Bonyolódik a doppinggyanú miatt kizárt kajakosok sztorija

D  BJ20160728003
2016.08.15. 18:29

Újabb felvonással gyarapodik az olimpia előtt a csapatból doppinggyanú miatt kizárt kajakosok drámája. Horváth Bence jogi képviselője ugyanis hétfőn közölte, hogy Horvát doppingmintájának eredménye negatívként szerepel a nemzetközi doppingvizsgálati eredményeket nyilvántartó rendszer online felületén.

Eddig a következő történt az ügyben:

  • A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnökségének augusztus elsejei ülésén az olimpiai játékokra kijelölt férfi kajakosok névsorát megváltoztatta, mert a  Magyar Antidopping Csoport (MACS) jelzése szerint közülük ketten atipikus doppingmintát adtak le.
  • Horváth Bence és Szomolányi Máté került ki az utazók közül, a helyükre Molnár Pétert és Tótka Sándort nevezte Magyarország.
  • Tiszeker Ágnes MACS-vezető állásfoglalása szerint a két sportoló több atipikus mintát produkált, ami azt jelenti, hogy a mintavétel idején tiltott szer volt a szervezetükben.
  • Bár a két versenyző jogilag nem követett el doppingvétséget, de szervezetükben megállapíthatóan szintetikus növekedési hormont találtak - ezt erősítette meg az újabb vizsgálat is - ezért fegyelmi eljárás indult ellenük.
  • Pénteken elterjedt a sajtóban, hogy negatív lett a két kizárt kajakos doppingmintája, de ezeket a híreket cáfolta a szövetség és a MACS is. 

Ezek után Mohácsy Lénárd, Horváth Bence ügyvédje azt közölte az MTI-vel, hogy a Horváth Bencétől 2016. július 22-én reggel levett vérminta vizsgálati eredményét szóban többször, és írásban is kérték a Magyar Antidopping Csoporttól, de azt a választ kapták, hogy az ügyben válaszolni jogosultak Rióban vannak, és a megkeresésnek jelenleg nem tudnak érdemben eleget tenni.

Ügyvéd: Negatív lett a minta

"Ez az a vérminta, amit az osztrák labor további megerősítő vizsgálat elvégzése érdekében a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) központjába küldött" - írta Mohácsy Lénárd. "Közben a vizsgálat alá vont vérminta vonatkozásában a nemzetközi doppingvizsgálati eredményeket nyilvántartó rendszer online felületén, az inkriminált vérmintát illetően megváltozott az eddig bejegyzett eredmény, ugyanis 2016. augusztus 10. napjától a felületen a vizsgálat eredményeként az olvasható, hogy negatív" - áll a közleményben.

Amennyiben a fenti vérvizsgálat végleges eredménye negatív lesz, akkor megállapítható, hogy ügyfelem doppingvétséget nem követett el.

Annak tisztázása, hogy esetlegesen a rá vonatkozó etikai vagy fegyelmi szabályokat megszegte-e, és ezzel fegyelmi vétséget követett el, a fegyelmi eljárás feladata lesz, bár álláspontom szerint az eddig rendelkezésre álló bizonyítékok a fenti vizsgálati eredménnyel együtt jelenleg ezt minden kétséget kizáróan nem támasztják alá" - írta a kajakos jogi képviselője.   

Tiszeker: Ez csak részeredmény

A MACS vezetője hétfőn, Rio de Janeiróból azt mondta az MTI-nek, hogy a vizsgálat még folyik, amit Horváth Bencéék az online felületen, az úgynevezett ADAMS-en látnak, az csak egy részeredmény, amelyhez tartozik egy több oldalas szakvélemény is a WADA álláspontjával.  

"Egy folyamat közepén tartunk, nincs még végleges eredmény, ezt az ügyvéd úrnak is elmondtam ma délelőtt.

Nem tartom fairnek a mostani lépést,

hiszen a Magyar Kajak-Kenu Szövetség és a MACS teljes vezetősége is Rióban tartózkodik, és nem tud reagálni. Ahogy délelőtt is elmondtam, amint a MACS befejezi olimpiai tevékenységét, részletes tájékoztatást ad" - fogalmazott Tiszeker Ágnes, hozzátéve, hogy Horváth Bence nincs eltiltva, és versenyzési joga sincs felfüggesztve.