Okosnak hitték magukat, csak öngólt lőttek: húszat

2017.02.27. 15:51

Nehezen felfogható, mit is gondoltak annak a két bandycsapatnak a játékosai, akik az orosz Szuperligában összesen húsz öngólt ütöttek, így próbálva elkerülni a nehezebb ellenfelet a következő körben.

A Guardian cikke szerint a bundameccset Arhangelszkben játszották, ahol a Vodnyik fogadta a Bajkal-Energija csapatát. A meccsből még 22 perc volt hátra, 0-0 volt az állás, amikor a hazaiak egyik játékosa, Oleg Pivovarov öngólt ütött, nem is egyet, gyors egymás után hármat.

Erre a vendégcsapat úgy reagált, hogy egymás után kilencszer küldte saját kapujába a labdát. De belehúzott a Vodnyik, és az utolsó hét percben gyorsan még nyolc öngólt bevágott, így 11-9-re elveszítette a meccset.

A csalás persze nem marad büntetlenül. Az orosz szövetség elnöke, Borisz Skrinnyik közvetlenül a meccs után kijelentette, komoly szankcióra számíthat mind a két csapat, természetesen az eredményt azonnal törölték.

A bandy – más néven: jéglabda – a jégkorong és a futball keveréke. Egy futballpálya méretű jégpályán játsszák, a futballhoz hasonlóan kétszer 11 játékosnak egy labdát kell az ütővel az ellenfél kapujába juttatni. A meccs a futballal megegyezően kétszer 45 percig tart.

A sportban azért többször előfordult, hogy gyenge teljesítménnyel próbálták az eredmények alakulását befolyásolni. Ilyen volt a 2012-es olimpia tollaslabdabotránya, amikor a dél-koreai, kínai és indonéz csapat játékosai hibáztak szándékosan. Mindegyiket kizárták. 2002-ben, egy madagaszkári futballmeccsen 149 öngólt rúgtak a Stade Olympique de l'Emyrne játékosai, így tiltakozva az igazságtalan bírói ítéletek ellen.