Ha már úszóváltó, leleplezünk egy 9 éves rejtélyt

2017.07.25. 07:15

A kiváló hajrával vb-bronzérmes magyar férfi váltó tagjai is beszéltek arról, mekkora segítség lehet olykor egy-egy hullám, amit jól kell meglovagolni. A pályának azt a részét kell ugyanis választani, ahol segít az áramlat, és erőt lehet gyűjteni.

Erről jutott eszünkbe minden idők egyik legnagyobb 4x100-as döntője, amikor a pekingi olimpián az amerikaiak az utolsó 25 méteren lehagyták a franciákat.

Alain Bernard úszott az éllovas franciáknál, nem is volt kevés az előnye, aki ráadásul akkor százon a világcsúcstartó volt, a váltó után következő egyéni versenyt meg is nyerte.

Akkor azonban hiába vezetett, egyszerűen elfogyott a hajrára, huszonöttel a vége előtt az amerikai Lezak elment mellette.

Hogy egészen pontosan mi történt, arra Sós Csaba, a jelenlegi szövetségi kapitány adott kimerítő választ.

„Bernard akkor a leggyorsabb úszó volt, de messze nem annyira dörzsölt, mint Lezak. Aki azonnal észrevette, hogy a francia a kötél mellett úszik már a falhoz közelítve is, és így olyan hullámot kelt, ami őt jelentősen segíti, és spórolhat az erejével. Mivel neki több ereje maradt, az utolsó 15 méternél bement középre, és könnyedén nyerte meg.

Michael Phelps rengeteg olimpiát, tizennyolcat nyert, de akkor láttam igazán örülni.

Mert ebben ő sem bízott, Lezak azonban nagyszerűen használta ki az adódó lehetőséget. Bernard pedig valószínűleg soha többé nem követi el ugyanezt a hibát. Úgy kell ezt elképzelni, hogy annyi erőt tudott megtakarítani Lezak, hogy 105 méterig is bírta volna az iramot, holott egy száznál az utolsó öt méteren már mindenki nagyon küzd az életben maradásért. Bernardon látszik is, mennyire kiúszta magát, kapkod a levegő után.”

Amikre figyeljen:

  • A videón 4:48-nál fordulnak rá az utolsó ötvenre
  • Lezak a forduló után is rögtön észleli, hogy Bernard közel van a kötélhez, ezért ő is a kötélhez megy és használja a francia hullámát.
  • 5:04-nél, amikor jön a 15 métert jelző piros vonal, akkor hirtelen bevált a pálya közepe felé.
  • Az utolsó métereken sokkal jobb erőben van, és nyer. A franciák - különösen Bernard - nem értik, mi történt.
  • 6:42-nél nagyszerűen látható a videón felülről, hogy Bernard még mindig a kötél mellett van, míg Lezak már nem. Akkor már nem kellett a hullám