A NOB alelnöke szerint ez az eddigi leggázabb olimpia

2016.08.14. 19:37

Az első dél-amerikai olimpia első hetében több kínos eset is akadt, és a szervezőknek többször is balszerencséjük volt. Még el sem kezdődött az olimpia, amikor kiderült, hogy a várt egymillió helyett csak 300-500 ezer látogatója lesz a játékoknak. Földrajzi okok miatt főleg Brazíliából és Dél-Amerikából érkeztek szurkolók, írja az MTI.

Bár fel tudnak sorolni olyan eseményeket, amelyeknél szenzációs volt a hangulat, mint például az argentin-brazil férfi kosárlabda-mérkőzésen, vagy az első hazai aranyat megszerző cselgáncsozó, Rafaela Silva győzelmekor, de az események zömén teljesen más a hangulat.

Noha hivatalos közlések szerint eladták a jegyek 84 százalékát, a hosszú sorban állások és a közlekedési problémák miatt a valóságban az üres székek száma több tízezer a helyszíneken.

Sok turista egyszerűen otthon maradt, a szponzorok által felajánlott jegyeket pedig tízezres nagyságrendben nem használják fel. 

A közlekedési helyzet sem egyszerű. Aki például a strandröplabda helyszínéről, a Copacabanáról a kosárlabdának vagy az úszásnak helyet adó Olimpiai Parkba akar eljutni, annak először húsz percet kell gyalogolnia a metróállomásig, onnan tíz perc metrózás után érhet el egy másik vonalat, ahonnan még 20 perc az a megálló, ahonnan fél órányi buszozásra található az Olimpiai Park.

A négy olimpiai központ túl messze van egymástól, így a közlekedés többnyire rémálom - írja at MTI a dpa gyűjteménye alapján. Több tízezer önkéntes próbálja segíteni a szurkolókat, de csak a töredékük beszél angolul.

A német hírügynökség beszámolója szerint az olimpiai faluban sem egyszerű az élet, a fürdőszobai felszerelések még mindig nincsenek fent mindenhol, és a szennyvízelvezetési problémák sem oldódtak meg maradéktalanul. Az ételre is sokan panaszkodnak, ezért a többség egy amerikai gyorsétterem-lánchoz tódul. 

Minden sarkon rendőrök és katonák vigyáznak a biztonságra fegyverekkel a kezükben, mégis viszonylag sok a bűncselekmény, történt lopás a sajtótribünön és az olimpiai faluban is. A terrorfenyegetettség miatt a biztonsági erők 85 ezer fővel vannak jelen.

Az első hét egyik legnagyobb feltűnést keltő történése az volt, hogy a műugrómedence vize bezöldült, emiatt le is kellett zárni. Mint kiderült, az egyik alvállalkozó 80 liter hidrogén-peroxidot öntött a medencébe, s ez semlegesítette a klórt a vízben, elindítva ezzel az algásodást. A vizet kicserélik.  

Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) alelnöke, John Coates szerint a riói a legproblémásabb olimpia, amit eddig átéltek.