Rögbi
Rögbi

Tojás alakú labdával őrült módjára rohangálnak hétfős csapatok egy pályán, miközben megpróbálják egymást leszerelni, és aztán kezdődik újra az egész rohanás. Na ez lesz a 2016-os riói olimpia egyik leglátványosabb sportága.

Ha nem is újoncként, de hosszú idő után tér vissza az olimpiára a rögbi, legutóbb az 1924-es nyári játékokon szerepelt a sportág, igaz, akkor még a hagyományos, tizenöt fős csapatokkal játszott formában.

Rióban a hétfős rögbi mutatkozik be, és a sportág biztos ott lesz Tokióban 2020-ban is.

De ne aggódjunk, mert a hétfős változat azért elég látványos és pörgős mérkőzéseket ígér, ahol rengeteget számít majd a gyorsaság és az atletikusság.

Szabályok

A lényeg itt is ugyanaz, mint a hagyományos verzióban: a csapatok hátrafelé passzolgatással próbálnak meg előrejutni és pontot szerezni vagy büntetésekkel elérni ezt. 

Mivel csak hét ember van a pályán egy csapatban, ezért egy-egy elrontott szerelésnek vagy elejtett labdának még nagyobb a veszélye, mert az ilyen hibákért könnyen megfizethetnek a csapatok a játék sebessége miatt. Vagyis rengeteg rohanásra és komoly koncentráció van szükség a rögbisek részéről. 

Az olimpiai férfi és női tornára tizenkét-tizenkét ország csapata jutott ki. Ott vannak azok a nemzetek, melyek hagyományos rögbiben is erősek és lesz néhány válogatott, melyeknek a hetes rögbi a legnagyobb esélye, hogy érmet nyerjen az országának. Ilyen például a férfimezőnyben Fidzsi.

Fidzsi volt az, ahova megpróbált bekerülni a korábbi rögbisztár, Jarryd Hayne, aki a múlt szezont amerikaifutballistaként a San Francisco 49ersnél töltötte, majd kitalálta, hogy ott akar lenni az olimpián. Végül nem sikerült beverekednie magát a csapatba, de így is lesz aktív NFL-es a rögbitornán: a New England Patriotsszal Super Bowlt nyert védő, Nate Ebner. Szintén náluk van a világ egyik leggyorsabb rögbisként emlegetett Carlin Isles, egy időben ő is próbálkozott az NFL-lel, de nem ragadt meg a Detroit Lionsnál. 

A Nemzetközi Rögbiszövetség szerint a riói olimpia fordulópont lesz a sportág történetében: amióta kiderült, hogy felveszik az olimpia programjába a hetes rögbit, azóta kétszázezerről kétmillióra nőtt a sportot űző nők száma világszerte. Azt remélik, hogy az olimpiai főműsoridős közvetítések csak tovább növelik majd a sportág népszerűségét.