Az olimpia 15. napja

Az olimpia 15. napja

Index
2016.08.20. 14:49

Összefoglaló

Megvan a 8. magyar aranyérem, a női kajaknégyes tagjai nyerték
A férfi kenu páros iszonyatos hajrával, de lemaradt a dobogóról
A férfi pólósok 12-10-re verték Görögországot, London után Rióban is ötödik helyen zártak
Marosi Ádám 12., Demeter Bence a 17. lett a férfi öttusázók versenyében.
A birkózó Veréb István és Ligeti Dániel is kiesett
Brazíla története első aranyérmét nyerte futballban
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Tartottunk az előnyünket. Kozák Danuta ötödik bajnoki címe, Csipes Tamarának ez az első. Szabó Gabriella a harmadik, Fazakas-Zur Krisztina pedig a második aranyát nyerte. A németek a másodikok, a fehéroroszok a harmadikok.

  • Rajtunk. Egy beülővel vezetünk.

  • A három középső hajó húzott el. Éppen csak, de a németek előtt álltunk.

  • Elindult a mezőny.

  • A mieink a négyes pályán indulnak harcba az olimpiai aranyért.

  • A kajakos Molnár Péter a hetedik helyen végzett a kenu egyesek kétszázméteres számának B döntőjében, így összesítésben 15. lett a riói olimpián

    A futam után az M4-nek nyilatkozott:  "A körülmények sokat nem változtak a tegnapiakhoz képest, de sikerült megbirkóznom velük, sikerült kikajakoznom magam, és maximálisan elégedett vagyok. Az egyes mezőny az mindig sokkal másabb, mindig sokkal nehezebben tűnik, le a kalappal minden egyes versenyző előtt".

    Azt is megtapasztalta, hogy egészen más felkészülést kíván mentálisan és fizikailag is az egyes, mint a páros.

     

  • következik a női K4-esek 500 méterén.

  • Nagyon jól jöttünk és végül a negyedik helyre zárkóztunk, nagyon közel volt a bronz, kicsit korábban hajrázunk, akkor dobogóra állhattunk volna.

    A harmadik ukrán páros ideje: 3:45.949, a magyaroké két tizeddel rosszabb: 3:46.198

  • Már a hetedik helyre zárkóztunk, de az élboly egyre messzebb került.

  • Nem sikerült javítani, bár picit sikerült a hetedik helyre felzárkózni.

  • Az elején a második helyen lapátoltunk, de 250 méternél a nyolcadik helyen álltunk.

  • C2 ezer méteren, a mienk az egyes pálya.

  • Logikus, hogy a kajak egyesben az A döntőben kajakozó férfiak közül mind a nyolcan jobb időt mennek, mint a B döntősök, de azért ez nem feltétlenül lenne törvényszerű, főleg nem ilyen rövid távon. A sportban igazán nem érvényes a szillogizmus, ugyanakkor minden fenntartást dobhatok a sutba, mert most tényleg az történt, hogy az A döntő 8-ja is jobb eredménnyel ért a célba, mint a B döntő első helyezettje.

    Íme, az A döntő brit győztesének az ideje: 35.197,

    az A döntő utolsó helyezettje, az ausztrál Bird ideje: 36.426

    A B döntő litván győztesének az ideje: 37.075

    Ebben a futamban indult Molnár Péter, aki 37.896-tal ért célba.

  • A 4x100-as férfi váltójuk a harmadik helyen végzett az éjjel, de túlváltás miatt utólag kizárták, Trinidad és Tobagót pedig pályaelhagyásért diszkvalifkálták, így Kanada szerezte meg a bronzérmet.

    Az amerikaiak úgy döntöttek, hogy fellebbeznek az ítélet ellen, döntés szombaton várható. 

  • Lieam Heath nyerte a K1 200 métert. 35.197-tel, a francia Maxime Beaumont lett a második, a spanyol Saul Craviotto és holtversenyben a német Ronald Rauhe pedig a harmadik.

  • És gyorsan lemaradt a mezőnytől. Végül a hetedik helyen (összetettben a 15.) zárta az olimpiát.

  • A férfi K1-esek 200 méterén

  • Úgy tűnik a riói olimpián se vége se hossza a bírókkal kapcsolatos botrányoknak. Korábban több bokszoló akadt ki a több szakértő szerint is botrányos pontozásokon, most pedig Ukrajna az örményekkel karöltve tervez fellebbezni a kötöttfogású birkózás döntői miatt.

    A szövetségünk jelenleg az örményekkel együtt tervez panaszt tenni a nem megfelelő bíráskodás miatt.

    Ezt Jean Belenyuk, bronzérmes ukrán birkózó mondta. Azt is hozzátette, hogy a szerb Davor Štefanek csak azért verte meg az örmény Migran Arutyunyant, mert a Nemzetközi Bírkózó Szövetség elnöke is szerb, hiszen a mérkőzésen teljesen értelmetlen bírói döntések születtek.

  • Az utolsó napja következik a kajak-kenu programnak. Szombatra két A döntősünk, két éremesélyesünk következik majd.

    • 14.00 (9.00): férfi K-1 200 m B döntő (Molnár Péter)
    • 14.22 (9.22): férfi C-2 1000 m A döntő (Vasbányai Henrik, Mike Róbert)
    • 14.47 (9.47): női K-4 500 m A döntő (Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina)
    • 15.04 (10.04): férfi K-4 1000 m B döntő (Hufnágel Tibor, Ceiner Benjámin, Kugler Attila, Somorácz Tamás)
  • Már a 2012-es olimpián is távirányítós autók (méghozzá akkor mini Minik) segítették a különböző dobószámoknál a versenybírókat és segítőiket és ez most sincsen másképp. 

    A kis távirányítós autókat meg lehet nézni munka közben is:

  • Furcsa lépésre szánta el magát az argentin Angel Guillermo Hoyos, akit a napokban neveztik ki a bolíviai futballválogatott élére. Az első összetartásra összesen 93 futballistát hívott be a keretbe. Hét kapus, 27 védő, 34 középpályás és 25 csatár szerepel a listán. Az 53 éves szakember bemutatkozó meccse szeptemberbe lesz Peru ellen. Addig vélhetően szűkít a keretén.

  •  Elhunyt 87 éves korában Nyina Ponomarjova korábbi diszkoszvető, aki a Szovjetunió első olimpiai aranyérmét szerezte.

    A hírt az Orosz Atlétikai Szövetség (ARAF) közölte. A Szovjetunió az 1952-es helsinki nyári játékokon vett rész először, Ponomarjova ott győzött 51,42 méteres olimpiai rekorddal.

    Az Európa-bajnok atléta 1956-ban Melbourne-ben bronzérmet, négy évvel később Rómában pedig ismét aranyat nyert.

  • Míg Storcz Botond, a kajak-kenusok vezetőedzője olyanokat nyilatkozik, hogy nem lenne az ellenfelek helyében a női négyes döntőjében, addig más országokban sem áll meg az élet. 

    Egy az Nzheraldon megjelent cikk szerint az új-zélandi kajakosok minden ellenfelüket figyelmeztették, számolni kell velük. Az első elődöntőben fél hajóhosszal győzelmet arató új-zélandi négyes tagjai úgy érzik, egyre több bennük a potenciál, egyre magabiztosabbak és egyértelműen érmet akarnak szerezni.

    Ha vetünk egy pillantást az időkre, azért kicsit megnyugodhatunk a fenyegető kijelentés után, hiszen a selejtezőből bődületes előnnyel döntőbe jutó magyar négyes több mint 5 másodpercet ver az új-zélandi egység elődöntős idejére, ez pedig valószínűleg a döntőben is bőven elég lesz a győzelemhez.

  • Molnár Péter személyében magyar játékvezető is közreműködik a riói olimpia férfi vízilabdatornájának esti döntőjében.

    A magyar szövetség honlapja megerősítette, hogy a Horvátország–Szerbia döntőben a görög Georgiosz Sztavridisz mellett a magyar bíró fújja majd a sípot.

    A döntő magyar idő szerint 22.50-kor kezdődik, előzőleg Benedek Tibor szövetségi kapitány együttese az ötödik helyért küzd meg Görögországgal 21.30-kor.

  • Legalábbis Rogerio Micale, a brazil focicsapat edzője ezt mondta az olimpiai döntővel kapcsolatban. Az edző hangsúlyozta, a vb és az olimpia két külön dolog, így azokat kár lenne összemosni, hiába tekint potenciális bosszúként erre a meccsre a brazil közönség. Persze a támogatásukra nagy szükség van és számít is rá Micale. 

    Ha a brazilok megnyerik a tornát, azzal első olimpiai aranyukat szerezhetik meg, ami már nagyon hiányzik a kollekciójukból. Ennek megfelelően eléggé komolyan is veszik a dolgot, ezt jól mutatja például, hogy Neymar éppen az olimpia miatt hagyta ki a Copa Americát.

    A németek edzője, Horst Hrubesch osztotta Micale álláspontját, szerinte is két külön csapatról és két külön tornáról van szó, így felesleges ezeket összehasonlítani.

  • Akárcsak a férfiak csütörtöki futamának, a nők olimpiai triatlonversenyének is a Copacabana ad otthont. Szombaton délután 4 órakor kezdődik az 1.5 kilométer úszásból, 40 km kerékpározásból és 10 km futásból álló verseny női döntője, ezúttal is két magyar sportolóval - Vanek Margit és Kovács Zsófia (mindketten Budaörsi TK) - lesz az indulók között.

    A Magyar Triatlon Szövetség-főtitkára, Szabó Zita szerint  két kimagasló egyénisége van a mezőnynek: Gwen Jorgensen és Nicola Spirig. Esélyesebbnek gondolja az amerikai győzelmét, mint a svájciét. Mivel az időjárás előrejelzés szerint erős keleti szél várható a versenyen, várhatóan nem lesznek ideálisak a feltételek a magyaroknak. Vanek Margit kiváló úszó, így neki valószínűleg irreleváns, ha magasak a hullámok, ám Kovács Zsófia technikájának nem kedvez. Mindkettőjüknek van esélyük, hogy a legjobb 20 között végezzenek, de a magyar szövetségnél akkor is elégedettek lesznek, ha a két hazai triatlonista csak a 30. hely környékén fejezi be a versenyt.

    Borbély Miklós edző, az olimpikon Faldum Gábor nevelőedzője szerint amennyiben az úszás után szökés lesz, akkor a nagyon jó úszó Vanek Margit a legjobb 20-ban lehet, viszont ha egybolyos verseny alakul ki, akkor Kovács Zsófia akár még a legjobb 10 közé is kerülhet. 

    Vanek Gábor, a Budaörsi Triatlon Klub vezetője szerint Vanek Margit egy jó úszással akkora előnyt szerezhet, hogy ha azt meg bírja tartani a futásig, akkor a Top 15-ben végezhet. Viszont amennyiben kicsi lesz a szökevények bolyának előnye vagy kevesen szöknek, akkor Kovács Zsófia a legjobb 20-ban fejezheti be a versenyt.

    Bajai Péter, az olimpián induló magyar triatlonisták edzője azt mondta, hogy Kovács Zsófia bronzérmes lett az idei Eb-n és futásban nagyon jó a formája, de az úszáson már többször hibázott idén. Amennyiben most „összerakja” az úszását és a kerékpározás során sem szed össze nagy hátrányt, akkor nyugodtan meg lehet majd bízni a futásában. Vanek Margit esetében pont fordított a taktika.

    Lőrinczi Csaba

  • A kilencedik olimpiai aranyérmét a 4x100 méteres váltó tagjaként Rióban megnyerő Usain Bolt szerint az újabb elsőséghez már nem kell magyarázat.

    "Tessék, megmondtam, hogy én vagyok a legnagyobb. Amikor megkaptam a stafétabotot, már tudtam, hogy nyerni fogunk" - közölte a jamaicai sztár, aki hetven méternél ki is nézett az órára. "Megkönnyebbült, boldog és büszke vagyok, hogy valóra vált az álmom. Most ünneplés következik késő estig."

    Amennyiben a vasárnap 30 esztendős sprinter - ahogy korábban jelezte - jövőre visszavonul, úgy ez volt az utolsó futása olimpiai játékokon. A 4x100-as győzelem után ismét megerősítette, hogy nem lesz ott Tokióban. "Persze vegyesek az érzelmeim, biztosan hiányozni fog a sport és az olimpia, hiszen ez a legnagyobb színpad, de már megtettem mindent, amit tehettem. Most először nyaralni megyek, kipihenem magam, majd készítek egy új bakancslistát" - utalt arra, hogy átgondolja, mit szeretne hátralévő életében csinálni.

    Váltótársa, Asafa Powell szerint Bolt olyan sok mindent ért el, hogy azt nehéz felfogni. "Ő egy nagyszerű sportoló, egy legenda" - tette hozzá.

    Az ezüstérmes japán váltóból a jamaicai apától és japán anyától született Aszka Kembridzs szerint Bolt teljesítménye egyszerűen fantasztikus. "Nagyon büszke vagyok, hogy ellene versenyezhettem" - mondta a vágtázó, akit "japán Boltnak" is neveznek.

    Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) elnöke szerint Bolt pályafutásához nem lehet mit hozzáfűzni, mert "egy zseniről van szó". "Muhammad Alira sem figyeltek ennyire a tömegek. A jó és a nagyszerű sportoló közt a különbség, hogy a nagyszerűek sokáig fenn tudják tartani teljesítményüket, Boltnak ez sikerült."

    Bolt 2008-ban Pekingben és 2012-ben Londonban megnyerte a 100 és a 200 métert, valamint tagja volt a 4x100-as váltónak. Rióban is triplázott, ezzel feljött a legeredményesebb olimpikonok örökranglistájának hatodik helyére. A jamaicai sztár a két sprintszám világcsúcstartója, előbbiben háromszoros, utóbbiban négyszeres világbajnok, és a váltóval is nyert négy vb-t.

  • Legalábbis az időjárás-előrejelzéssel foglalkozó AccuWeather.com szerint

  • A tekvondós Cheikh Sallah Cisse szerezte meg Elefántcsontpart történetének első olimpiai aranyérmét a riói játékokon.

    A férfi 80 kilogrammos súlycsoportban győztes versenyző előtt az afrikai ország egyetlen ezüstéremnél tartott az olimpiákon, azt a 400-as futó Gabriel Tiacoh szerezte az 1984-es Los Angeles-i játékokon.

    Nem sokkal Cisse sikere előtt a női 67 kilós tekvondósoknál a szintén elefántcsontparti Ruth Gbagbi bronzérmet nyert Rióban.