Berki Krisztiáné a legjobb gyakorlat, mégis csak ezüstérmes

2017.04.22. 14:33

A kolozsvári torna Európa-bajnokság szombati versenynapján Berki Krisztián mutatta be a legjobb gyakorlatot lólengésben.

Meglepetésre azonban 14,9 pontot kapott.

Mivel az orosz David Beljavszkijt 15,1-re értékelték, ezért a 2012-ben olimpiai bajnok magyar második lett.

A magyarok óvtak. A szóbelit elutasították, ezért írásban is benyújtotta Sóvágó Lajos kapitány. Ha azt is elutasítják, a kapitány azonnal jelezte: jogi útra terelik az esetet. Este hat után kiderült, ezt is elutasították. 

Az eredményhirdetés ugyanakkor már megtörtént, és nem hallhattuk a magyar Himnuszt.

A mieink vitatják Berki 0,3 büntetését. Az újpesti versenyző azért kapta ezt, mert nem kezdte el időben a gyakorlatát. Nem sokat késett, körülbelül két másodpercet.

A magyarok úgy vélik, hogy a szerhez szólítás és a gyakorlat között megfelelő idő telt el. A másodpercek azonban már akkor peregtek, amikor nem kellett volna, hogy egyáltalán járjon az óra.

30 másodperc áll rendelkezésre valamennyi tornásznak a gyakorlat előtt. Amikor a nevét mondták, most körülbelül már csak 20 másodperc volt.

A 7 másik versenyzőnél a szólításkor indult el az óra, ahogy a szabály is előírja. Szinte még soha nem fordult elő a sportág történetében, hogy ilyen eset előfoduljon.

Mivel a vezetőbíró orosz, és a későbbi aranyérmes is, nem lesz egyszerű az igazunk érvényesítése. 

Ha nem vonták volna le a magyartól a büntetőtizedeket, akkor természetesen Berkié az aranyérem, pályafutása során hetedszer nyert volna Európa-bajnokságot. Így visszatérése nem sikerült tökéletesre.

Berki hiányzott a riói olimpiáról, nem jutott ki - vállműtét is hátráltatta -, ezért nem tudta megvédeni a címét. De már akkor jelezte, hogy felkészül 2020-ra, Tokióra.

"Az egyik szemem a sír, a másik nevet. Mert meg tudtam ismételni a gyakorlatot, ahogy a selejtezőben egyszer már előadtam. Ha nincs a levonás, ugyanannyit kaptam volna, 15,2-t, mint pár napja. Nagy mélypontról jöttem vissza, és újra ott vagyok a dobogón, nézhetem innen is ezt az ezüstöt. A tévénézők miatt viszont máshogy járt az óra, hamarabb indították, mint más esetben. Szoktam erre figyelni, most nem tettem meg" - magyarázta Berki az M4-nek.