Mi vagyunk az egyetlen csapat, amely legyőzheti őket

2016.08.17. 17:09

Magyarország szerda este az Egyesült Államok női vízilabda-válogatottja ellen igyekszik kiharcolni az olimpiai döntőbe jutást. Nem lesz egy egyszerű feladat.

Egyrészt az ellenfél az olimpiai címvédő, a 2015-ös világbajnok, másrészt a csoportmeccsek során már összefutott a két csapat és akkor elég simán, 11-6-re nyertek az amerikaiak.

Az Egyesült Államok csapata eddig nagyon simán halad a címvédés felé. A csoportban a magyarok mellett a spanyolokat és a kínaiakat is borzasztó könnyedén intézték el. Előbbi ellen 11-4, utóbbival szemben pedig 12-4 lett a végeredmény, így plusz 20-as gólkülönbséggel pontveszteség nélkül zárták az első kört. A negyeddöntőben a brazilok ellen sem kellett különösen megizzadni. Már 13-0 is volt az állás a javukra, a vége 13-3 lett.

Az amerikaiak az eddigi négy olimpiai torna mindegyikéről éremmel tértek haza, két ezüst és egy bronz után, 2012-ben nyerni tudtak. A sportág honi erejét jelzi, hogy a sikerek ellenére a 13 fős keretből kilenc olyan játékos van, akinek ez az első tornája és csak egyedül Kami Craig szerepelt az utóbbi három olimpián.

Ami a mieinket illeti, bravúros úton jutottak el eddig a meccsig. Kínát 13-11-re legyőztük, aztán egy átaludt negyed után egy góllal kaptunk ki a spanyoloktól. Ezt követte a már említett meccs az amerikaiakkal, amelyen azért jól látszott a két csapat közötti lényegi, tudásbeli különbség.

Ennek ellenére úgy kell szerda este vízbe szállni, hogy mindenki száz százalékig hisz a győzelemben, ahogy az ausztrálok elleni negyeddöntőben is történt. Ott sem mi számítottunk az esélyesebbnek, nem is úgy alakult a meccs, hiszen az ausztrálok 3-0-ra és 5-1-re is vezettek, onnan sikerült visszakapaszkodni és nagyon fegyelmezetten vízilabdázva 8-8-as döntetlenre mentettük a meccset és büntetőkkel sikerült a továbbjutás.

Nincs vesztenivalónk, és ezt emelte ki a meccs előtt a Nemzeti Sportnak adott interjújában Antal Dóra is. A magyar válogatott jobbkezes védője még hozzá tette, mi vagyunk az egyetlen csapat, amely képes legyőzni az Egyesült Államokat:

„Nagyon jól tudjuk mit fognak csinálni és ha odafigyelünk, amiben jók és ki tudjuk használni a gyengéit, nem lehet probléma."

„Mi vagyunk az egyik olyan csapat az olimpia szereplői közül, amely képes megszorítani, esetleg megverni az amerikait - folytatta a lapnak Bíró Attila szövetségi kapitány - a taktika már megvan a fejemben, amellyel remélhetőleg tényleg szoros meccset tudunk játszani. A lényeg, hogy felszabadult játékkal essünk nekik!"

Az biztos, hogy nem így játszottunk ellenük az olimpia előtti három felkészülési meccsen, mert ezeken 13-6-ra, 11-6-ra és 10-7-re kaptunk ki. A kazanyi világbjanokságon 12-7 volt a javukra, míg a legutóbbi olimpián óriási meccsen 14-13-as vereséget szenvedtünk. Legutóbbi nyerni 2014-ben, szintén egy barátságos meccsen sikerült, Cegléden 10-9 volt a javunkra. Ezzel most az egész ország elégedett lenne.