Tekvondó
Tekvondó

A világszerte népszerű dél-koreai küzdősport 2000-ben vált teljes jogú olimpiai sportággá, a hagyományokhoz híven Rióban is 4-4 súlycsoportban rendeznek versenyeket a nők és a férfiak számára.

Talán meglepő, de a taekwondo viszonylag fiatal harcművészet és sportág. Az 1950-es években született meg, a tradicionális koreai harcművészetek, önvédelmi technikák és a japán karate elemeinek felhasználásával. Szülőatyjának a dél-koreai hadsereg egy tábornokát tartják, aki elsősorban a katonák számára próbált meg létrehozni egy új önvédelmi rendszert.

A taekwondóból a Nemzetközi Taekwondo Szövetség - viccesen félreérthető angol rövidítésben "WTF" - erőfeszítéseinek köszönhetően vált világszerte űzött versenysport, amely bemutatkozó sportágként az 1988-as szöuli olimpián - tehát a taekwondo szülőhazájában - szerepelhetett először, majd 2000-ben vált a hivatalos program részévé.

Szabályok

Az olimpián is érvényes szabályok szerint a küzdőfelek az érvényes találati felületekre bevitt ütések és rúgások segítségével szerezhetnek pontokat, erre három kétperces menet áll rendelkezésükre, köztük egyperces szünetekkel.

Az érvényes felület a törzset és a fejet foglalja magába,

a sportolók a küzdelmek alatt a ruházatukon felül  elektronikus találatjelző mellényt viselnek.

A győzelmet több szerzett ponttal, illetve kiütéssel is el lehet érni, míg négy büntetőpont begyűjtése a szabálytalan versenyzőt leléptetését jelenti. A pontozási rendszer ösztönzi a látványos technikák használatát, amelyek sikeres végrehajtásáért több pont jár.

Az olimpiai tornán mind a női, mind a férfi súlycsoportokban 16 versenyző indul, a döntőbe egyenes kieséses küzdelmeken át vezet az út. Bronzéremből kettőt is osztanak, értük az elődöntők vesztesei vívhatnak meg a vigaszágon bekerülő egy-egy versenyzővel.

Magyarok?

Az első három olimpiai tornát a dél-koreaiak dominálták, összesen 9 aranyérmet szerezve, ám az elektronikus pontozás 2012-es bevezetése teljes kiegyenlítődést hozott a sportágban. Athénban mind a nyolc versenyszámban más-más nemzetiség képviselője szerezte meg a győzelmet.

A riói olimpián az iráni csapat tűnik a legerősebbnek, a nőknél egy, a férfiaknál két számban is ők számítanak legfőbb aranyesélyesnek. A hagyományosan nagyhatalomnak számító ázsiai országok mellett roppant erős versenyzők képviselik Törökországot, Szerbiát, Oroszországot, Nagy-Britanniát, illetve a látványos stílusa és országváltása kapcsán elhíresült angol Aaron Cook személyében Moldáviát is. 

Magyarországot először és utoljára Salim József képviselte taekwondóban az olimpián, a korábban dán színekben versenyző sportoló a 2000-es Sydney-i játékokon ötödik helyezést ért el légsúlyban.

(Borítókép: Clint Hughes/Getty Images))