Volt egyszer egy magyar gyeplabda-válogatott

K EPA20120802021
2016.08.02. 15:46

A tornán 12 női és 12 férfi csapat vesz részt, csapatonként 16 gyeplabdázóval, így összesen 192-en indulnak a versenyen. A résztvevőket két hatos csoportba osztották, ahonnan a körmérkőzés után a négy-négy csapat jut a negyeddöntőbe. Innentől egyenes kieséses rendszer következik. A gyeplabda 1908-ban szerepelt először az olimpián, 1912-ben kimaradt, majd 1924-ben újra. 1928-tól folyamatosan helyet kap a programban, a nők 1980-ban csatlakoztak.

A szabályok

  • A futballhoz hasonlóan két 11 fős csapat játszik egy hasonló méretű, azaz 91,4x55 méteres pályán, amely középvonallal és két negyed vonallal tagolt. A kapu előtt egy 14,63 méteres sugarú félkör található, a kaputól 6,475 méterre pedig a büntetőpont.
  • A kapus fejvédőt, kéz és lábvédőt visel.
  • A játékosok ütője a bal oldalán lapos, hajlított fejből áll. A labdához kizárólag az ütő lapos oldalával lehet hozzáérni. Az ütőnek át kell férnie egy 51 milliméter belső átmérőjű karikán.
  • A mérkőzéseket műfüvön játsszák.
  • A mérkőzéseket két 35 perces félidővel, közte 15 perces szünettel rendezik.
  • A labdaszerzés csak úgy történhet, ha az nem veszélyezteti az ellenfél testi épségét.
  • A mezőnyjátékosoknak lábbal szándékosan tilos a labdához érni.

A körön kívüli szabálytalanságokért szabadütés jár. A körön belüliért pedig büntető korner, de akkor is, ha egy csapat a negyed vonalán belül követ el szándékos szabálytalanságot.

A büntetőkornernél az alapvonalról adhatja be a labdát a támadó csapat játékosa egy társától, míg a védekezők közül maximum öten az alapvonal mögött helyezkednek. A beadás pillanatában már kifelé rohanva megakadályozhatják az esetleges gólt.

A büntetőgól biztonsági okokból csak akkor érvényes, ha labda nem haladja meg a 460 mm-es magasságot (a kapuban ilyen magas palánk van elhelyezve). A labdát nem lehet térd feletti magasság felett kapura ütni, de a sebesség nincs korlátozva.

Háromféle színű kártyával büntethet a közreműködő két játékvezető. Aki zöld kártyát kap, 2 perces kiállításra számíthat, aki sárgát minimum 5 perces kiállítást kap, a piros pedig a végleges kizárást jelenti.

A magyarok

A magyar válogatott eddig csak egyszer indult. A férfi csapat 1936-ban a csoportjában harmadik lett és nem jutott tovább. Apró siker, hogy a mieink 3-1-re legyőzték az Egyesült Államokat.