Megdöbbentő ritmusváltás után is volt még visszaút

2016.08.20. 05:20

A női ötezer méter megdöbbentően nagy versenyt hozott Rióban. Mindenki a tízezer méteren világcsúccsal nyerő etióp Almaz Ayana duplázását várt, de a hasonlóan taktikázó futót két kenyai is megelőzte kőkemény utolsó ezer méterrel.

Ayana akkora favorit volt, hogy néhány angol fogadóirodában nem is lehetett pénzt nyerni a győzelmével, csak arra lehetett tenni, hogy fut-e világcsúcsot. Az etióp elmaradt a várakozásoktól, csak bronzérmes lett.

Tízezren elképesztően erős tempót tudott diktálni, most is arra épített, hogy az átlagtempóját senki sem bírja. 1700 méter után hirtelen ritmust váltott, és nagyon hamar 20-30 méteres előnyt hozott össze. Arra lehetett számítani, hogy innen már nem lesz gondja, demoralizálja az ellenfeleket és megszerzi a második aranyát. A kenyaiak azonban másképp gondolták.

Ayana mögött hárman dolgoztak, Vivien Cheruiyot, Hellen Obiri és Mercy Cherono. Összedolgoztak, amíg lehetett, így az etióp nem került túl távol tőlük, majd nagyjából ezer méterrel a vége előtt Cheruiyot nyomta meg, mögötte Obiri futott.

Cheruiyot olimpiai csúccsal nyerte meg az 5000 méteres futást

Masszívan tartották az iramot, és szép lassan elfogyott Ayana előnye, aki saját korai tempóváltásába rogyott bele. Pillanatokig sem tudta átvenni a kenyaiak ritmusát. Cheruiyot és Obiri is elfutott mellette, előbbi keményen végigfutotta a távot, olimpiai csúccsal, 14:26,17-tel győzött.