Risztov: Én erre képtelen voltam

2016.08.15. 18:27

A címvédő Risztov Éva tizenharmadik lett a 10 kilométeres nyílt vízi úszásban, de fülig érő szájjal jött ki a vízből, ami szerinte nem volt vészes, de mivel szeretne egészségesen tovább élni, ezért ahogy hazatér, egy alapos kivizsgálásra elmegy. Nem szeretne semmilyen kórokozót terjeszteni Magyarországon az úszóverseny fertőzőnek tartott vize miatt.

„Az volt a tét számomra, hogy egyszeres vagy kétszeres olimpiai bajnok leszek. Most már mondhatjuk, egyszeres. De bajnok vagyok, az is maradok.

Ha pár év múlva, vagy pár évtized múlva rám néznek, nem arra fognak emlékezni, hogy mit csináltam itt Rióban, hanem hogy olimpiai bajnok voltam Londonban. Ez egy másik helyszín volt, más viszonyokkal.

London jobb volt, nem voltak ekkora hullámok. Itt a mezőny megindult 7,5 kilométer után úgy, mintha nem lenne benne senkinek a kezében, lábában 7,5 kilométer. Olyan sprintbe fogtak, mint Kapás Bogi 400-on. Ilyennel nem lehet gyakran találkozni. Ezt a titkot szeretném megfejteni majd, mert én erre képtelen voltam, nem így nyertem olimpiát.”

Kifejtette, hogy nem olyan rossz a 13. helyet elérni a világon bármiben. Sőt, 10 kilométert végigúszni sem csekélység.

„Aki ezt megteszi a mindennapokban, a szememben hősnek tekinthető."

Az egy hellyel hátrébb végző Olasz Anna talán még Risztovnál is mosolygósabb volt, mert 3 hete kapta a hírt, hogy egyáltalán indulhat Rióban. Kizártak ugyanis egy orosz versenyzőt, ezért az utolsó pillanatban kezdte el a felkészülést.

Hogy itt lehetek, már az csodás. Amikor tavaly úgy látszott, nem sikerült kijutnom, depresszióközelben voltam, sokáig tartott megemészteni, hogy egy hellyel lecsúsztam az olimpiáról. Most boldog vagyok.

Ha csak egy embert megelőztem volna, már akkor is boldog lennék, így pedig kifejezetten örülök. Ők egy teljes évet készültek, hát én nem. Nézzetek körül, itt vagyunk a Copacabanán, süt a nap, jó idő van, mi kellene még több? Remélem pár nap múlva sem romlik el a kedvem, mert összeszedtem valamit” - nevetett.