Ritmikus gimnasztika
Ritmikus gimnasztika

Az rg a műúszás mellett az az egyetlen sportág az olimpián, amiben csak nők versenyeznek, férfiak nem. Nincsenek olyan szerek, mint a tornában, mindent a talajon végeznek a versenyzők, a balett és táncelemeket is magába forrasztó sportban öt kéziszerrel (karika, kötél, labda, szalag, buzogány) zenére mutatják be a gyakorlatokat, amelyeket a tornához hasonlóan pontoznak.

A sportág 1984-ben debütált, de Los Angelesben, majd Szöulban és Barcelonában még csak egyéni összetett versenyt rendeztek. A csapatok először az 1996-os atlantai olimpián indultak.

Az olimpián csak két aranyérmet osztanak, a számok legjobbjainak külön nem jár, az összetett legjobbja a bajnok egyéniben és csapatban is. Magyar versenyző most nincs a mezőnyben, ahogy Pekingben és Londonban sem volt. 

Az eddigi legjobb magyar eredmény az 1988-ban volt, Szöulban Sinkó Andrea hatodik lett. 1992-ben, Barcelonában Fráter Viktória 24., Szalay Andrea 28. volt, Atlantában előbbi a 23., utóbbi a 36. helyen zárt, majd a 2000-es sydneyi olimpián Fráter 20. lett. 1996 óta egyszer sem sikerült kvótát szereznie a magyar csapatnak.

 

1952-ben Helsinkiben kéziszercsapatunk még torna olimpiai aranyat nyert, de ma már ezt inkább ritmikus gimnasztikának neveznénk, mint tornának.

Sorvezető:  Összlétszám: 96 fő, 12 csapat (csapatonként 6 fő) és 24 egyéni versenyző
Versenyszámok: együttes kéziszercsapat és egyéni összetett verseny
Lebonyolítási rend: az egyéni selejtezőből tízen, a csapatok közül pedig nyolcan jutnak a fináléba
Helyszín: Rio Olimpiai Aréna
Időpont:
augusztus 19.: egyéni összetett selejtező
augusztus 20.: egyéni összetett döntő és együttes kéziszercsapat selejtező
augusztus 21.: együttes kéziszercsapat döntő

Címvédők és a legutóbbi világbajnokok:
    együttes kéziszercsapat:
Londoni bajnok: Oroszország
2015-ös világbajnok (Stuttgart): Oroszország
    egyéni összetett:
Londoni bajnok: Jevgenyija Kanajeva (Oroszország)
2015-ös világbajnok (Stuttgart): Jana Kudrjavceva (Oroszország)