Valakik oxigénpalackot lopkodnak a Himaláján

2017.05.26. 18:06

Egyre több oxigénpalack tűnik el a Csomoglungma magasabban fekvő táboraiból, írja a BBC. A dolog aggasztja a hegymászókat és a serpákat is, hiszen mindenki csak annyi oxigént és vizet visz magával, amire feltétlenül szüksége van - ha ellopják, az a hegymászók életébe kerülhet.

A tolvajok állítólag éjszaka leverik a lakatot a sátrakról, és nem csak oxigénpalackokat, hanem ételt és akár főzéshez használt gázpalackokat is elvisznek. A lopásokról sokan közösségi médián írtak, egy tapasztalt mászó, Tim Mosedale például azt írta Facebookon, hogy

csak múlt héten hét palack tűnt el a táborukból. 

Ez annyi, amennyit egy hegymászó átlagban elhasznál az egész túra alatt. A palackokra általában csak a harmadik tábortól, a magashegyi részeken van szükség, és minimum 5 órán át kitartanak.

Szakértők szerint az vezethetett idáig, hogy egyre több tapasztalatlan túravezető és amatőr hegymászó látogat el az Everesthez. Ha valakit meglopnak, a legtanácsosabb visszafordulni, mondta a BBC-nek Nima Tendzsi serpa, aki szerint a jelenség nem új, de mostanában sokkal gyakoribb: ő maga már 2012-ben találkozott vele, mikor a megfogyatkozott oxigénkészlet miatt a saját palackját kényszerült odaadnia a vezetett hegymászónak.

Egyelőre még senkit nem kaptak rajta a lopásokon, de a veterán serpák szerint olyanokról lehet szó, akik nem készültek fel a mászásra, nincs náluk elég oxigén, és ezért inkább ellopják valaki másét. 

Az idei tavaszi szezonban egyébként már 10 mászó meghalt: egy amerikai hegymászó a csúcs közelében halt meg, egy indiai pedig visszatérés közben tűnt el. A nepáli hatóságok egyelőre 5 ember halát tudták megerősíteni. A nepáli hatóságok a mostani szezonban már közel 400 hegymászónak adtak engedélyt a hegy megmászására.