Cseh László
Cseh László
  • Úszás

Edző

Plagányi Zsolt

Születési idő

1985-12-03

Születési hely

Budapest

Súly

83

Magasság

188

Cseh László
Született, 1985. december 3., Budapest

A 2012-es olimpián részben Petrov Iván, az ifjúságiak jelenlegi kapitánya készítette fel, ezért együtt élték át, hogy 400 vegyesen kilencedik helyen zár, és lecsúszik a döntőről. De együtt élték át a bronzot is.

Őt kértük meg arra, hogy mutassa be a jelenleg egri színekben versenyző úszót.

Az volt az alapgondolata, hogy a Kiss László-Turi György fémjelezte Kőbánya SC (korábbi Spartacus) csúcsterméke.

„Emberi szövet fémvázon." Négy úszásnemből is nyert világversenyen érmet - pillangó, hát, gyors, vegyes -, csak mellúszásban nem nyert érmet. Klub- és edzőváltása után Plagányi Zsolt (szintén egykori Spartacusos) edző alatt kezdte meg másodvirágzását.

A legnagyobb sportember, akivel valaha találkozott. A sportnak szerinte a legfontosabb feladata, hogy sportembereket neveljen.

„Ő ennek a mintaképe, messze kiemelkedik, világszinten is. Olyan mélypontokról jött vissza, amire egyetlen más Rióban szereplő úszónk sem volt képes. 2004-ben lábát törte, három hét múlva mégsem érződött rajta a kihagyás. 2008-ban élete legnagyobb úszásával ezüstöt nyert egy olyan országban, ahol az aranyak minden felett állnak, ahol a második helyek fájdalmat okoznak.”

2012-ben, amikor aranyért ment, lecsúszott a 400 vegyes döntőjéről, Phelps és ő egymás mellett úsztak az előfutamban, volt még bennük, de nem adtak ki mindent. Az amerikai úszhatott délután, Csehnek feldúltan távozott, és önmagát okolta, hogy a nagy riválisra figyelt, és tartalékolt, mert azt hitte, ha tapad rá, akkor nem eshet baja.

„Egy bronzéremmel jött vissza erről a mélypontról. Úgy érezte, innen is van visszaút. Akkor nagyon sokan leírták – sportvezetők és edzők is, félreértés ne essék -, majdnem a szájába rágták, hogy vissza kellene már vonulnia. Ehelyett fantasztikus úszással világbajnok lett 2015-ben, 30 évesen. Emellett egy ezüstöt és egy bronzot is begyűjtött.

És amikor bírálták, ő egy zokszó nélkül elviselte, az eredményével mutatta meg, hogy képes megújulni, nem a múltból, a nevéből akar élni. Félelmetes képesség ez, és félelmetes erő.

Nagyon szurkolok neki, hogy meglegyen az aranya, amire annyira vágyott. Még sohasem utazott olimpiára címvédőként, 200 pillangón az övé az idei legjobb idő. Kedvezőbb előjelek sohasem voltak, mindhárom pillangó távon (50-100-200) érmet szerzett Kazanyban, újra ő a magyar férfi úszók zászlóvivője. Bárhogy is szerepeljen az olimpián, számomra az egyetemes magyar úszósport legnagyobb alakja.”

Cseh ritka önkritikával rendelkezik, a fordulóit például 2011-ben nudlinak nevezte a két amerikaihoz képest. A rajtja sem a legjobb, ezt azonban képes kompenzálni technikájával, sebességével.

 
Azt mondta magáról, hogy szenvedélye csak annyi van, hogy élsportoló.

Nevelőedzője, Kiss Miklós így mutatta be. Ő egyébként foglalkozott cseh édesapjával is, aki háton volt a legjobb.

„Lacika kruppos volt, ezért igyekeztünk, hogy minél hamarabb egyre gyorsabban ússzon. Kapkodott párszor a levegő után, de az edzéseken nem jelent meg nála az asztma – mondta a civilben gépészmérnök, mindig gyerekekkel foglalkozó Kiss, aki felfedezte az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztinát is.

„Az első edzésén lehetett vagy ötéves, körülbelül négy évig készítettem én fel, voltak szép győzelmeink együtt. Látni lehetett a tehetségét, persze, de azt nem lehetett gondolni, hogy vegyesen kimagasló úszó lesz, mert mellen fiatalon még nem volt jó. Jó derékizomzata miatt azt gondoltam, kitűnő pillangózó lesz, mert a delfinmozgásra mindig jól ráérzett. Hétévesen bekerült a TF oktatófilmjébe, olyan szépen mozgott.

Ha jól emlékszem, hétéves lehetett, amikor verset írtam hozzá, talán még meg is van. Ebben a fejesugrását kifogásoltam, nem voltam vele elégedett. Azóta megtanulta. Adja a Jóisten, hogy olimpiai bajnok legyen, de nem lesz könnyű neki.”

csehlászló
Fotó: Kovács Anikó / Magyar Úszó Szövetség

Térkép

Borítókép: Francois Xavier Marit / AFP