Rámozdulunk a 2026-os téli olimpiára

2017.05.17. 09:27

Magyarország visszavonta 2024-es nyári olimpiai pályázatát - már csak Los Angeles és Párizs van versenyben -, a Bors azonban úgy tudja, hogy az olimpiai álom nem ért véget, és most már a 2026-os téli olimpia a célpont.

Egy hóember Kékestetőn 2017. április 18-án.
Egy hóember Kékestetőn 2017. április 18-án.
Fotó: Komka Péter / MTI

Nem egyedül, hanem az osztrákokkal közösen, és értelemszerűen az alpesi számokat vagy például a biatlont ők rendeznék meg, míg nekünk korcsolyázó versenyek jutnának, és a jégkorongmeccsek egy része.

Kósa Lajos, a Magyar Korcsolyázók Országos Szövetségének elnöke azt tudatta sms-ben az ATV-vel, hogy nem pályázunk.

A Magyar Olimpiai Bizottság is reagált. "Elképzelhetőnek tartom, hogy egy-egy magyar szempontból sikeres téli sportág szövetségében felmerülhet egy esetleges téli olimpia magyarországi rendezésének ötlete, de a Magyar Olimpiai Bizottság vezetésének ezt a szándékot még nem jelezték" - fogalmazott Fábián László, a MOB főtitkára.

Az Agenda 2020 - a gazdaságos olimpia elve - megengedi, hogy két ország közös pályázatot nyújtson be.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a 2022-es olimpiát Pekingnek adta, és a döntéshozókat sokkolta, hogy a lengyel Krakkó és az ukrán Lviv mellett a skandináv országok is visszaléptek.

Az akkori vesztes Almati 2026-ra is pályázik az eddigi hírek szerint, de Kanada és az Egyesült Államok is fontolgatja, ahogy Törökország is. A skandináv országokban azonban megint gyorsan elhalt a gondolat.