Minden várakozáson felül teljesített a magyar paralimpiai csapat

2016.09.18. 13:06

„Továbbra is azt mondom, hogy tíz érem a realitás, ennyi a valós erőnk, de a magyar sport és a magyar sportolók erejét mutatja, hogy túl tudunk lépni a realitásokon. Majdnem kétszer annyi dobogós helyünk lett, mint amit megcéloztunk. – kezdte értékelését az MTI-nek Szabó László, aki tavaly július óta vezeti a Magyar Paralimpiai Bizottságot, azaz ez volt az első paralimpiája elnökként. – Titkon reménykedtem abban, hogy a négy évvel ezelőtti, londoni éremszámot elérjük, az ugye 14 volt, ezt sikerült túlszárnyalni, ami óriási dolog. Ráadásul ez egy tengerentúli paralimpia volt, és a hagyományok azt mutatják, hogy ilyen körülmények között rosszabbul teljesítünk. Most erre is rácáfoltunk, bizonyítottuk, hogy ennek nem kell feltétlenül így lennie.”

Szabó arra is kitért, hogy hat sportágban szereztek érmet a magyarok Rióban, ebben is felülmúlták a londoni teljesítményt, a debütáló parakajakban ezüstérmet nyerő Suba Róbert teljesítményét pedig sporttörténelminek nevezte.

Az MPB-elnök két sportolót külön ki is emelt, az egyaránt bronzérmes úszó Konkoly Zsófiát és Vereczkei Zsoltot. Előbbi 14 évesen lett dobogós, utóbbi pedig a hetedik paralimpiáján indulva szerezte meg hetedik érmét, amivel a magyar sport legendájává vált.

„Nem akarom elkiabálni, mert néhány óra még hátravan a paralimpiából, de minden előzetes félelmünk alaptalannak bizonyult. A brazilok és a rióiak, a szervezők nagyon büszkék lehetnek arra, ami itt zajlott, a magyar paralimpiai csapat hálás azért a figyelemért és ellátásáért, amit itt kapott. Nem volt semmilyen problémánk.” - jelentette ki Szabó László a paralimpia szervezéséről és körülményeiről.

A 43 fős magyar csapat egy arany-, nyolc ezüst- és kilenc bronzéremmel zárta a XV., riói nyári paralimpiát.