Megvan az 5. hely vízilabdában, feltűnt egy új klasszis

2016.08.20. 22:57

Az ötödik helyért játszott Görögországgal utolsó meccsén a magyar pólóválogatott, azzal a csapattal, amelyikkel a csoportmeccseken 8-8-as döntetlent játszott. Benedek kapitánynak össze kellett kapnia a csapatot, mert ugye minket egy olimpiai ötödik hely kevésbé motivál, mint a görögöket. Ők sem pörögtek annyira, az egész meccs kedélyesebb, néha edzőmeccsszerű hangulatban zajlott.

Nagyon jól kezdtünk, mi dobtuk az első gólt, annyira jól játszottunk, hogy egészen 4-1-ig sikerült elhúznunk. Az első negyedet csak 2-1-es vezetéssel zártuk ugyan, de utána a másodikat jól kezdtük. 5-2 volt utána, úgy álltunk, hogy a meccs második felében ezt szépen megtartjuk, és behúzzuk legalább az ötödik helyet.

Természetesen nem így lett, és a görögök feljavultak, 5-4-re egészen szép centergóllal jöttek fel, de 6-5-tel mi fordulhattunk. Vámos két góljával újra elmentünk, 8-5 a harmadik negyedben, de a görögök innen is visszajöttek, 9-8-cal mentünk a torna utolsó negyedének. A kilencedik gólunkat dobta a 21 éves Zalánki, aki a folytatásban főszereplővé vált.

Ő lőtte be ugyanis a 10., majd a 11. magyar gólt is, utóbbi nagyon kemény lövés volt. Lőttek viszont ők is, másfél perccel a vége előtt 11-10-re jöttek fel.

A következő lövésünk kipattant a kapusról, de Hárai egy méterről bedobta a kipattanót: 12-10 egy perccel a vége előtt, itt már nem lehetett baj.

Úgy végképp nem, hogy nagy Viktor még védett is egyet, úgyhogy két góllal győztünk, és megszereztük az ötödik helyet. Veretlenül, mégis csalódottan jöhet haza a csapat, négy döntetlenünk mellett háromszor győztünk. A helyosztó legnagyobb haszna: feltűnt egy új klasszis, Zalánki Gergő, aki a 19 éves Manhercz-cel együtt a következő olimpia magyar vezére lehet.

Szerettünk volna veretlenül ötödikek lenni

A szövetségi kapitány Benedek Tibor kezdte ezzel az értékelését. „A mai teljesítményünk férfias volt, megküzdöttünk az ötödik helyért, nem vagyunk boldogok, de emelt fővel mehetünk haza” – mondta. „Azért azt gondolom, látszott, hogy a játékunk jó. Az Európa-bajnokság és az olimpiai kvalifikációs torna ezt nagyon megerősítette. Ilyen jó emberelőnyös kihasználásunk sose volt, és az emberhátrányos védekezés is rendben volt. Szerintem aki egy picit is ért ehhez a sportághoz, azt látja, hogy mi vízilabdáztunk. Rengeteg gólt lőttünk, ez igazi magyaros vízilabda volt.”

Benedek a két fiatalt, Zalánkit és Manherczet is kiemelte, akiket a magyar vízilabda jövőképeinek nevezett.

Férfi vízilabdatorna, az 5. helyért

Magyarország-Görögország 12-10 (2-1, 4-4, 3-3, 3-2)

Olimpiai Uszoda, 6000 néző, v.: Koganov (azeri), Peila (amerikai)
gólszerzők: Kis, Zalánki 3-3, Varga Dé., Vámos 2-2, Hosnyánszky, Hárai 1-1, illetve Vlahopulosz, Gunasz, Milonakisz, Afrudakisz 2-2, Fontulisz, Murikisz
emberelőny/gól: 9/1, illetve 13/6

    Magyarország:
Nagy - Vámos, Erdélyi, Szivós, Varga Dé., Varga Dá., Kis - cserék: Zalánki, Manhercz, Hosnyánszky, Decker Á., Hárai

    Görögország:
Flegkasz - Milonakisz, Fontulisz, Afrudakisz, Delakasz, Murikisz, Vlahopulosz - cserék: Dervizisz, Geniduniasz, Pontikeasz, Kolomvosz, Gunasz