Béke, barátság és egy szelfie az olimpián

Index
2016.08.13. 20:01

Összefoglaló

Kővágó Zoltán döntőben vet diszkoszt
A nők 3. meccsén a bitang erős USA-val pólóznak
A finn dingis Berecz Zsombor egyre közelebb a dobogóhoz
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nadal kettős hibával nyitotta 5:5 után az adogatását, utána viszont három pontot nyert zsinórban a spanyol. Del Potro szép nyerőkkel jutott el egyenlőig, de aztán Nadal már befejezte. 6:5.

  • 4-0-ra verték el őket a férfi futballtorna negyeddöntőjében, ezzel a németek jutottak elsőként a négy közé.  

    Ma lesz még egy Nigéria-Dánia meccs, a másik ágon pedig brazil-kolumbiai és Dél-Korea-Honduras mérkőzéseket rendeznek még.

  • Úgy tűnik, lejt a riói pálya, mert már másodszor sikerült egy ütéssel betalálnia a lyukba egy sportolónak. Ezúttal a dél-afrikai Jaco van Zylé követte el a bravúrt, 158 méterről vágta be.

    Az első hole-in-one-t csütörtökön ütötte a brit Justin Rose.

  • Bekerült a birkózó Hírességek Csarnokába Varga János, az 1968-as mexikói olimpia bajnoka, a beiktatásra magyar idő szerint szombaton a riói olimpia helyszínén került sor.

    A magyar szövetség (MBSZ) tájékoztatása szerint a nemzetközi szövetség egy "birkózóházat" alakított ki Rio de Janeiróban, de a 76 éves ünnepelt az ünnepségen egészségi okok miatt nem tudott részt venni, orvosai nem javasolták neki a hosszú repülőutat. Távollétében az MBSZ két vezetője, Bacsa Péter ügyvezető alelnök és Farkas Tibor főtitkár vette át az elismerést. Varga János az olimpia után ünnepélyes keretek között, Magyarországon kapja meg a díjat.

    Az olimpiai bajnoki címén kívül kétszeres világbajnok és kétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes Varga mellett díjazták még Rióban a kötöttfogásúak közül az orosz Anatolij Koleszovot, a kubai Hector Miliánt, és a román Stefan Rusut, szabadfogásban a grúz David Gobedzsisvilit, a koreai Jang Szun Pakot, posztumusz az amerikai Dave Schulzot, a nőknél a norvég Ine Barlie-t és a kanadai Martine Dugrenier-t, az érdemrendet pedig a német sporttudós, Harald Tünnemann kapta. (MTI)

  • Az olimpiára csuklósérülésből visszatérő Del Potro rögtön kettős hibával kezdte az adogatását, túl sokat hibázott, így a spanyol kiegyenlített. 3:3 az első szettben a férfi egyes második elődöntőjében.

  • A szaúdi Kariman Abduljadayel vallási megfontolásokból hidzsábban állt rajthoz 100 méteres síkfutásban, aminek ugyebár az lenne az értelme, hogy minél kevesebb látsszon a testéből. Ez azonban nem jött teljesen össze, mert a hidzsáb futás közben fellibbent, és kilátszott az oldala. 

    Reméljük, az ultraortodox és a nőket hatodrendű állampolgároknak tekintő szaúdi hatóságok azért nem fogják megbüntetni a jelenetért, ami ha hazájában történik, biztos botrányt okoz.

  • Még rögtön a párosban már olimpiai bajnok spanyol első adogatását vette el a világelső Novak Djokovicsot is búcsúztató argentin. Azóta viszont mindketten hozták az adogatásaikat, 3:2 az első szettben.

  • Petra Kvitova nyerte a Rio de Janeiró-i olimpia női tenisztornájának a bronzmérkőzését. A kétszeres wimbledoni bajnok cseh Kvitova az első fordulóban Babos Tímeát verte, az elődöntőben viszont meglepetésre legyőzte őt Monica Puig. A bronzmeccsen ellenfele az amerikai Madison Keys volt, aki Angelique Kerbertől kapott ki az elődöntőben. 

    Női tenisztorna bronzmérkőzés:

    • P. Kvitova - M. Keys 2-1 (7-5, 2-6, 6-2)
  • Nem csak a 20 éveseké a világ, így az olimpia sem. Bizony bőven vannak Rióban is olyan versenyzők, akikről elsőre azt gondolnánk, hogy már már túl vannak fénykorukon egy ilyen szintű világversenyhez, és nem vehetik fel a harcot a fiatal titánokkal. Vagy mégis?

    • Anthony Ervin, 35 éves, úszás

    50 méteres gyorsúszásban már 2000-ben, Sydneyben is nyert olimpiai aranyérmet. Azóta tizenhat év telt el, de Rióban újra nyert, ráadásul a 4x100-as amerikai váltóval is elsők lettek, ezzel 35 évével a legidősebb úszó lett, aki olimpián győzni tudott, rögtön kétszer.

    • Katherine Grainger, 40 éves, evezés

    Neki is ez az ötödik olimpiája. Rióban női kétpárevezősben ezüstérmes lett, összesen az ötödik olimpiai érmét szerezte, és ezzel Nagy-Britannia legeredményesebb női olimpikonja lett. Ha ez nem volna elég, az elmúlt években még az is belefért neki, hogy ledoktoráljon kriminálpszichológiából.

    • Oksana Chusovitina, 41 éves, tornász

    1992-ben Barcelonában indult először. Ott egy aranyérmet, később 2008-ban Pekingben ezüstöt szerzett. Rióban női gerendában az 50., női ugrásban pedig az 5. lett. 

    • Hoang Xuan Vinh, 41 éves, sportlövészet

    Ez az a sport, ahol a korral nem csökken az esély a győzelemre, sőt talán még nő is. A vietnami sportoló erre kitűnő példa, ugyanis férfi 10 méteres légpisztolyban megszerezte hazája történelmének első olimpiai aranyérmét. Nem állt meg itt, 50 méteren ezüstérmes lett, hazája sportminisztere úgy nyilatkozott, hogy beírta magát Vietnam történelmébe. 

    • Kristin Armstrong, 43 éves, országúti kerékpár

    Kétszer már visszavonult, Rióban a legidősebb induló volt az országúti kerékpárosok mezőnyében. Ez nem zavarta abban, hogy egy nappal a 43. születésnapja előtt győzzön, és az első kerékpáros legyen, aki ugyanabban a számban egymás követő három olimpián is zsinórban aranyérmet nyerjen.

    • Lesley Thompson -Willie, 56 éves, evezés

    A női nyolcas evezős csapat tagja, és már az 1986-os olimpiáról is van egy ezüstérme. 1992-ben már aranyat nyert, 96-ban ezüstöt, 2000-ben bronzérmet, aztán egy hosszabb kihagyás után 2012-ben Londonban újra egy ezüstéremmel tért vissza. Rióban az ötödik lett helyezést érte el a női nyolcas csapattal. 

    • Julie Brougham, 62 éves, lovaglás

    Új-Zéland legidősebb olimpikonja. Rióban augusztus 15-én kezdi meg a szereplést. 

    Ők volnának a legidősebbek? Rióban igen, de sokuk még így is fiatal a 72 éves Oscar Swanh sportlövőhöz képest, aki egyben a legidősebb győztes is, 1912-ben 64 évesen nyert aranyat. De hogy ne kelljen ilyen messzire menni, ott van a 71 éves japán Hiroshi Hoketsu, aki négy éve Londonban indult el lovaglásban, igaz, neki ott érmet nem sikerült nyernie.

    Na, akkor ezek után hogy van az, hogy öreg ember nem vén ember? 

  • A német Christoph Harting győzelme utáni sajtótájékoztatóján nem volt felhőtlen a hangulat, ugyanis azon méltatlankodott egy sort, hogy ő nem szeret kérdésekre válaszolni meg magáról beszélni, ő egy sportoló, nem pedig píáros. 

    De ha ez még nem lett volna elég, a sportért is felelős német belügyminisztérium az MTI szerint először nem neki, hanem testvérének, a londoni győztes Robert Hartingnak gratulált a győzelemhez. 

    Pedig a dobogón még milyen jó hangulat volt:

  • Ausztrál futballista próbált frissíteni a brazilok elleni, tizenegyesekkel eldőlt meccsen, de 120 percnyi hajtás után már ez sem egyszerű feladat.

    A csapattárs viszont elég keményen helyretette. A kiesést viszont ez sem tudta megakadályozni, 0-0 után a házigazdák mentek tovább a büntetőkkel.

  • Christian Reitz nyerte a férfi sportlövők gyorstüzelő pisztoly számát. 

    A 29 éves német sportoló a 2008-as pekingi ötkarikás játékokon és a 2013-as eszéki Európa-bajnokságon is bronzérmes lett ebben a versenyszámban.

    A második a francia Jean Quiquampoix, a harmadik a kínai Li Jüe-hung volt. (MTI)

    A tüzelésben össznemzeti szinten a legnagyobb tapasztalattal rendelkező amerikaiak sehol sincsenek a mezőnyben, és a brazilok sem, dacára annak, hogy sajnos hírhedten magas a lövöldözések száma az országban.

  • Ha Ön sem tudná: Lilly King az az amerikai úszónő, aki minden bukott doppingosnak be szokott szólni, legyen szó az orosz Jefimováról vagy honfitársáról, a sprinter Justin Gatlinről.

    Erre reagált most elegánsan Gatlin azzal, hogy fogalma sincs arról, ki az a Lilly King. Pedig ahogy neki, úgy Kingnek is van egy olimpiai aranya, szóval ha másért nem, ezért hallhatott volna róla.

    Gatlin azt is elmondta, hogy rengeteget tesztelték, nagyon jó a doppingellenes rendszer, bízik az olimpia tisztaságában. Muhaha.

  • A wimbledoni bajnok és olimpiai címvédő Andy Murray jutott elsőként a Rio de Janeiró-i olimpia tenisztornájának férfi egyes döntőjébe. A skót az elődöntőben a japán Kei Nishikorit verte két szettben 6-1, 6-4-re. 

    Az elődöntő másik meccsén, Juan Martin Del Potro és Rafael Nadal közül kerül majd ki Murray ellenfele. Az a mérkőzés 19 órakor kezdődik. 

  • Ausztrália a házigazda Brazíliával találkozott a női vízilabdatorna A-csoportjának utolsó mérkőzésén. Az első negyedben még szenvedtek az ausztrálok és 1-1-gyel mentek pihenni, de a másodiktól kezdve magukhoz ragadták az irányítást és minden negyedben dobtak három gólt, miközben alig kaptak, így végül 10-3-ra megnyerték az összecsapást.

    Női vízilabda A-csoport:

    • Ausztrália-Brazília 10-3 (1-1, 3-1, 3-0, 3-1) 

    Az A-csoport végeredménye:

    1. Olaszország 6 pont
    2. Ausztrália 4 pont
    3. Oroszország 2 pont
    4. Brazília 0 pont
  • Megy már a magyar-amerikai pólómeccs

    Itt követheti.

  • Zsivoczky-Farkas Györgyi a 9. helyen végzett a távolugrásban, és ezzel összetettben a 11. helyre jött fel, két helyet lépett előre. Ráadásul az utolsó két számban, a gerelyhajításban és a 800 méteren erős, tehát még előrébb léphet.

    Krizsán Xénia a 21. helyen végzett, de összetettben maradt a 23.

    Az élen is változás történt, a belga Nafissatou Thiam utolsó kísérletére egyéni csúcsot ugrott, és ezzel átvette a vezetést a brit Jessica Ennis-Hilltől. Mindössze 5 pont a különbség kettejük között, izgalmas végjáték lesz vasárnap.

  • 10,07-et futott az előfutamban, nincs senki, aki 10-en belüli idővel kezdett volna. Justin Gatlin ideje a legjobb eddig az előfutamokban 10,01-gyel.

  • A hétpróba távolugró számának utolsó kísérletében.

    Így Zsivoczky-Farkas Györgyinek 6,31 méter, Krizsán Xéniának 6,08 a legjobb eredménye, ez 946, illetve 874 pontot jelent.

  • A női hétpróbán, távolugrásban.

    A brit Katarina Johnson-Thompson 6,51 méterrel vezet, a második a kanadai Brianne Theisen Eaton 6,48-cal.

    A belga Nafissatou Thiam elsőre brutálisan nagyot, 6,9-et ugrott, ami 40 centivel több, mint az egyéni rekordja. Nem sokkal később azonban elvették tőle, miután kiderült, hogy belépett.

  • A magyar hétpróbázó 6,31 méternél ért földet, egy centivel maradt el egyéni csúcsától.

    Javított Krizsán Xénia is, 6,08 méterre 6,02-ről.

    Ez volt a második kör, a harmadik az utolsó távolugrásból a női hétpróbában.

  • Hanem igazából a teste. Nézzék meg azokat a karokat, vagyis inkább a kézfejét, amik már inkább evezőlapátok végére szerelt nem is tudom micsodák.

  • A hétpróbán, távolugrásban. Ez jóval elmarad egyéni és szezoncsúcsánál, ami 6,32, illetve 6,28 méter.

    Zsivoczky-Farkas a 13. helyen kezdte a mai napot, a másik magyar, Krizsán Xénia a 23. helyen állt a távolugrás előtt.

  • Nem is Kővágó lecsúszása miatt, hanem azért, mert előbb Daniel Jasinski ugrott fel a második helyre, majd Christoph Harting dobott akkorát, hogy átvette a vezetést. Malachowskinak utolsókét ként visszaszereznie az első helyét, de nem dobott jól, a londoni olimpiai bajnok Robert Harting öccse, Christoph nyer.

  • A hétpróbában megkezdődött a távolugró szám, Krizsán Szilvia 6,02 métert ugrott elsőre.

    Egyéni csúcsa 6,18, idei legjobb eredménye 6,13, tehát lehet, hogy a következőre még messzebb ugrik majd!

    Egyelőre hárman ugrottak, közülük ő a legjobb.

  • És az utolsó dobásával sem tudott javítani, az is érvénytelen lett. Közben Martin Kupper és Lukas Weisshaidinger is javított, ezért vesztett két helyet, hetedik helyen zárja a riói olimpiát.

  • Etenesh Diro menet közben hagyta el a futócipőt, egy pillanatra még megpróbálta visszavenni azt, majd rájött, hogy azzal túl sok ideje elmenne, ezért félig mezítláb futotta le a távot. Összetettben a 24. lett az előfutamokban, de mivel nem saját hibájából került hátrányba, továbbjutott.

     
  • Két érvényes kísérlete van, ezzel az ötödik helyen áll. Továbbra is a lengyel Malachowski vezet.

  • A Rio de Janeiró-i olimpia női vízilabdatornájának A-csoportjának utolsó fordulójában Olaszország 10-5 arányban legyőzte Oroszországot, ezzel veretlenül, csoportelsőként jutott tovább a negyeddöntőbe, míg az oroszok harmadikként egy győzelemmel és két vereséggel mennek tovább.

    Női vízilabda A-csoport:

      Oroszország-Olaszország 5-10 (2-3, 1-2, 1-3, 1-2)

    A csoport másik mérkőzése az Ausztrália-Brazília találkozó 16:40-kor kezdődött.

  • Nem javít a negyedik körben Kővágó Zoltán.