Risztov Évának nem sikerült a címvédés

Az olimpia 10. napja

Index
2016.08.15. 14:22
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az olimpián egyébként három számban is rajthoz álló Kozák Danuta 14.34-kor kezdi meg szereplését Szabó Gabriellával párosban. Ők a szám legnagyobb esélyesei K-2 500 méteren.

    Egy esetleges futamgyőzelem itt is automatikusan helyet biztosítana a magyar egységnek az A-döntőbe.

  • Na jó, kicsit átverős a cím, mert ez nem az a Muhammad Ali, hanem egy másik. A 20 éves Ali az észak-angliai Bury városában edz, ugyanabban a klubban, ahol az athéni olimpia könnyűsúlyő ezüstérmese, Amir Khan is.

  • 15 perc után is Risztov Éva van elöl, nagyjából egy-két testhosszal a többiek előtt. 10 kilométeres távon ez persze nem nagy előny, de Risztov egyelőre jól bírja a saját maga által diktált tempót. Olasz Anna a mezőnyben úszik., megbecsülhetetlen, hányadik. 2,5 kilométernél lesz az első ellenőrző pont, akkor látjuk majd a sorrendet.

    • KAJAK-KENU (Rodrigo de Freitas Lagúna)

    14.24: női K-2 500 m (Szabó Gabriella, Kozák Danuta)

    14.38: női K-1 200 m (Douchev-Janics Natasa)

    15.06: férfi K-1 1000 m (Kopasz Bálint)

    15.30-16.30: középfutamok

    15.30-15.46: férfi C-1 1000 m (Vasbányai Henrik?)

    15.46-16.00: női K-2 500 m (Szabó Gabriella, Kozák Danuta?)

    16.00-16.14: női K-1 200 m (Douchev-Janics Natasa?)

    16.14-16.30: férfi K-1 1000 m (Kopasz Bálint?)

    • NYÍLTVÍZI ÚSZÁS (Copacabana Erőd)

    14.00-16.30: női 10 km (Risztov Éva, Olasz Anna)

    • VÍZILABDA (Olimpiai Uszoda)

    nők, negyeddöntő:

    20.30: MAGYARORSZÁG-Ausztrália

    • Bírkózás

    15.00-18.00: férfi kötöttfogás 85 kg (Lőrincz Viktor) selejtezők, elődöntők

    21.00-23.45: férfi kötöttfogás 85 kg vigaszág és éremmérkőzések

    A teljes programért kattintson ide.

  • A címvédő Risztov Éva nem lacafacázik, úgy döntött, az egész mezőny élére áll. Tíz perc után is ő van az élen, több testhosszal a mezőny előtt. Remélhetőleg nem fárad el idő előtt ettől a nagy tempótól.

  • Hosszú még a verseny, még nagyon együtt vannak a versenyzők, de jó azt látni, hogy Risztov Éva vezet. Persze ennek megvan az az árnyoldala, hogy jobban fárad, hiszen ő kapja telibe a hullámokat.

  • Elindult a verseny, 10 kilométer rettenetesen hosszú táv. Egyelőre egy rakáson a versenyzők, de hát nem is az elején kell megnyerni ezt a futamot. Risztovnak és Olasz Annának a kvöetkező versenytársakra kell figyelniük: a brazil Poliana Okimoto, illetve a brit Keri-Anne Payne is esélyes lehet a győzelemre.

  • Kenu egyes 1000 méteren Brendel nyert, majd Kaczor és Vasbányai a sorrend, a német továbbjutott, a lengyel és a magyar mennek a középdöntőbe. A szlovák Farkas Vince az ötödik.

  • Az úszást a híres Copacabanán rendezik, és a versenyzők a homokos tengerpartról mentek be a vízbe, mintha csak a Baywatchban lennének. A víz itt 21-22 fokos, hullámzóbb, mint a londoni olimpián volt, de sokkal jobban idegesítheti a versenyzőket a víz minősége. Az olimpia honlapja szerint a víz minősége megfelelő.

  • őt a lengyel versenyző követi, Kaczor,majd Vasbányai.

  • Elindult a futam, 1000 méter, Vasbányai kicsit beragadt a rajtnál

  • Kettőkor kezdődik a 10 kilométeres nyíltvizi úszás, amelyben 26-an indulnak, a hivatalos rajtlistát itt találja. Risztov Éva a 13-as, Olasz Anna pedig a 6-os számot kapta, ezeket a sapkákat kell tehát majd figyelnünk.

  • A magyar kenus férfi egyesben ül hajóba az előfutamban. De nem ő lesz az egyetlen magyar, hiszen a szlovákoknál a somorjai Farkas Vince az egyik vetélytársa, aki egy moldovai versenyző visszalépése után harcolta ki az indulás jogát Szlovákiában. Farkas példaképe magyar, a kenus Vajda Attila.

  • Mo Farah már a riói olimpia előtt is legnagyobb hosszútávfutók közé tartozott. Ezt bizonyítja legutóbbi tízezres győzelme is, amely során négyezer méternél el is esett, de így is sikerült nyernie. Elmondása szerint azért sikerült talpra állnia és visszatérnie, mert megígérte a lányának, hogy éremmel tér haza.

  • Úszás | cikkünk a témában: Dull Szabolcs

    Emlékszik arra, amikor Risztov Éva visszavonult?

    A visszavonulás 2005. október 18-án egyik napról a másikra történt. 17-én Risztov még úgy ébredt, hogy a pekingi dobogó tetején látta a magát, a másik nap hátat fordított az uszodának. Majd ebből lett 2012-ben olimpiai aranyérem. Risztov Éva nem mindennapi pályafutásáról még éppen van ideje elolvasni a cikkünket, mielőtt kezdődik a verseny.

  • Nagyjából egy óra múlva (itteni idő szerint 14 órakor) címvédőként versenyez Risztov Éva a női 10 kilométeres nyíltvízi úszásban. Emlékezhetünk, Risztov 2012-ben Londonban szenzációs úszással, szinte végig vezetve győzött, a végén négy tizedmásodperccel megelőzve az amerikai Haley Andersont. A harmadik az olasz Martina Grimaldi lett. 

    A 30 éves Risztov csütörtökön már versenyzett. 800 méter gyorson 14. lett (ez a medencés változat volt), akkor azt mondta, készen áll a 10 kilométerre, bár sok rosszat halott a terepről. "Hallom emberi testrész is előkerült nemrég az öbölben."

    Risztov mellett még egy magyar, a Rióba kalandos úton kijutott Olasz Anna is ott lesz a mezőnyben. Olasz tavaly a kazanyi világbajnokságon 11. lett, így éppen lecsúszott a még kvótát érő 10. helyről - amelyen éppen Risztov ért célba -, de egy orosz úszót egy korábbi doppingesete miatt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kizárt, a felszabadult helyet pedig Olasz kapta meg kevéssel a rajt előtt.

  • A riói Magyar Házban lép fel a Győri Balett augusztus 19-én este, így népszerűsítve a magyar kultúrát, a 2017-es Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált és a 2024-es budapesti olimpiai pályázatot - jelentette be a társulat vezetője.

    Kiss János azt mondta, hogy a nemzetközi sportdiplomácia meghatározó vezetőinek tartandó fogadáson a július 7-i olimpiai fogadalomtételen bemutatott, kifejezetten arra az alkalomra készített koreográfiát táncolják el a balettművészek, de a Kodály című darabjukból is bemutatnak egy részletet, a Lírikus románcot. A Művészetek Palotájában bemutatott koreográfia a nyári játékok 21 sportágát idézi, a táncosok öltözéke pedig a magyar nemzeti színeket. (MTI)

  • Vízilabda | cikkünk a témában: Munk Veronika

    Montenegró ellen nem bosszúra készül a magyar pólócsapat

    A magyar csapatnak két napja van, hogy felkészüljön a keddi Montenegró elleni mérkőzésre. Velük szemben a 2013-as vb-döntőt megnyertük, de a legutóbbi Európa-bajnokság elődöntőjében az ellenfél volt a jobb (5-8).

    „Agresszív ellenfél, függetleníteni kell magunkat a fizikális erejüktől. Mert akkor legyőzhetőek. A brazilok ellen már ellenük is készülhettünk. Jobban tudunk játszani, mint ők” - mondta Benedek Tibor, a bravúrok sorát bemutató Nagy Viktor kapus pedig jelezte, hogy nem bosszúra készülnek, de biztosan verekedős, harcos meccs lesz.

  • Kolumbia illetékes minisztériuma házat épít a riói olimpián férfi 49 kilogrammban ezüstérmes kolumbiai ökölvívó, Yurberjen Martinez édesanyjának.

    A lakásügyi miniszter, Elsa Noguera vasárnap jelentette be, hogy "megvalósítják a 24 éves sportoló álmát." Martinez eredetileg azt tervezte, hogy ha nyer, akkor az aranyéremért kapott jutalomból vesz egy házat édesanyjának.

    Az eddig kerékpárjavítóként dolgozó ökölvívó egyhangú pontozással kapott ki a döntőben az üzbég Haszanboj Duszmatovtól. (MTI)

  • A riói metrón egy udvarias brazil fiatalember felajánlotta a 68 éves Wayne McEntire-nek, hogy üljön le egy időseknek fenntartott helyre. Ám az amerikai nagypapa csak megköszönte a gesztust, majd megmutatta, miért nem akar leülni. A képeket az unokája posztolta:

    2016%2F08%2F13%2F4f%2Fgrandpa gymnastics.4b3be
    Fotó: Britton Barker / Twitter
  • Észrevette, hogy valami hiányzik az eredményhirdetésekről Rióban?

    A korábbiakkal ellentétben ugyanis nem kapnak virágcsokrot az érmes sportolók. Idén az ünnepélyes díjátadóknál illatos és színes csokrok helyett az érem mellé a riói logót mintázó kisméretű szobrot kapnak a legjobb versenyzők.

  • A romániai Olimpiai és Sportbizottság (COSR) elnöke bejelentette, hogy a riói olimpia után benyújtja lemondását, és erre kéri a bizottság alelnökeit és vezető testületeinek tagjait is.

    Alin Petrache a bizottság honlapján írta meg hétfőn hajnalban, hogy le akar mondani. Az elnök arra hivatkozott, hogy az olimpia után alaposan ki kell elemezni a román sportolók felkészülését, eredményeit, és a szervezeti hierarchiának nem szabad befolyásolnia az elemzés menetét.

    A sportvezető mind a sportolóktól, mind a közvéleménytől elnézést kért a Rióba utazott román sportolók felszerelésének megkérdőjelezhető minősége miatt. Belső vizsgálatot indít az olimpiai bizottságnál, hogy kiderüljön, kik a felelősek ezért. Petrache ígérete szerint szigorú büntetésre számíthatnak azok, akik felelősségre vonhatóak lesznek az ügyben. Pénteken a román ügyészség is vizsgálni kezdte azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a riói olimpián résztvevő román sportolók számára hamisított felszerelést biztosított az olimpiai bizottság.

    A Mediafax hírügyönkség szerint a riói olimpián az utóbbi ötven év leggyengébb román szereplése várható. Románia egy arany, egy ezüst és két bronzéremmel az éremtáblázat 32. helyén áll a hétfői versenynap előtt. (MTI)

  • A BBC-n legutóbb azért alakult ki élő műsorban vita, mert Shane Tusupot kezdték el fényezni Hosszú Katinka helyett. Most a friss kétszeres olimpiai bajnok Andy Murray szintén élő műsorban volt kénytelen helyre tenni a BBC egyik munkatársát, amikor az azt találta mondani, hogy Murray az első személy, akinek két olimpiai aranya is van. A brit teniszező erre csak annyi mondott:

    Venus és Serena Williams is négyet nyert.

  • Persze külön előny, ha az ember meg is nyeri a számát, mint ahogy a kolumbiai Catherine Ibarguen tette hármasugrásban. Az eredmény 15.17 méter, mehet is a risza!

    unnamed.gif
  •  A 2020-as tokiói olimpián is el akar indulni a 41 éves üzbég tornásznő, Oksana Chusovitina, aki vasárnap ugrásban hetedik lett a riói játékokon.

     "Természetesen nem vagyok elégedett a mai teljesítményemmel, de nincs mit tenni, megyünk tovább" - nyilatkozta a verseny után Chusovitina, és hozzátette, biztosan ott lesz Tokióban is.

    "Már meghoztam a döntést ma reggel, amikor felkeltem. Arra vagyok kíváncsi, mennyi idő alatt jutok el odáig, hogy elegem lesz" - jelentette ki a tornász, aki sorozatban hetedik ötkarikás eseményén vett részt Rióban.

    Chusovitina először a Szovjetunió színeiben versenyzett, majd a Független Államok Közössége tornászaként nyert csapatban aranyérmet az 1992-es barcelonai olimpián. Ezután üzbég színekben folytatta pályafutását, de 2003-ban Németországba költözött, ahol leukémiás fiát kezeltette, 2006-ban pedig felvette a német állampolgárságot. A 2008-as pekingi és a legutóbbi, londoni játékokon német színekben indult. (MTI)

  • Usain Bolt melldöngetve nyert százon, a versenyszám a rövidsége miatt az egyik legnehezebben fotózható, mégis a legtöbbet fotózott szám az olimpiákon. A legnagyobb kameragyártók például azzal reklámozzák a profi gépeiket, hogy a 100 méteres futást a rajttól a célig végig lehet velük fotózni, anélkül, hogy el kéne engedni az exponáló gombot (10 másodpercről beszélünk, ami alatt egy profi gép 120 kockát készít kb.)

    Nincs olyan pillanat a versenyen, amiről ne lenne fotó legalább két szögből, még akkor is, ha mozgóképben mindez sokkal izgalmasabb is.

    Bolt tegnapi győzelméről nagyjából ezer kép készült fotóügynökségenként, de mindegyik közül talán ez a kép a legkifejezőbb: Bolt mosolyogva néz hátra a minden erejükből feszítve küzdő mezőnyre:

    Van még pár kép a jelenetből, nézzék meg azokat is!

  • A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elfogadta Darja Klisina fellebbezését, így a távolugró lesz az egyetlen orosz atléta, aki - versenyez a riói olimpián. Kedden lesz az ő száma. "A sportoló hitelt érdemlően igazolta, hogy versenyeken és azokon kívül is alávetette magát a doppingellenőrzéseknek, Oroszországon kívül" - írta indoklásában a CAS, amely hozzátette, minden érintettet értesített a döntésről.

    Szombaton még úgy volt, hogy őt is eltiltják, mert állítólag új bizonyítékok kerültek elő az úgynevezett McLaren-jelentéssel kapcsolatban, amelyek Klisinát is érintik. Most ezt cáfolta a CAS.

    Július 18-án hozták nyilvánosságra Richard McLarennek, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) fővizsgálójának a 2014-es szocsi téli olimpiáról készített jelentését, amely államilag irányított doppingolással vádolta Oroszországot. A korábban - tavaly ősszel - kirobbant orosz doppingbotrány következményeként a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) kitiltotta az összes orosz atlétát az olimpiáról, a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) pedig elutasította a 68 érintett fellebbezését, s az akkor döntés szerint közülük egyedül Klisina indulhatott volna semlegesként Rióban. (MTI)

  • Visszavonul Tania Cagnotto világ- és Európa-bajnok olasz műugró, aki egy-egy ezüst- és bronzérmet nyert a Rio de Janeiró-i olimpián.

    A 31 éves versenyző Sydneyben, Athénban, Pekingben és Londonban is szerepelt az ötkarikás játékokon, de eddig minden alkalommal lemaradt a dobogóról, Rióban azonban 3 méteren szinkronban ezüst-, egyéniben pedig bronzérmet nyert.

    "Boldog vagyok és nyugodtan vonulhatok vissza. Élvezem a pillanatot, mert legutóbb Londonban két éremről is csak nagyon kevéssel maradtam le" - nyilatkozta Cagnotto, akinek a szülei is válogatott műugrók voltak.

    Azt is mondta, hogy a dobogós helyezésekkel beteljesült az álma, ezért már nem érez motivációt, hogy edzésben maradjon a következő olimpiáig. (MTI)

  • Egy világbajnok kajakozót és barátnőjét vitték be a rendőrségre pénteken. A Bors információi szerint a kajakos D. Miklóst és szerelmét pénteken állították elő a budapesti VIII. kerület rendőrkapitányságán. A lap azt írja, hogy az Aréna Pláza biztonsági őrei hívták ki a rendőröket, miután észrevették, hogy a páros leszerelte a lopásgátlót három márkás pólóról. A ruhák értéke körülbelül nyolcvanezer forint volt. (Bors)