Újabb magyar arany: olimpiai bajnok a kajak női négyes 500 méteren

15
2016.08.20. 14:48 Módosítva: 2016.08.20. 15:00

Olimpiai bajnok lett kajak négyes 500 méteren a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Fazekas-Zur Krisztina, Csipes Tamara összetételű magyar csapat, amely ezzel a nyolcadik riói aranyat nyerte. Remekül kezdtek a magyar nők, már a futam elején élre álltak, kis előnnyel, de vezettek a németek előtt. Aztán a végén már egy beülő volt az előny, és nagy csatában sikerült címvédés. A magyarok 1:34.482-vel értek célba, a 2. német egységre majdnem egy teljes másodpercet vertek. 

Megvédte tehát londoni olimpiai bajnoki címét a női kajak négyes. Akkor Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin és Fazekas Krisztina ült a hajóban, a visszavonuló Kovács helyére került be Csipes Tamara, aki az egyetlen volt ebből a csapatból, akinek még nem volt olimpiai aranya. Most már van.

Kozák az ötödik, Szabó a harmadik, Fazakas-Zur Krisztina pedig a második aranyát nyerte.

A Kozák, Szabó duó és Kozák Danuta egyéni első helye után a szakág a harmadik olimpiai aranyát gyűjtötte be, és legutóbb az idei, moszkvai Európa-bajnokságon fordult elő, hogy ebben a három számban magyar álljon a dobogó legfelső fokára.

A női K4 500 méter 1984 óta szerepel a programban, akkor az ismert politikai okokból nem indultunk a Los Angeles-i olimpián, és egy román egység nyert. Az azóta megrendezett hét olimpián hatszor állhatott dobogóra magyar egység, ebből kétszer nyertünk aranyat. Az elsőt 1992-ben, Barcelonában, a másodikat pedig a már emlegetett londoni versenyen.

1988-ban a Géczi Erika, Mészáros Erika, Rakusz Éva, Kőbán Rita négyes az NDK-sok mögött lett második. Abban a hajóban már ott volt a sportág legeredményesebb sportolója, Birgit Fischer. 1992-ben a Kőbán Rita, Dónusz Éva, Mészáros Erika, Czigány Kinga összetételű csapat a németeket megelőzve lett olimpiai bajnok. 1996 volt a legrosszabb évünk, a Kőbán helyére beülő Mednyánski Évával evező csapat csak a 9. lett a döntőben.

Utána pedig három olyan olimpia jött, amikor három ezüstöt nyertünk és mindig a németektől kaptunk ki. 2000-ben a Kőbán, Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, 2004-ben a Kovács, Szabó Szilvia, Viski, Bóta Kinga, 2008-ban pedig a Kovács Katalin, Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Janics Natasa egységgel.

Világbajnokságon 200 magyar aranyérem született eddig. Ebből a K4-es 500 méteres csapat eddig 11-szer lett első. Az elsőt az az 1986-os vb-n Géczi, Mészáros, Kőbán Rakusz összetételű csapat nyerte. A 2000-es évektől dominál a magyar csapat, 2009-től csak a legutóbbi vb-n nem sikerült az arany, akkor a fehéroroszok előztek meg minket.

(Borítókép: Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Fazekas-Zur Krisztina és Csipes Tamara,  a magyar kajak négyes az 500 méteres döntőben. Fotó: Huszti István/Index)