 21-11-re nyerte végül az első szettet. Másfél hónapja két szettben megverte Sárosit egy kanadai versenyen.

  • Folytatódik a brit dominancia pályakerékpárban, tegnap világcsúccsal nyerték az üldözőversenyt a férfiaknál, ma világcsúccsal nyerték az üldözőversenyt a nőknél.

    A második helyen az Egyesült Államok végzett.

  • Egy újabb jó szerva jött Del Potrótól, aztán bombatenyeressel fejezte be a pontot. Nadal hozta a két saját szerváját, de aztán az argentin bevágott egy ászt, amivel két meccslabdához jutott. Utána Del Potro kezében volt a pont, de Nadal végül csak elütött mellette a hálónál, vissza tudott jönni. Azonban hiába, a spanyol a saját szervája mögött szélesre ütött egy tenyerest. 5:7, 6:4, 7:6 lett a vége.

    Nadal így a bronzéremért, Del Potro viszont a londoni bronzérme után most az aranyért játszik majd, az ellenfele Andy Murray lesz vasárnap.

  • Ez egyben az utolsó is, az elsőt elvesztette. Most a kanadai Michelle Li az ellenfele.

  • Del Potro semmire hozta az adogatását, tie break dönti el az izgalmas meccset. Az argentin rögtön minibrékkel indított, aztán hozta kétszer az adogatását. Utána viszont Nadal is nagyon koncentrált, szép pontokkal maradt ott Del Potro nyomában. Egy jó szerva az argentintól, 4-2-vel cserélnek térfelet.

  • Berecz Zsombor nyolcadik helyre való visszaesését már említettük, de nézzük, mi történt szombaton két másik vitorlázónkkal.

    Laser Radialban a 18 éves Érdi Mária - aki a harmadik futamban bravúros győzelmet aratott - 9. és 20. hellyel zárt, összesítésben az előkelő 14. helyen végzett. 

    Laser Standardben az Érdihez hasonlóan korosztályos világ- és Európa-bajnok Vadnai Benjámin 29. és 25. hellyel búcsúzott, s a 33. helyen fejezte be a játékokat, összegez az MTI.

  • Fel sem tűnt volna a braziloknak, hogy a papírokon durva őrlésű lisztként megjelölt dolog nem liszt, a sertészsír pedig juhtúró, ha a belőlük készült ételeket nem posztolja Facebookra a szlovák olimpiai szövetség. Ezeket az élelmiszereket tilos bevinni Brazíliába. Bónuszvicc: a brazil hatóságok azt mondják, kivizsgálják az esetet.

  • Mégpedig férfi kosárlabdában.

    A győzelem sorsa két hosszabbítás után dőlt el, nem kis drámát követően. Az argentinok a rendes játékidő vége előtt másodpercekkel egyenlítettek, mégpedig hárompontossal, ezzel lett 85-85.

    Aztán az első hosszabbítás 91-91-gyel végződött, de a második ráadás végére a brazilok elfáradtak, 111-107 lett az argentinoknak, tehát végső soron fordítottak a drámai egyenlítés után.

  • Megint három bréklabdája lett Del Potrónak, a különbség az volt, hogy Nadal nem hibázott igazán, hanem az argentin csinálta meg nagyon látványosan a pontokat. Utána viszont ötször is rontott Del Potro, Nadal megfordította a gémet. Most az argentinnek kell a meccsben maradásért szerválnia, 6:5.

  • Del Potro is hibákkal kezdte a saját adogatójátékát, aztán meg Nadal fejezte be egy röptével, 0-40, pont mint a spanyol előző adogatójátékánál. Nadal egy lépéssor végén rázta az öklét, majd egy szép elütéssel megcsinálta a bréket. 5:5 a döntő szettben.

  • Legalábbis a Google-ön, Magyarországról. A keresőóriás azt nézte, hogy kire kerestek rá a legtöbben hazájából, és az első helyen meglepő módon Mónica Puig Puerto Ricó-i teniszező van a listán. Ő mindössze 34. a világranglistán, mégis bejutott az olimpiai döntőbe, tehát vélhetően azért kerestek rá sokan, hogy kiderítsék, kiről is van szó.

    A második Pita Taufatofua, a tongai taekwondós, aki olajozott testével híresült el; utána egy másik teniszező, az argentin Juan Martín del Potro jön, éppen a döntőbe jutásért játszik; az ötödik pedig Michael Phelps, akit nem kell bemutatni.

  • Egy bréklabdát még egy hálón megpattanó labdával hárított Nadal, de utána megint kicsúszott a labdája, a challange sem segített neki. Az argentinnak egy gém kell a fináléhoz, 5:4 a döntő játszmában.

  • Jött egy rossz periódus Nadalnál, kétszer is hosszúra ütötte a labdát, 0-30-cal indult, aztán egy átemeléseis messzire szállt. Három bréklabdája van Del Potrónak, ráadásul 4:4-nél.

  • Uladiszlau Hancsaru 61,745 pontot szerzett, két kínait előzött meg az aranyért.

  • Szép tenyeres kereszttel ütött nyerőt Del Potro, aztán Nadal rontott, bréklabdája volt az argentinnek. Aztán viszont egy második szerva után sem tudta letámadni a return-t Del Potro, aki egy nyerővel hárította a bréklabdát.

    Azonban Del Potro nem engedett a nyomásból, egy hosszú labdamenet végén újabb bréklabdához jutott. Nadal azonban szépen szorította ki az argentint, ezt is hárította. A végén rázta az öklét a spanyol, megfordította a gémet. 3:2 neki a döntő játszmában.

  • Nem könnyen, de hozta Del Potro a második adogatójátékát is, egyenlő után két jó szervával tudta lezárni a gémet. Nagy labdamenetek egymás után a férfi elődöntőben.

  • Valószínűleg az olvasók döntő többségének élete folyamán még végig lesz majd nyári olimpia, de a fiatalabbakra már nem biztos, hogy igaz ez.

    Ugyanis a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem kutatói arra jutottak, hogy a globális felmelegedés 2084-re olyan mértéket ölt majd, hogy egyszerűen lehetetlen lesz nyáron olimpiát rendezni. 

    jiflwyjcuag3yzqzrxyw.PNG
    Fotó: NASA

    Modelljükben az összes olyan várost megvizsgálták, ahol legalább 600 ezren laknak, ez az olimpiarendezéshez szükséges minimális lakosságszám. Kiestek azok a helyek, amelyek legalább egy mérfölddel, azaz 1609 méterrel a tengerszint felett helyezkednek el, mivel itt eleve kevesebb az oxigén a levegőben, tehát nem ideális helyszínek. Azokat is kizárták, ahol legalább 10 százalék az esélye annak, hogy valamilyen oknál fogva nem sokkal a rajt előtt le kell fújni egy maratont, itt nyilván kockázatos lenne olimpiát rendezni.

    Így maradt valamivel több mint félezer város, amelyeknek megnézték, hogy hogyan alakul majd a klímájuk a következő évtizedekben.

    És az jött ki, hogy mindössze 33 olyan hely van, ahol "alacsony kockázattal" lehetne olimpiát rendezni a század végére. Ezek közül 25 Nyugat-Európában van, Észak-Amerikának csupán három jutott, a maradék között pedig olyan frankó helyek vannak, mint Szentpétervár, Riga, Ulánbátor és a kirgizisztáni Biskek. Afrika és Latin-Amerika egyetlen városa sem lesz alkalmas a rendezésre.

    Rióban egyébként bár nyári olimpia van, klímaszempontból azonban mégsem nyáron, a déli féltekén ugyanis most tél van, Rio pedig a déli féltekén van. 

  • A sportolókkal, a teljesítményükkel, a megnyilvánulásaikkal, a szurkolókkal, lényegében mindennel elégedett a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, olvasható a MOB honlapján.

    Borkai reméli, hogy az első héten mutatott lendület és eredményesség az olimpia második felére is kitart.

  • A magyar vitorlázó 12. és 18. helyen zárt a két szombati futamot, így a harmadik helyről visszaesett a nyolcadikra összetettben. Vasárnap még két futam vár az indulókra az alapversenyben, az éremfutamba a legjobb 10 kerül be.

  • Del Potro biztos kézzel húzta be végül 6:4-re a második szettet, kiegyenlített a férfi elődöntőben. Jön a döntő játszma, ahol tie break is dönthet.

  • Sima volt a spanyol előző adogatójátéka, de Del Potro is hozta a sajátját, tartja a második szett elején megszerzett bréket. 5:3-nál Nadal jön a második férfi elődöntőben.

  • A nők után a férfiaknál is olasz győzelem született a versenyszámban, bár az utóbb csak hajszálon múlt: az ezüstöt szerző svéd Marcus Svensson ugyanis az utolsó lövést hibázta el, így 16-15-re nyert a 21 éves Gabriele Rossetti.

    A címvédő, kétszeres olimpiai bajnok amerikai Vincent Hancock már a selejtezőkben kiesett.

  • Az adatújságírós fellegvárából, a Fivethirtyeightről érkezett az alábbi grafikon, amely választ ad a kérdésre. Mint korábbi posztunkból már kiderült, a legöregebbek a lovaglásban és a lövészetben nyomják, a tornászok viszont nagyon fiatalok.

    Kép: Fivethirtyeight.com
  • A második szett elején, 1:1-nél is bréklabdához jutott Del Potro. Egy szép, egyenesbe elütött tenyeres nyerővel aztán elvette az argentin Nadal szerváját. 2:1-re vezet a második játszmában, az első szettben viszont visszajött már egyszer Nadal egy hasonló helyzetből. (7:5, 1:2)

  • Mégpedig az, hogy minden külföldinek az Egyesült Államokban kellene edzenie, hogy az amerikai doppingellenes ügynökség ellenőrizhesse őket. 

    A történetben külön érdekes, hogy ezt az a Dave Salo mondja, aki mások mellett a kétszer lebukott orosz úszót, Julija Jefimovát is edzette.

    Inkább itt eddzenek, mint az árnyékban, Oroszországban, Kínában vagy Kenyában, vagy bárhol máshol

    - mondta Salo a Wall Street Journalnak.

    Az amerikai antidopping ügynökség, az USADA azt közölte, hogy elgondolkoznak az ötleten. 

  • Az ügy állítólag csak Darija Klisina és az IAAF, vagyis a Nemzetközi Atlétikai Szövetség közötti ellentétről szól, az oroszok nem avatkoztak bele a dologba. Az IAAF még nem hívta vissza a távolugró versenyengedélyét, a CAS (nemzetközi Sportdöntőbíróság) döntésére várnak, ami 24 órán belül meg is születhet.

  • Újabb biztonsági probléma Rióban, ahol a nézők berohantak az atlétikai stadionban, még a dobogóra is felálltak. A program 15 perces szünetében gondolták úgy, hogy kicsit szétnéznek a pályán, a katonaságnak kellett őket visszaküldeni a lelátóra.

    c1e4a3b5-23e0-4d33-9d14-a4caec61baed
  • Egy rosszul eltalált tenyeres Del Potrótól, aztán egy nyerő Nadaltól és máris két brék-, egyben szettlabdához jutott a spanyol. Végül a hálóba küldött egy újabb tenyeres az argentin, Nadalé az első játszma 7:5-tel. Del Potrótól túl sok volt a hiba, míg Nadal az első elbukott gém után összerakta a játékát.

  • A Reuter hírügynökség írja, hogy egyelőre bizonytalan okok miatt, de eltiltották függetlenként induló távolugrót, Darija Klisinát. Amint megtudnak részleteket, mi is közöljük.

  • Vasárnap kezdik az olimpiát birkózóink, a kötöttfogásúak között a 75 kilós súlycsoportban induló Bácsi Péter a selejtező után, ha továbbjut, már egyből a világbajnok örmény Arzsen Dzsulfalakjannal találkozik.

    Előtte a kolumbiai Carlos Andres Munoz Jaramillo vár rá a selejtezőben, amit nagyjából – magyar idő szerint – vasárnap 15.00-kor kezd majd.

    Sike András szövetségi kapitány szerint Bácsi így is a könnyebb ágon van, hiszen a másikon rögtön az első meccsen összecsap egymással az olimpiai és világbajnoki címvédő orosz Roman Vlaszov és a Londonban 66 kg-ban Lőrincz Tamás legyőzésével aranyérmes dél-koreai Kim Hjeon Vu. A szakvezető annyit még megjegyzett, hogy jobban örült volna, ha Bácsinak nem kell selejteznie, írja az MTI.