A kormány szerint ezért jár 3 milliárd magyar adóforint az FK Topolyának

2017.02.02. 06:46

Szabó Tímea, a PM országgyűlési képviselője azt kérdezte Seszták Miklós nemzeti fejlesztési minisztertől, hogy milyen szakmai indokkal magyarázható a Délvidéki Futball Akadémia 3 milliárd forintos támogatása.

A miniszter nevében államtitkára, Fónagy János válaszolt, kicsit csapongva. Szemezgetnénk azért belőle pár részletet, kiegészítve néhány kötözködő kérdéssel, megjegyzéssel.

„A labdarúgás, ezen belül a határon túli fiatal magyar nemzedék tehetséggondozása, szervezett, szakmai alapon történő képzése nemzeti ügy."

Az FK Topolya felnőtt csapatának jelenleg egy, legfeljebb két magyarul beszélő játékosa van.

„Ennek megvalósítása összetett feladat, amely szervezési, működési és infrastrukturális fejlesztéseket tesz szükségessé. A kérdéses program nem egy település érdekeit szolgálja, hanem a térség több klubjának fejlesztését tűzi ki célul."

Nem lett volna hatékonyabb és egyszerűbb a Topolyától alig 30 kilométerre lévő tóthfalui Nyers István Akadémiát fejleszteni? Az intézményt 2011-ben alapították, és évek óta a Ferencváros szakmai felügyeletével képzi az utánpótlást. Viszont az is igaz, hogy nincs partneri kapcsolata Orbán Viktor csapatával, a Puskás Akadémiával.

„Az egyesületben dolgozó 15 edző közül 11 magyar."

Az egyesület honlapján szereplő 8 edző közül viszont csak 3-nak van magyar neve (vastaggal kiemelve).

U11 - Nedić Nedo

U13 - Andreučić Leo

U14-15 Nađpal Tibor (trener)

U16-17 - Laličić Goran, Milutin Miroslav

U18-19 - Matok Robert (trener), Farago Silard (trener golmana)

szakmai stáb vezetője - Radovan Krivokapić

A TSC több mint 150 gyerekkel foglalkozik, a tömegesítést, az utánpótlásképzés legfontosabb szervezeti struktúráját tekintve a Vajdaság harmadik legjobb utánpótlás nevelő egyesülete."

A támogatás céljának szempontjából nem lett volna fontosabb információ, hogy hány magyar származású gyerek sportol a klubnál?

Képzési rendszerükből került ki a jelenlegi szerb válogatott csapatkapitánya, az angol Premier League-ben szereplő Southampton középpályása, Dusán Tádity."

Aki 14 éves kora előtt játszott Topolyán. A program célja egyébként az volna, hogy szerb válogatottakat neveljenek a magyar adófizetők pénzén?

A TSC jó kapcsolatot ápol a Szegeddel és az MTK-val is. Könyves Norbert így került Topolyáról az MTK-ba, ő ma már a Debrecent erősíti akár csak Takács Tamás, aki , szintén játszott a TSC-ben. A sort még nagyon hosszan folytathatnánk..."

Takács Tamás 21 éves korában 5 hónapig volt a Topolya labdarúgója, kölcsönben. A csapat színeiben 4 hivatalos meccsen lépett pályára. Ha ő a második a listán, kíváncsiak lennénk, kivel folytatódik a hosszú felsorolás.

Szabadkán és Topolyán minden évben megrendeznek egy U19-es nemzetközi válogatott labdarúgó tornát, melyen Szerbia, USA, Belgium, Franciaország, Izrael válogatottja mellett szinte minden évben részt vesz Magyarország válogatottja is. A mérkőzések nagy részét hazánk csapata Topolyán játssza, ahol az edzők szerint otthon érzik magukat, szurkolóik is vannak."

A magyar válogatott a nyáron részt vett egy nemzetközi tornán, ahol rengeteg szurkolója volt, és otthon érezte magát. Marseille-ben is építünk egy akadémiát?

IMG 1932

A TSC utánpótlás képzési rendszere magyar rendszerben már akadémiai szintet jelent."

A TSC tulajdonosa viszont arról tájékoztatott, hogy a magyar államtól kapott pénzből fogják megépíteni az akadémiát, például a hozzá szükséges pályákat. Ha már így is akadémiai szintű a képzés, miért kell továbbfejleszteni?

A magyar kormány egy központi akadémia megépítésével támogatja a térséget és a gyermekeket. A térségben lévő kluboknak segítséget ad, melyek az akadémiára is irányítják a gyerekeket, ezért a régió fejlesztése legalább olyan fontos, mint a központi akadémia létrehozása."

A partneri szerződés értelmében viszont a Topolya az akadémiájáról a Puskás Akadémiához irányítja majd tehetséges a gyerekeket. Tényleg a szerbiai magyar kisebbség érdeke volna, hogy a legtehetségesebb játékosok elhagyják a Vajdaságot, azt a jövőképet sugallva, hogy az érvényesüléshez Magyarországra kell költözni?