Torna, szer
Torna, szer

A torna az egyik alapsportág, mindig is része volt az olimpiai játékoknak, 1896 óta egyszer sem hiányzott a programból. A magyar sportolók összesen 15 olimpiai bajnokságot nyertek, emellett 11 ezüst- és 14 bronzérmet is szereztek. A torna ezzel az ötödik legsikeresebb magyar sportág az olimpiákon.

 A legutóbbi érmet Berki Krisztián nyerte, 2012-ben lett a lólengés olimpiai bajnoka. A londoni címét nem védheti meg, mert a világbajnokságon elrontotta gyakorlatát, és a kegyetlen kvalifikációs rendszer miatt ki sem jutott Rióba. Londonban három tornászunk volt, Berki mellett Hidvégi Vid és Böczögő Dorina versenyzett. A mostani olimpián csak két magyar tornász indul, Hidvégi újra kijutott, nőknél Kovács Zsófia képviselheti Magyarországot. Hidvégi ugyan összetett tornászként kvalifikálta magát, de csak lólengésben indul. Kovács mind a négyben megmutatja magát.

A két magyar olimpikon bemutatására Altorjai Sándort, a Magyar Torna Szövetség főtitkárát kértük segítségül.

Hidvégi Vid

Régóta ott van a világ élvonalában, sokszor döntőzött Eb-ken és vb-ken, 4.-5.-6. helyeket szerzett. Érett versenyző, mindig hozza magát. Londonba és Rióba is az egyéni összetett versenyben tudott kijutni. Nagyon szorgalmas, szimpatikus versenyző, kint tanult Angliában, ezért is elismert a tornászvilágban, sok kapcsolattal rendelkezik.

Az edzőjével most egy 6,6-os vagy annál magasabb kiinduló pontszámú gyakorlattal készülnek, majd a selejtezőben döntik el, melyikkel indulnak a döntőben, ha az összejön. Meglehet, 19-re lapot húznak, de mindig az adott nap dönti el, mit választanak.

A ló a leglabilisabb szer a tornában, nehéz megmondani, mire elég a gyakorlata. Tíz-tizenkét versenyző is esélyes a döntőre. Sokszor pszichésen nagyobb teher a bekerülés, mint az ottani szereplés. Akkor egy szikla leesik a szívéről, a döntőben pedig tudja, hogy mit kell tennie, nem nyeretlen kétévesként versenyzik. Ismeri a csarnokot, a körülményeket, részt vett a riói tesztversenyen. Ez sokat számíthat.

Kovács Zsófia

Fiatal versenyző, elsőéves felnőtt, az idei Eb-n ismerték meg a nevét, felemáskorláton az ötödik lett, a női csapattal pedig nyolcadik helyen végzett. A nem hivatalos egyéni összetett versenyben a harmadik volt. A nemzetközi pontozó világ felfigyelt rá és a női csapatra, ez a fajta elismertség minden versenyen sokat hozhat.

Az ugrásán fejlesztettek, az Eb-n egy nagy nehézségűt és egy gyengét mutatott be. Az olimpián szűrtebb a mezőny egy vb-hez képest, de azért ott lesznek olyanok, mint a svájci Giulia Steingruber, vagy a torna nagyasszonya, Csuszovityina. Az ugrásban a leérkezés a nagyon fontos, egy ellépés már több helyezést jelenthet, de Kovács nagyon pontosan képes beleállni az ugrásaiba. Mind a négy szeren igazán jó teljesítményt nyújthat, felemáskorláton is szép gyakorlata van, de a döntőhöz nagyon nehéz lesz közel kerülni, a kínaiak, amerikaiak két-két versenyzővel mindenhol ott lehetnek. Kovács kellemes meglepetés lehet, fiatal, nem nyomasztja a termet, és a tesztversenyről már ő is ismeri a termet.

Magyar legek

A lólengés a legeredményesebb magyar szám, Berki előtt Magyar Zoltán két olimpiát nyert (1972, 1976), de 1932-ben Pelle István nyitotta a sort. A legkülönlegesebb aranyat azonban Borkai Zsolt szerezte, 1988-ban hármas holtversenyt hirdettek Szöulban, a dobogó tetején a magyar tornász mellett a szovjet Dmitrij Bilozercsev és a bolgár Ljubomir Geraszkov állt.

A legeredményesebb magyar tornász az ötszörös olimpiai bajnok Keleti Ágnes. 1952-ben egy, 1956-ben négy aranyérmet szerzett, de van még két ezüstje és egy bronza is.

Lógnak a szeren

A szertornában tizennégy érmet osztanak, a férfiak hat szeren, talajon, nyújtón, gyűrűn, korláton lólengésben és lóugrásban versenyeznek, a nőknek csak négy szeren, talajon, gerendán, felemáskorláton és lóugrásban osztanak aranyat, mindkét nemnél hirdetnek összetettben és csapatversenyben is eredményt.

A torna pontozásos sportág, az összpontszámot egy-egy gyakorlat nehézsége – minden egyes elemnek megvan az értéke – és a kivitelezés minősége határozza meg.

Fontos tudnivalók a tornaversenyekről:

Összlétszám: 196 fő, 98 férfi és 98 nő
Versenyszámok: férfi és női csapatverseny, egyéni összetett, valamint szerenkénti viadal (férfiak: talaj, ugrás, gyűrű, lólengés, korlát, nyújtó, nők: talaj, ugrás, gerenda, felemáskorlát)
Lebonyolítási rend: a selejtezőből a csapatverseny fináléjában és a szerenkénti döntőkben is a legjobb nyolc, az egyéni összetett végső szakaszában pedig a legjobb 24 szerepelhet.
Helyszín: Rio Olimpiai Aréna

Időpontok:
augusztus 6.: férfi csapat és szerenkénti selejtező
augusztus 7.: női csapat és szerenkénti selejtező
augusztus 8.: férfi csapat döntő
augusztus 9.: női csapat döntő
augusztus 10.: férfi egyéni összetett döntő
augusztus 11.: női egyéni összetett döntő
augusztus 14.: férfi talaj és lólengés, női ugrás és felemás korlát döntő
augusztus 15.: férfi ugrás és gyűrű, női gerenda döntő
augusztus 16.: férfi korlát és nyújtó, női talaj döntő

Címvédők és a legutóbbi világbajnokok:    

férfiak:

egyéni összetett:
Londoni bajnok: Ucsimura Kohei (Japán)
2015-ös világbajnok (Glasgow): Ucsimura Kohei (Japán)

csapat:
Londoni bajnok: Kína
2015-ös világbajnok (Glasgow): Japán

talaj:
Londoni bajnok: Co Kaj (Kína)
2015-ös világbajnok (Glasgow): Siraj Kenzo (Japán)

lólengés:
Londoni bajnok: BERKI KRISZTIÁN
2015-ös világbajnok (Glasgow): Max Whitlock (Nagy-Britannia)

gyűrű:
Londoni bajnok: Arthur Nabarrete Zanetti (Brazília)  
2015-ös világbajnok (Glasgow): Elefteriosz Petruniasz (Görögország)

ugrás:
Londoni bajnok: Hak Szon Jang (Koreai Köztársaság)  
2015-ös világbajnok (Glasgow): Ri Sze Gvang (Koreai NDK)

korlát:
Londoni bajnok: Feng Cse (Feng Zhe, Kína)
2015-ös világbajnok (Glasgow): Jo Hao (Kína)

nyújtó:
Londoni bajnok: Epke Zonderland (Hollandia)
2015-ös világbajnok (Glasgow): Ucsimura Kohej (Japán)

nők:
egyéni összetett:
Londoni bajnok: Gabrielle Douglas (Egyesült Államok)
2015-ös világbajnok (Glasgow): Simone Biles (Egyesült Államok)

csapat:
Londoni bajnok: Egyesült Államok
2015-ös világbajnok (Glasgow): Egyesült Államok

ugrás:
Londoni bajnok: Sandra Raluca Izbasa (Románia)
2015-ös világbajnok (Glasgow): Marija Paseka (Oroszország)

felemás korlát:
Londoni bajnok: Alija Musztafina (Oroszország)
2015-ös világbajnok (Glasgow): Fan Jilin (Kína), Viktorija Komova (Oroszország), Darija Szpiridonova (Oroszország), Madison Kocian (Egyesült Államok)

gerenda:
Londoni bajnok: Teng Lin-lin (Kína)
2015-ös világbajnok (Glasgow): Simone Biles (Egyesült Államok)

talaj:
Londoni bajnok: Alexandra Raisman (Egyesült Államok)
2015-ös világbajnok (Glasgow): Simone Biles (Egyesült Államok)