Vizes drámákat hozott a kedd

30
2016.08.17. 08:16 Módosítva: 2016.08.17. 08:16
  • Férfi 110 m gát elődöntő: Baji Balázs negyedik lett, nem jutott döntőbe
  • Férfi kötöttfogás 66 kg: Lőrincz Tamás kiesett
  • Férfi kötöttfogás 98 kg: Kiss Balázs kiesett
  • Férfi C-1 1000 m B döntő: Vasbányai Henriket kizárták
  • Női K-2 500 m A döntő: Szabó Gabriella, Kozák Danuta olimpiai bajnok
  • Női K-1 200 m B döntő: Douchev-Janics Natasa megnyerte
  • Férfi K-1 1000 m B döntő: Kopasz Bálint 10. hely
  • Férfi 10 km nyílt vízi úszás: Papp Márk 12. hely
  • Férfi +105 kg súlyemelés: Nagy Péter 420 kiló, második helyen zárta a B csoportot
  • Férfi vízilabda negyeddöntő: Magyarország–Montenegró 9-9 (ötméteresekkel Montenegró jutott tovább)

Tudtuk, hogy nem lesz egyszerű Montenegró ellen, fogcsikorgatva, vért izzadva küzdöttünk is, de ez csak arra volt elég, hogy egyenlítsen a magyar férfi válogatott, egészen pontosan egy perc 11 másodperccel a vége előtt. Decker védett egyet, és volt még 42 másodpercünk támadni, de a lövés fölé ment (Szivóst egyszerre hárman akarták vízbe fojtani), jöttek a büntetők. Hivatkozhatunk a sorsra vagy akár a minket tépő balsorsra, de minek: mi kihagytunk kettőt, az ellen csak egyet, a vége 4-2, az ötödik helyért játszunk majd. Szivós Márton szerint az orosz rulettben erősebbek voltak a montenegróiak, és bár egy álomnak vége, az ötödik helyért is nagyon fog küzdeni. Benedek Tibor szövetségi kapitány nem kent semmit a véletlenre meg a sorsra, az ötméteresek a játék része, ez van, legközelebb be kell dobni őket.

Lehetett volna jobban lőni a büntetőket a végén. Ugyanakkor nekem inkább az jut eszembe, hogy nem játszottunk jól. Az, hogy egyenlíteni tudtunk a végén, a szívünknek volt köszönhető. Össze kell szednünk magunkat, ez az olimpia erről szól. Nem csak első hely és érem van. Össze fogjuk magunkat szedni.

Arra azért kitért, hogy a csoportmeccsek alatt látványos matekozás ment, és mindenki igyekezett olyan eredményeket elérni, amikkel a negyeddöntőben a lehető legjobb ellenfelet kapja (persze ha tényleg mindenki ezt csinálta, az kontraproduktív, és minden visszaáll a rendes kerékvágásba, de mindegy), miközben mi mentünk előre, és az utolsó meccsen a brazilokat is megvertük, miközben a csoportgyőzelemről tudtuk, hogy milyen ágat eredményez.

Nekünk az a dolgunk, hogy megnyerjük a mérkőzéseinket. Nem az én feladatom megoldani, hogy a jelenlegi szabályok lehetőséget adnak a csalásra. Ugyanakkor azt gondolom, ha a csoportgyőzelem rögtön elődöntőt érne, mint régen, akkor nem történhetne olyan, hogy mindenki okoskodik az eredménnyel, mert inkább elsők akarnának lenni.

A vízben volt azért pozitív élményünk is, a Kozák Danuta, Szabó Gabriella páros egy körömhosszal verte a németeket kajak 500 méteren, és nyerte meg a magyar csapat hatodik olimpiai aranyát. Ebben a számban az előző négy olimpián két arany- és két ezüstérmet nyertünk, most 51 ezredmásodperccel, szemmel alig látható különbséggel lett meg az arany. Mi voltunk a favoritok, a legnagyobb ellenfelek a németek, akik az elején elléptek kicsit, de féltávnál utolértük őket, és onnan végig mi vezettünk, volt, amikor egy-másfél méterrel is. A németek az utolsó 150 métert nyomták meg iszonyatosan, az utolsó 30 méteren már ők voltak elöl, de Kozák és Szabó képes volt valahonnan előszedni annyi erőt, hogy ráhúzzanak, és az utolsó métereken ledolgozták a hátrányt.

Szakításuk után így ért csúcsra Kozák és Szabó

A pár napja 30 éves Szabó Gabriella ezzel kétszeres, Kozák Danuta háromszoros olimpiai bajnok lett. Kozák szólóban is aranyat nyert négy éve, illetve a négyes tagjaként, amiben benne volt akkor Szabó is. Háromszoros világ- és háromszoros Európa-bajnokok is együtt, a világ egyértelműen legerősebb női párosa. Az övék a magyar kajak-kenu sport 23. olimpiai aranyérme. Kozák ráadásul összeszedett egy bélfertőzést, a tegnapi előfutamot így betegen nyomta le:

Kialudtam magam, de nem vagyok 100 százalékos. Megérte az egész éves munka, tolni Gabit. Nem hittem el, annyira jöttek a németek, azt hittem, elveszítettük, hátulról nem is láttam rendesen. Kérdeztem Gabit, hogy nyertünk-e. 20 éve kezdtünk kajakozni, féléves különbséggel, és az, hogy itt állhatunk egymás mellett, egy megvalósult álom

– mondta a verseny után. Kozák ma kajak egyesben is elindul 500 méteren.

A birkózással tegnap sem volt nagyobb szerencsénk, mint hétfőn: Lőrincz Tamás kiesett a 66 kilogrammos kötöttfogásúak versenyéből, mivel legyőzője, a dél-koreai Rju Hanszu később kikapott az örmény Migran Arutjunjantól. A londoni ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok magyar akkor reménykedhetett volna egy bronzmeccsben, ha a 2013-as vb-győztes Rju a fináléig menetel. De nem menetelt. Az ő kiesésében is volt egy megkérdőjelezhető pillanat, amikor 0-0-nál megintették nyakfogásért. Sem Takács Ferenc, a válogatott másodedzője, sem Sike András szövetségi kapitány nem látta szabálytalannak a magyar megmozdulását. Kiss Balázs ugyanitt a svéd Carl Fredrik Schoen ellen 5-3-ra kapott ki, és mivel az elődöntőben az ő legyőzőjét is legyűrték, Kiss szintén kiesett. A birkózóversenyeken látott áldatlan állapotokról közleményt adott ki a magyar szövetség:

Lőrincz Viktor augusztus 15-i, a riói olimpián, a kötöttfogás 85 kilogrammos súlycsoportjában, a bronzéremért vívott mérkőzése a versenyzők részéről szabályos, kemény küzdelem volt. Viktor kiválóan, kezdeményező szellemben és okosan birkózott, mindent megtett a bronzérem elnyeréséért. Ugyanakkor a mérkőzésvezetők sajátos döntései miatt vitatható végeredmény született. A nemzetközi szövetség (UWW) hatályos szabályzata szerint óvás nem létezik, a szőnyegen kihirdetett eredmény semmiféle módon nem változtatható meg. Ennek ellenére a Magyar Birkózó Szövetség a MOB-bal egyeztetve jelzi aggályait az UWW vezetése felé, és megvizsgálja az esetleges egyéb jogorvoslatok lehetőségét.

Ezt a 2014-ben a világ legjobb birkózóbírójának megválasztott Péteri László is így látta, szerinte nem véletlen hibák sújtották Lőrincz Viktort a kötöttfogásúak 85 kilogrammos súlycsoportjának hétfői bronzmérkőzésén. Szerinte nyilvánvaló és szándékos csalás történt, a háttérben pedig sportpolitikai megfontolások álltak, jelesül az, hogy a Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) bíróbizottságának német elnöke nagyon szeretett volna már egy német érmet.

A magyar birkózósportnak nincs olyan sportdiplomáciája, amilyen korábban volt. Azok az országok, akik ezen a területen úgy állnak, mint mi, ki vannak téve ilyen helyzeteknek. Amint ismét bekerülünk a nemzetközi szövetség elnökségébe, újra olyan erőteljesek leszünk, mint voltunk.

A boksz is megkapta a magáét, nem tőlünk, hanem az ír harmatsúlyú klasszis Michael Conlantől, aki „kibaszott csalóknak” hívta a bírókat, és beintett nekik az orosz Vlagyimir Nikityinnel szemben pontozással elvesztett negyeddöntő után. 

Még ő sem hitte el, hogy nyert. A közönség sem gondolta, hogy nyert. Sőt, szerintem még a sarkában se hitték el, hogy Nikityin nyert. Az aranyért jöttem, amit csalással vettek el tőlem. Az AIBA (Nemzetközi Amatőr Bokszszövetség) kibaszott csalókból áll. Egyszerűen kibaszott csalókból áll, akiket lefizetnek. Soha nem fogok többet olimpián indulni, és másnak sem javaslom, hogy az AIBA versenyein részt vegyen.

Atlétikában Baji Balázs negyedik lett a 110 gát első elődöntőjében, ami kevés volt a továbbjutáshoz. Az idén Európa-bajnoki ezüstérmes atléta elmaradt legjobbjától, 13,52-t futott. A verseny után nagyon csalódottan értékelt az M4-nek. Ha hozza átlageredményeit, futhatott volna a döntőben. Baji a legerősebb elődöntőbe került, jól kezdett, a hatodik gáton elöl volt a többiekkel, de aztán kiesett a ritmusból, mind a négy hátralévő gátat feldöntve lelassult.

Egyéb:

  • Pénzügyi szakértők szerint Usain Bolt újabb győzelme 100 méteren ötmillió fontot hozhat számára. A 29 éves jamaicai karrierje során 47 millió fontot keresett eddig reklám- és szponzori szerződésekből. 
  • Sok a meló, rossz a kaja, elegük van az olimpiai önkénteseknek, de olyannyira, hogy az utóbbi napokban nagyjából az önkéntesek harmada már nem jelent meg dolgozni. A legjobb az egészben az, hogy míg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjai napi 900 dolláros, azaz nagyjából 250 ezer forintos tiszteletdíjat kapnak, amiért hajlandóak megjelenni az olimpia helyszínén, addig a NOB kommunikációs igazgatója arról beszélt, hogy az önkéntesség a játékok egyik fontos eleme, mi több, az olimpiai eszme integráns része.
  • Talajon is aranyérmet szerzett az amerikai Simone Biles, 15,966 pontot ért el. Ezzel ő is ott van a riói olimpia legeredményesebb sportolói között, összesen négy arany- és egy bronzérmet vihet haza. Biles lett az ötödik tornász, aki egy olimpián négy aranyat gyűjtött. Előtte Keleti Ágnes (1956), Larissza Latinyina (szovjet, 1956), Věra Čáslavská (csehszlovák, 1968) és a romániai Szabó Katalin (1984) hajtotta végre ezt a bravúrt.
  • A riói olimpián férfi tenisz egyesben ezüstérmes argentin Juan Martin del Potrót hősként fogadták hazája fővárosában, Buenos Airesben. Del Potro Rióban az első fordulóban győzte le a világelső szerb Novak Djokovićot, az elődöntőben pedig a 2008-as pekingi ötkarikás játékok aranyérmesét, a spanyol Rafael Nadalt verte drámai csatában. A döntőben a címvédő és így már kétszeres olimpiai bajnok brit Andy Murray-tól kapott ki.
  • Az illetékes brazil bíróság hétfőn újabb négy ember letartóztatását rendelte el, akiket illegális jegyeladással vádolnak a Rio de Janeiró-i olimpián. A THG Sports nevű brit cég vezetői részt vettek a belépők túlárazásában, amelyek értékesítéséből 10 millió realos (868,8 millió forint) haszonra tehettek volna szert, de egyelőre nem tudták őrizetbe venni őket, mert nem tartózkodnak Brazíliában.
  • Renaud Lavillenie-t, a franciák Rióban ezüstérmes rúdugróját a díjkiosztón is kifütyülte a közönség – ő volt az, aki a verseny alatt nem bírta idegekkel, hogy a brazil szurkolók fújolják, és beintett nekik, majd a verseny után azt mondta, úgy érezte magát, mintha az 1936-os olimpián lett volna. „Bárhol is versenyeztem, még ha a közönség egy helyi atlétának is szurkolt, sose fütyülték ki a többi versenyzőt. Megértem, hogy a brazilok Thiago mögött álltak, ez így normális. A versenytársak tiszteletének teljes hiánya viszont nem az. Az a legkevesebb, hogy ha nem kedvelsz valakit, akkor nem törődsz vele, de nem is sértegeted. Mert én sértésnek vettem” – nyilatkozta.
  • Volt azért sportszerű jelenet is tegnap. Az olimpia egyik legszebb pillanatát láthatták a nézők, amikor az amerikai Abbey D'Agostino és az új-zélandi Nikki Hamblin elesett, aztán odaadóan segített egymásnak az 5000 méteres női síkfutás első előfutamában. Nagyjából 3200 méternél jártak, amikor az egymást korábban nem is ismerő két futó a mezőny vége felé összeütközött, és mindketten elestek. D'Agostino állt fel először, de látta, hogy Hamblin a földön maradt, ezért odafordult, és felsegítette. Megpróbáltak tovább futni, de D'Agostino fájdalmasan rándult össze, pár méter után vissza kellett ülnie a földre. Ekkor Hamblin visszafordult hozzá, és segíteni akart talpra állni. Az amerikai azonban úgy érezte, hogy nem tudja folytatni, ezért mondta Hamblinnek, hogy menjen tovább nélküle. Az új-zélandi végül utolsó előttiként, 16.-ként ért célba, de 27 másodperccel később D'Agostino is beérkezett. A célban megölelték egymást, aztán az amerikait elvitték megvizsgálni.