Hosszú Katinka

01
2016.07.28. 13:58

Hosszú Katinka
Született, 1989. május 3., Pécs

  • Ötszörös világbajnok, ennyit aranyat egyetlen más magyar úszó sem tudott nyerni a múltban.
  • 2009-ben nyerte az elsőt (400 vegyes), még Dave Salóval
  • 2013-ban kettőt (200 és 400 vegyes) nyert, akkor már Shane Tusuppal, a vőlegénnyel
  • 2015-ben még kettőt (200 és 400 vegyes), ugyancsak Tusuppal, aki akkor már a férje volt
  • 200 vegyesen világcsúcstartó, a tavalyi világbajnokságon állította fel, ennek megfelelően abszolút favorit az olimpián.

Kilenc távon tartja a magyar csúcsot.

Negyedik olimpiájára készül, az előző hármon így teljesített:

  • 15 évesen volt kint először, akkor 200 gyorson kapta meg a lehetőséget. Annak a 31. helynek valószínűleg örült 2004-ben.
  • 2008-ban nem jutott be a döntőbe sem 400 vegyesen (12. hely), sem 200 vegyesen (17.).
  • 2012-ben negyedik lett 400 vegyesen, pedig első akart lenni. 200 pillangón nem jutott be a döntőbe, 200 vegyesen a nyolcadik hely lett az övé.

Ez az olimpia ugyanakkor rendkívül fontos volt a karrierjében, nem túlzás azt állítani, megváltoztatta az életét.

A történet még onnan indult, hogy a 2011-es világbajnokságon - címvédőként - csalódást okozott, de nem fogadta meg az akkori kapitány, Kiss László tanácsát, nem jött haza az olimpiai előtti felkészülésre. Dave Salónak pedig az amerikaiak felkészítése lényegesen fontosabb volt, mint az övé.

Londonban hangzott el a negyedik hely után a sokszor ismételt mondat: „legfeljebb majd nyitsz egy szépségszalont Budapesten.”

Hosszú ekkor talált rá edzőként Shane Tusupra, aki már segített Salónak az olimpia előtt is. Tusup nem volt nagy úszó, de azt gyorsan látta, ha nem változik Katinka testalkata, akkor nem lesz sikeres.

Hosszú nemcsak lefogyott, izmosabb is lett, és új módszert találtak ki. Edzések helyett versenyeztek – kihasználták a csak kevés úszót megmozgató világkupákat -, eközben a versenyeket tekintették edzésnek.

Először csak pénzkeresetnek indult, utána filozófia lett belőle. Azt mindenki elfogadja az egész világon, hogy Hosszú úszik és versenyzik messze a legtöbbet.

A program vége Rióban lesz. Ott kell megszerezni a hiányzó érmet. Hogy aztán jöjjön a következő 4 év, hiszen azt már világossá tette, 2020-ban még szeretne a tokiói olimpián is versenyezni.

 
Az egyik ilyen világkupa után a kínai média nevezte el Iron Lady-nek.

Az olimpiai bajnok kínai Je Si-vent ugyanis akkor győzte le 2012-ben, amikor ő pihent volt, miközben Hosszú már legalább a második döntőjében állt rajthoz.

A munkájuk azóta is tökéletesen működik. „Intenzív emberek vagyunk, intenzív a kapcsolatunk is. Intenzíven élünk át helyzeteket. Estére azonban minden lenyugszik, és jöhet a következő nap újult erővel” - így vallott erről 2014-ben, amikor először a világ legjobb úszónőjévé választották.

Amikor elege volt az egyik felkészülésnél, és összeveszett a férjével, ő csak annyit mondott neki.

„Tudod, hogy nem magamért követelek. Mindent megadtam volna azért, hogy olyan tehetséges legyek, mint te. De nem érhettem el azt, amit te igen. És együtt el fogjuk tudni érni.”

Érzékletesebben talán nem is lehetne összefoglalni a viszonyukat.

Sokan tartottak attól, hogy Hosszú erejét felemészti az úszószövetség elleni harca, de eddig egy pillanatra sem látszott, hogy visszaesne a formája. A május Európa-bajnokságon is nagy fölénnyel nyert.

A két vegyes mellett rátalált a hátúszásra ebben a ciklusban – Baján, nagyapja még annak akarta nevelni -, 100-on és 200-on is harcban lehet az érmekért a specialistákkal. Az ausztrál Seebohm ugyanakkor legyőzhetetlennek látszik.

Nagy kérdés, hogy melyik lesz az ötödik egyéni szám, a program inkább azt sejteti, hogy a 200 pillangó, nem pedig a 200 gyors.

A 4x200-as gyorsváltó Európában a legjobb volt, ha minden jó alakul, a pontszerző helyekért csatázhatnak.

Legjobb idők, nagy ellenfelek:

A spanyol Mireia Garcia Belmonte, aki magaslati edzőtáborban készült, ahol a férfi négyszázra készülő japán Hagino is ott volt. Idén eddig csak egyszer úszott, még márciusban, a legjobb formáját természetesen Rióra szeretné elraktározni.

Maya DiRado, az amerikai úszónő 18 éves, a jövő nagy ígérete, de egyelőre még másodpercekkel van Hosszú mögött.

400 vegyes jelenlegi rangsora:

  • Hosszú 4:29.89
  • Hannah Miley 4:33,40
  • Mireia Belmonte 4:33,42

200 vegyes jelenlegi rangsora:

  • Hosszú 2:07,30
  • Marie O' Conmor (angol) 2:09,03
  • Maya DiRado (amerikai) 2:09,54

Térkép

Hosszú 2 aranyával a 13. helyen lett volna a nemzetek között a 2015-ös vb-n, a németekkel holtversenyben, de a brazilok, kanadaiak, hollandok előtt.