Vége a sportban az alkoholtilalomnak

2017.10.02. 11:29

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) a múlt héten hirdette ki, hogy 2018-ban mik lesznek a tiltott szerek. Nagy változások nincsenek, de az amúgy is csak néhány sportban ellenőrzött alkohol lekerült róla.

Az alkohol a WADA listáján korábban szerepelt, de csak íjászatban, autósportban, motorcsónakozásban és légi sportokban volt tiltott, persze ott is csak versenyen. Az új szabályozás szerint ezentúl a nemzeti doppingellenes szervezeteknek nem kell majd alkoholra vizsgálatot elvégezniük, de a sportszövetségek kérésére külön tesztelhetnek alkoholra.

GettyImages-588151786

Az Íjász Világszövetségnek nem tetszik, hogy lekerült a tiltás. Nem attól félnek, hogy esetleg részeg sportolók összevissza lövöldöznének másokat veszélyeztetve, hanem az alkohol tényleges doppinghatásától. Közleményükben egy 1980-as években készült tanulmányra hivatkoznak, amely kimutatta a teljesítményfokozást. Az alkoholnál a mennyiséget kell jól eltalálni. Jól adagolva a célzáshoz kellő nyugodtságot és lelassult szívverést biztosít.

A világszövetség a WADA döntése ellenére továbbra is tiltja majd az alkoholt, sőt azt várja, hogy nemzeti szinten még több vizsgálat lesz rá, igaz több helyi doppingellenes szervezet megtagadta korábban ennek a tesztnek az elvégzését.