Gyurta Dánielt beválasztották a NOB sportolói bizottságába

2016.08.18. 19:28

Négy új tagot választottak be a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói bizottságába, köztük a 2012-ben 200 mellen olimpiai bajnok Gyurta Dánielt is. A szavazásra minden Rióban induló sportoló jogosult volt, összesen 24 sportoló indult a négy helyre, Gyurta mellett az orosz rúdugró Jelena Iszinbajeva, a német vívó Britta Heidemann és a dél-koreai asztaliteniszező Szeug Min Rju kerültek még be a bizottságba. Mindannyian nyolcéves mandátumot kaptak.

„Nem számítottam erre, mert én a versenyzéssel foglalkoztam, ugyanakkor óriási megtiszteltetés, hogy beválasztottak a bizottságba. Meglepő volt, hogy ilyen sokan szavaztak rám, és nagyon jó érzés, hogy a következő nyolc évben NOB-tag leszek, remélem, utána is ott tudok maradni” – mondta a MOB Facebook-oldalán látható videóüzenetben. Gyurta 2013 óta ott van az Európai Olimpiai Bizottság sportolói bizottságában, így nem lesz új számára ez a feladat.

A sportolói bizottság feladata felügyelni, hogy a sportolók érdekei érvényesüljenek, kapcsolattartóként funkcionál a sportolók és a NOB között, illetve a közgyűlés, a végrehajtó tanács és az elnök figyelmét is felhívhatja bajos ügyekre. A tagjai szavaznak a közelgő olimpiák rendezéséért induló városok projektjeire is, így Budapest pályázata nagy támogatást kapott Gyurta beválogatásával Los Angelesszel, Rómával és Párizzsal szemben.

A nemzetközi sajtó ugyanakkor az orosz Iszinbajeva beválasztását emeli ki. A kétszeres olimpiai bajnok rúdugró nem indulhatott Rióban az orosz atléták eltiltása miatt, így pedig NOB-képviselőként harcolhat majd az orosz sportolók ügyéért.

A négy megválasztott sportolót az augusztus 21-i, vasárnapi záróünnepségen nevezi ki hivatalosan is a bizottságba a NOB elnöke, Thomas Bach.

Gyurtához, Iszinbajevához, Rju és Heidemann is olimpiai bajnok, a koreai Pekingben nyert egyesben, a német is, párbajtőrben lett aranyérmes Kínában. Összesen 5185 sportoló szavazott, Heidemannra 1603-an, Rju 1544-en, Gyurtára 1469-en, Iszinbajevára pedig 1365-en szavaztak.