87-1 és három olimpiai arany: NBA-sztárok a szerbek ellen

2016.08.21. 17:07

Sorozatban a harmadik, összesen a 15. olimpiai győzelmére készül az Egyesült Államok férfi kosárlabda-válogatottja, az a kiváló szerb válogatott igyekszik őket megállítani, amely 1996 után játszhat megint olimpiai döntőt, igaz, Atlantában még Jugoszlávia néven mentek az aranyért.

Az olimpiák kosárlabdatornáinak történetében csak a moszkvai bojkott során nem indult és így nem is lett dobogós az Egyesült Államok. Ezen kívül háromszor kétszer engedték át az aranyat másnak. 1972-ben az oroszoktól kaptak ki egy ponttal a döntőben. 1988-ban, Szöulban Jugoszlávia az elődöntőben 91-70-re verte az amerikaiakat, 2004-ben pedig a Ginobili vezette Argentína intézte el Allen Iversonékat.

A jugoszlávok 1968-ig nem játszottak meghatározó szerepet. Mexikóvárosban, majd nyolc évvel később is az Egyesült Államoktól kaptak ki. Aztán jött az 1980-as olimpia, és az amerikaiak hiányában Dalipagicsék felértek a csúcsra. A délszláv háború után 1996-ban még összejött egy ezüst, 2000-ben a 6., 2004-ben pedig már csak a 11. hely jutott, Pekingbe és Londonba el sem jutott a szerb válogatott.

2006-ban a legendás, az idén visszavonult 72 éves mester, Dusan Ivkovics látott neki az új generáció felépítésének, aminek eredménye 2009-ben Eb-ezüst, 2010-ben pedig egy világbajnoki negyedik hely lett. 2013-ban a szerb kosárlabda egyik halhatatlanjának választott Alekszandar Djordjevics került a válogatott élére, és csapatával már a vb-ezüstig jutott két éve.

Djordjevics ott volt Atlantában, abban a csapatban, amely olimpiai döntőt játszott az Egyesült Államokkal. Olyan csapatban kosarazott, ahol többek között Dejan Bodiroga, Zeljko Rebraca, Vlade Divac, Zarko Paspalj, Predrag Danilovic volt a csapattársa, míg a Dream Teamben világhírű játékosok szerepeltek: Charles Barkley, Hakeem Olajuwon, Karl Malon, Reggie Miller, Shaquille O'Neal, Scottie Pippen, David Robinson, hogy csak a legnagyobbakat említsük.

Djordjevics talán tudja a receptet az amerikai válogatott legyőzéséhez, bár ahogy ő is volt, csapatának nagy része is európai topcsapatok alapembere. A kivétel Nikola Jokics, a mindössze 21 éves center a Denver Nuggetsben 80 meccset játszott, 55-ször volt kezdő, 21.7-es meccsenkénti pontátlaga kimagasló teljesítmény.

De a többieké is, akik hétről hétre az Euroligában vitézkednek, török, görög, szerb, izraeli, spanyol és olasz bajnokok és kupagyőztesek vannak köztük.

Milos Teodosics például Európaliga-győztes a CSZKA Moszkvával. Nikola Kalinics és Bogdan Bodanovcs a Fenerbahce alapembere, utóbbit a Phoenix Suns draftolta 2014-ben, az első körben. Ugyancsak a Suns 2013-ban, szintén az első körben Nemanja Nedovicsot. 55 NBA-meccsel a kezében a 213 centis Miroszlav Raduljica félelmetes center.

Természetesen borzasztó nehéz lesz bármilyen jó eredményt is elérni az eddig 14-szeres olimpiai bajnok ellen. Nem csak a parketten, de a kispadon is világverő az amerikai csapat. Mike Krzyzewski sorozatban a harmadik olimpiai bajnoki címét nyerheti, szerinte nincs nagyobb megtiszteltetés és kötelezettség, mint a saját nemzete csapatát irányítani.

41 éve a szakmában dolgozó edző már annyi mindent megtanult, hogy nehéz lesz ellene bármi meglepőt is kitalálni. A Coach K a 2006-os világbajnokság elődöntőjében, a görögöktől elszenvedett vereség óta 87 győzelmet és azt az egy vereséget számolja csapata élén. Sok játékos miatta mondott igent az olimpiai válogatottra.

Az Egyesült Államok az abszolút favorít, de a szerb új generáció nagyszerű játékot mutatott már eddig is, és a csoportmeccsek során az amerikaiak csak 94-91-re tudtak nyerni Szerbia ellen. Jokics 25 pontot szórt azon a találkozón. Az Egyesült Államok Argentína és Spanyolország, Szerbia pedig a horvátok és az ausztrálok legyőzése után jutott az egyenes kieséses szakasz végén a döntőbe.

Nagy meccs lesz, méltó befejezése az olimpiának. 20.45-től kötelező feladat a tévé elé ülni.