Összeszarta magát, elájult, de befejezte az 50 km-t a francia gyalogló, aki a nap hőse lett

2016.08.19. 21:29

Az 50 km-es gyaloglásban világcsúcstartó francia Yohann Diniznek elég gyötrelmesre sikerült a szám riói versenye péntek délután. 

Már az elején az élre állt, és sokáig vezetett is, komoly előnyt épített ki, aztán elkezdődtek a megpróbáltatásai: gyomorproblémái voltak, és a a 35 km környékén járt, amikor megtörtént a baleset. A közvetítésben ráadásul egész közelről megmutatták ezt. Egy szivaccsal igyekezett letisztogatni magát, és amikor beérte a kanadai Evan Dunfree, próbált vele menni.

De egy idő után nem sikerült tartania a lépést, majd jött az újabb dráma: elterült a pályán, egyszerűen összeesett. A rendezők segítettek neki talpra állni.

 

Folytatni tudta a versenyt, és valahogy teljesítette a távot: a hetedik helyen, 3 óra 46 perces idővel gyalogolta le a távot, és a nap hőse lett ezzel az emberfeletti teljesítménnyel. Diniz először fejezte be az 50 km-t az olimpián: 2008-ban is gyomorproblémái voltak, akkor feladta a versenyt, négy évvel ezelőtt Londonban pedig kizárták.

Amúgy a gyomorproblémák nem ritkák az ilyen megterhelő versenyeken: a tavalyi pekingi atlétika-vb-n az első helyen álló, és később győztes Matej Tóth gyomra készült ki a melegben, ő verseny közben ki is ugrott a vécére. Aztán visszaállt az élre, és nyert. 

Az olimpiai bajnok pont Tóth lett most Rióban, a magyar Venyercsán Bence a negyvennegyedik lett. A befutó után arról beszélt, hogy ez volt élete legnehezebb versenye. 

Kínai aranyérem a nőknél 

A 20 km-es távon első helyért nagy csatát vívott egymással a kínai világbajnoki címvédő Liu Hung, valamint a mexikói Maria Guadalup Gonzalez, illetve a 2015-ös vb-másodikja, a szintén kínai Lu Hszia-cse. Az aranyérmet végül Liu 1:28:35 órás eredménnyel szerezte meg, két másodperccel mexikói riválisa és héttel ellenfele előtt. A 29 éves győztes négy éve Londonban bronzérmes volt, míg nyolc éve Pekingben a negyedik, írja az MTI. 

A magyarok közül Madarász Viktória volt a leggyorsabb, végig a középmezőnyben haladt, és az utolsó hat kilométeren a 25. helyen állt és ért célba 1:33:59 órával. A 23 éves Kovács Barbara és a  Récsei Rita a mezőny hátsó részében gyalogoltak végig, és egymás mögött értek be az 58.-59. helyen, fél perc különbséggel.