Strandröplabda
Strandröplabda

Strandröplabdában a magyarok nem vesznek részt a riói olimpián, ugyanis egyetlen páros sem szerepelt a világranglistán, amelyről kvótát lehetett szerezni. Az ötkarikás játékok egyik legfiatalabb sportágában korábban született magyar vonatkozású siker: első alkalommal, 1996-ban, Atlantában a férfiak között Karch Kiraly, azaz Király Károly győzött Kent Steffes oldalán amerikai színekben.

Szabályok

Lebonyolítási rend: a 24 kettős hat négyes csoportban küzd, melyekből az első kettő, illetve a két legjobb harmadik jut tovább automatikusan. A további négy harmadik helyezett pótselejtezőt játszik a legjobb 16 közé kerülésért. Innentől kezdődik az egyenes kieséses szakasz. Vagyis majdnem mint a futball-Eb-n.

Régebben a rendes röplabdából öregedtek vagy pártoltak a strandra a játékosok, közel 20 éve viszont nagyon felfejlődött a sportág, és igazi specialistákat nevelt ki.

A strandröplabda lényege, hogy homokon játsszák, vagyis Riónál ideálisabb helyszín nincs: a meccsek a Copacabanán lesznek, ahol építettek egy arénát a tornának. Bár csak átmeneti a stadion, de 12 ezer férőhelyes és nagyon magas. A hangulat olyan lesz, mint egy US Open-döntőn a teniszben. 

Pláne, hogy a nők között brazil páros is esélyes a győzelemre - Bárbara Seixas és Ágatha Bednarczuk - , így a hazaiak kivételes figyelemmel fogják követni az eseményt.


Strandröplabda

Összlétszám: 96 fő, 24-24 páros
   

Versenyszámok: férfi és női verseny
    Indítható versenyzők egy országból: 2 duó 
    Helyszín: Strandröplabda Aréna
    Időpont: augusztus 6-18.
   

Címvédők és a legutóbbi világbajnokok:
    férfiak:
Londoni bajnok: Julius Brink, Jonas Reckermann (Németország)   
2015-ös világbajnok (Hollandia): Alison Cerutti, Bruno Schmidt (Brazília)
    nők:
Londoni bajnok: Misty May-Treanor Kerri Walsh Jennings (Egyesült Államok)   
2015-es világbajnok (Hollandia): Bárbara Seixas Ágatha Bednarczuk (Brazília)