Asztalitenisz
Asztalitenisz

A pingpong talán az egyetlen olyan labdajáték, amit nem kell magyarázni, mivel az alapokkal még az is többé-kevésbé tisztában van, aki sosem fogott ütőt a kezébe. Az olimpiákon 1988 óta szereplő sport eredete a XIX. század angliai úri szalonokba nyúlik vissza, ahol egyfajta emésztésserkentőként kezdték játszani: az étkezőasztal fölött könyvekkel pofozgatták a  parafa-pezsgődugóból faragott labdákat, amiket szintén könyvekből emelt barikád fölött kellett átütni. Innen jutottunk el mára oda, hogy a profi pingpongban a labdák másodpercenként bőven több mint százat foroghatnak, és 100 km/órás sebességnél is gyorsabban megüthetők, igaz, a légellenállás gyorsan lelassítja őket.

A riói olimpián férfi és női egyéni és csapatverseny lesz. A sportot Ázsia, azon belül is Kína dominálja, ahol a pingpong igazi nemzeti sport: az eddig kiosztott 28 olimpiai aranyból 24-et kínaiak nyertek, és mindkét nemnél kizárólag kínaiak állnak a világranglista dobogós helyein. Aki látott már profi pingpongmeccset, tudja, hogy kevés ennél tempósabb és keményebb sport van: a játékosok nemcsak elképesztő gyorsan, pontosan és erősen játszanak, de közben 2-3 lépésre már előre kell gondolkozniuk. Hogy az adogatás jelentette előnyt csökkentsék és a szinte követhetetlenre gyorsult játékot lassítsák, a hivatalos versenylabdák átmérőjét 2000-ben 38-ről 40 mm-re növelték. A riói az első olimpia, ahol a korábbi celluloid helyett már műanyag labdákat kell használni: a cél a játék további lassítása, a tévés közvetítés vonzerejének növelése.

A férfiaknál a hihetetlen pörgetéseiről ismert Ma Long az, akit ezekben az években a sportág legnagyobb figurájának tartanak. A londoni győztes Zang Dzsike címvédése sem lenne óriási meglepetés. A nőknél az elmúlt két évben szinte minden fontosabb döntőt Ding Ning és a világranglistát vezető Liu Siven játszott, de Sivennek nem sikerült az egyéni kvalifikáció (országonként csak két sportoló indulhat egyéniben). Ha a döntőbe jut, Ding Ning meccse azért is érdekes lesz, mert Londonban lényegében a tapasztalatlansága miatt bukta el az aranyat: kiborult, amikor az addig nem kifogásolt szerváit a bíró többször is szabálytalannak ítélte. Jó esély van rá, hogy a riói döntőben visszavághat 2012-ért: a címvédő Li Hsziaohszia a másik ágra került. Magyarországot Lovas Petra (90), Póta Georgina (40) és Pattantyús Ádám (75) képviseli (zárójelben a világranglista-helyezések). A meccsek 6-án kezdődnek, az utolsó, férfi csapatdöntők 17-én lesznek.