Itt az 5. arany: Szilágyi Áron megvédte olimpiai bajnoki címét kardban

04
2016.08.11. 02:04 Módosítva: 2016.08.11. 02:08

Szilágyi Áron nagyon könnyed és felszabadult vívással, címét megvédve lett a férfi kard olimpiai bajnoka Rióban. 15-8-ra nyerte az amerikai Daryl Homerrel vívott döntőjét. Ezzel a magyar csapat ötödik aranyérmét szerezte.

Az olimpiák történetében Szilágyi Áron az ötödik férfi kardvívó, aki megvédte egyéniben a címét. Szép hagyományt folytatott, a korábbi négy vívóból két magyar volt. Fuchs Jenős 1904-ben és 1908-ban nyert, majd az iskolateremtő Kárpáti Rudolfnak is sikerült egymás után két olimpiát nyernie, 1956-ban és 1960-ban. 1976-ban és 1980-ban a szovjet Viktor Krovopuszkov győzött, az utolsó címvédő a francia Jean-François Lamour volt (1984, 1988).

Szilágyi magabiztosan kezdhetett, korábbi hat meccsükből ötször legyőzte Homert. Neki is rontott, még egy másodperc sem telt el, máris vezetett. A második tust védés visszavágásból vitte be, majd három nullra vezetett, dominálni próbálta az asszót. Az amerikai is bevitt két találatot, de Szilágyi nem ingott meg, szinte letolta a pástról az ellenfelét, újra bevitt három gyors tust.

Szilágyi nagyon felszabadultan vívott, szinte játszott Homerrel, többször magára húzta, majd nagyon lazán, védekezésből visszatámadva is adott két tust, 8-4-re övé lett az asszó első fele. A második felét is uralta, óriási mentális fölényben volt. Nagyon határozottan kérte a videóbírót egy együttes találatnál, igaza lett, 9-4-re módosult az állás. Sokat mutatott a repertoárjából, továbbra is játszott az ellenfelével, látványos tusokat adott. Homernek nem volt esélye felzárkózni, 14-6-re vezetett. Az amerikai két tust még bevitt, de már nem volt kérdés, kié az asszó.

Út a döntőig

Szilágyi a mexikói Julian Ayalával kezdett, könnyedén túllépett rajta, 8-1-re elhúzott, majd a 15-9-re nyert. A nyolc közé jutásért már nagyon sokat kellett dolgoznia, a fehérorosz Bukcseviccsel nagyon hosszú, idegörlő asszót vívott. 5-3-nál volt két tus előnye, de ellenfele visszajött, és 8-7-re már ő vezetett. Szilágyi egyenlített, majd sikerült négy tus előnyt szereznie, 14-10-nél azonban megtorpant, nehezen vitte be a győztes akciót a bíráskodás miatt is feszült meccsen. A hosszú meccs miatt nem volt sok ideje pihenni, a román Tiberiu Dolniceanuval vívott a négy közé. Ellene is jól kezdett, 2-2 után 8-4-re sikerült elmennie. Ezután azonban megtört a lendülete, a román egyenlített, majd 10-9-re vezetett. Szilágyi ezt a helyzetet is jól kezelte, Dolniceanu már egyetlen találatot sem vitt be, 15-10 a magyar nyert. Az elődöntő is nagyon hasonlóan alakult, a címvédő az elején fölénybe került a koreai Kim ellen, de megint jött egy hullámvölgy, ugyan végig vezetett, de 13-12-nél megtorpanni látszott. Végül megint jól koncentrált és nyert 15-12-re.

Szilágyi Áron négy éve Londonban szinte magától értetődő természetességgel nyert, azóta ő lett az, akit mindenki meg akart verni. Ezt a terhet is elbírta, az eltiben maradt, sokan csalódásként élhettek meg, de nagyszerű eredmény volt az is, hogy 2013-ban a budapesti világbajnokságon bronzérmet szerzett. 2015-ban aztán egy Európa-bajnoki címmel is jelezte, hogy számolni kell vele.

Az olimpiai sikerhez nehéz döntéseket is hoznia kellett, tavaly edzőt váltott, a londoni olimpiai bajnokságot még Somlai Bélával nyerte meg, de Rióra már Decsi Andrással készült fel. A váltás igazolta őt.

A most már kétszeres olimpiai bajnok ráadásul 1948 óta az első olyan magyar sportoló, aki zászlóvivőként nyert. Utoljára Németh Imre kalapácsvető volt erre képes.

A vívók eddig a várakozásokat felülmúlóan szerepelnek az olimpián, három érmet szereztek. Szász Emese arany-, Imre Géza ezüstérmet nyert párbajtőrben, és most Szilágyi kardban hozott aranyat. A magyar vívás utoljára az 1972-es olimpián nyert két aranyat.

A magyar küldöttségnek 5 arany, 1-1 ezüst- és bronzérme van.