Hosszú Katinka dominanciája tényleg elképesztő

2017.07.24. 08:07

Hosszú Katinka 200 vegyesen úszta legelső világrekordját, megkönnyezte a medencében a két évvel ezelőtti kazanyi vb-n, amikor 3 századdal megjavította Ariana Kukors korábbi idejét.

Ez volt az a rekord, amire annak idején, a 2009-es római világbajnokságon azt mondták, nagyon sokáig fog élni, mert még az azóta betiltott szuperdresszben úszta az amerikai klasszis. Aztán kiderült, mindössze 6 év jutott neki, és máris eltűnt.

Hosszú 2013-ban nyerte először a 200 vegyest Barcelonában - az volt az első vb-aranya Shane Tusuppal, aki akkor még nem is volt a férje -, a Duna Arénában hétfő este tehát triplázhat. Sorrendben háromszor megnyerni ugyanazt a számot csak a legnagyobbaknak szokott sikerülni. Magyarok közül például csak Gyurta Dánielnek. Darnyi Tamásnak vagy Kovács Áginak is csak egyszer sikerült megvédenie a győzelmét.

A Hosszúnál 6 évvel fiatalabb brit Siobhan O'Connor az olimpián 3 tizedre volt tőle, most sokkal nagyobb volt a különbség az elődöntőben. Akkor 2:06,58 volt a magyar versenyző ideje.

A mostani vb-n O' Connor alig tudott 2:10 alá kerülni, az amerikai Margalis közelítette meg leginkább Hosszút, mert neki 2:08,70 volt az ideje. Az Iron Aquatics versenyzője 2:07,49 után délután 2:07,14-gyel ért célba.

A döntős tippünk kicsit átíródott egyébként, mert 2:10,15-tel lehetett bejutni, a bronzérmes tippet viszont tartjuk, ahogy azt is, Hosszú átírja a rekordot. Noha nem lesz könnyű dolga, mert a 100 hát elődöntője után kell felülmúlnia a világot, és legyőznie ismételten önmagát.

A másik magyar indulónak, Jakabos Zsuzsának másfél másodperccel kellett volna javítania egyéni legjobbján, hogy döntős lehessen.