Szász Emese
Szász Emese
  • Vívás

Edző

Kulcsár Győző

Születési idő

1982-09-07

Születési hely

Budapest

Súly

69

Magasság

176
Athén és Sydney után újra van olimpiai bajnokunk női párbajtőrben, Nagy Tímea duplázása után Szász Emese nyert. A magyar vívóósport folytatja a jó sorozatát: 2000 óta egyetlen olimpiát leszámítva mindig volt aranyérmes magyar vívó.

2000 és 2004 után jutott újra magyar a női párbajtőr döntőjébe. A sydney-i és az athéni játékokon is Nagy Tímea nyert, a második sikerénél ugyanaz a Kulcsár Győző volt az edzője, aki most Szászt készítette fel. 

Szász ellenfele a 2014-es és 2015-ös világbajnok olasz Rossella Fiamingo volt, ő negyedik, Szász a hatodik kiemeltként jutott a döntőbe. Mindketten balkezes vívók (az elődöntőben a négy versenyzőből hárman is balosak voltak).

Fiamingo a döntőig nem vívott európai ellenféllel. Először a kanadai McKinnont verte, aztán Kongot Hongkongból, majd a koreai Csojt. Az elődöntőben a kínai Szun vezetett ellene három találattal is, de egy nagy hajrával fordított, és a hosszabbításban a győztes találatot is bevitte.

Az első találat nem a 33 éves Szászé volt, de ez nem ijesztette meg. Korábban az észt Beljajeva ellen 1-4-ről állt fel, az elődöntőben 0-1 után is már ő dominált. A döntőben is gyorsan meglett az egyenlítés. A folytatás viszont az olaszé volt, 3-1-re el is tudott húzni, és Szász hiába tapadt szinte végig, a második három perc kezdetén Fiamingo 10-6-ra ment el.

Innen jött a hatalmas feltámadás

11-7-nél remek sorozatot hozott össze Szász, feljött 11-10-re, a második három perc vége pedig 12-11-es olasz vezetésnél jött el, a harmadik elején pedig ki is tudott egyenlíteni Szász, majd a fordítást is megcsinálta. Ezzel át is vette az irányítást, elhúzott 14-12-re, majd egy együttes találattal lett olimpiai bajnok.

Kulcsár Győző ezzel Nagy Tímea után újabb olimpiai bajnokot nevelt ki.

Szász Emese győzelme azt is jelenti, hogy a magyar vívósport az elmúlt öt olimpiából négyen is szerzett aranyat: Nagy Tímea 12 és 16 évvel ezelőtti győzelme után négy éve Londonban a kardozó Szilágyi Áron győzött. Szászé a 36. magyar vívóarany.

„A sírás kerülget, még nem hiszem el, még nem fogtam fel, mi történt. Hogy amiért évek óta keményen dolgozom, az most valóra vált.”

Kifejtette, hogy az olasz Fiamingo nem a kedvenc vívója, nem volt pozitív eddig a mérlegük. Szombat este viszont nem hagyta magát, ez az ő időpontja volt.

Amikor emlékeztették rá, hogy 11-7-ről fordított, akkor csak annyit mondott: „Jézusom, 11-7-re vezetett? Nem is gondoltam volna. Csak arra figyeltem, hogy a következő találat mindig az enyém legyen. Hallom, azt mondják, hogy verhetetlen voltam, az eredmény valóban ezt mutatja” - mondta a rá jellemző hatalmas mosollyal az arcán.

Benne volt az az érzés, hogy megcsípheti és megverheti. Eddig kissé görcsösen vívott, amikor a nagy lehetőség kapujában állt, most viszont lazábban állt a versenynek, aminek meglett az eredménye.

Mestere, a négyszeres olimpiai bajnok Kulcsár Győző felelevenítette, hogy voltak közöttük súrlódások, de ez megesik egy családban is. 16 éves kora óta vele foglalkozik, látta, hogy nőtt fel, és lett érett vívó és érett nő.

"Gyakorta morgott, de elhitte, hogy meg tudja csinálja. És ha nem is tetszett neki a munka, mindent elvégzett. Jobb tanítványt nem lehet kívánni sem. Lehet, hogy korábban nem hitt ebben a győzelemben ennyire. Lehet, hogy én is másként mondtam neki, hogy képes arra, hogy olimpiai bajnok legyen.

A bronzmeccset a kínai Szin Ji-ven nyerte a francia Lauren Rembi ellen.

Borítókép: MTI/MTVA / Czeglédi Zsolt