Kerékpár, országúti
Kerékpár, országúti

Az egyik legrégebbi olimpiai sportág a kerékpár, melynek országúti száma már az 1896-os athéni olimpia műsorán is szerepelt, akkor férfi mezőnyversenyt rendeztek, és az indulók 87 kilométert tekertek Athén és Olümpia között. Ezek után egy időre kivették a programból, és csak az 1912-es olimpián került vissza, akkor kapásból az olimpiák történetének leghosszabb, 312 km-es országúti számával. Azóta különböző versenyszámokban mindig volt országúti kerékpár a nyári játékokon. 

Sőt, jelentősen kibővült a kerékpáros olimpiai sportágak létszáma, mert idővel bevették a pályakerékpárt, majd a hegyi kerékpárt és már a BMX-et is. Így összesen 18 sportágban osztanak majd érmeket.

A legrégebbi számban, az országúti kerékpárban a férfiakra egy 265 kilométer vár több komoly emelkedővel, úgyhogy azoknak a bringásoknak kedvezhet a terep, akik a hegyeket is bírják. A nőknek130 km-t kell tekerniük. A végén érkezési sorrendben osztják ki a helyezéseket, aki tehát a legvégéig az élmezőnyben tud maradni, az jó eséllyel pályázhat olimpiai éremre. Az országúti egyéni időfutamban ennél jóval rövidebb (férfiak 59 km, nők 29 km) távot kell megtenniük versenyzőknek, és az lesz az olimpiai bajnok, aki a leggyorsabban teszi meg az 1,2 km hosszú emelkedővel nehezített kijelölt szakaszt.