Hosszú majdnem egy másodpercet kapna Egerszegitől

2017.07.28. 22:15

Bele szoktam hallgatni, miről beszélgetnek a szurkolók a Duna Aréna felé, vagy éppen onnan jövet. A múlt nagyjai rendre előkerültek az elmúlt pár napban, de most különösen nosztalgikus volt a hangulat. 200 hát, előfutam, és persze Egerszegi Krisztina.

Az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi magyar csúcsával 200 háton sokáig küzdött Hosszú Katinka, amíg a tavalyi olimpián sikerült megelőznie a képzeletbeli vonalat.

Amikor még Egerszegi versenyzett, a mostani lendületes bukófordulóért kizárás járt. Ez a forduló legalább egy másodpercet jelent kétszázon.

Hosszú riói ezüstérmét 2:06,03-as idővel nyerte, természetesen ennyi most a magyar csúcs is.

Egerszegi még az 1991-es Európa-bajnokságon állított fel világcsúcsot 2:06,62-vel, ami 17 évet élt, 2008-ban tudta csak megjavítani a zimbabwei Kirsty Coventry. Az akkor használt dresszeket már betiltották, a londoni olimpián Missy Franklin 2:04,06-ra módosította a rekordot, ami óriási idő.

Egerszegi világcsúcsa még most is a harmadik helyre lenne elegendő, ha a pénteki eredményeket vizsgáljuk. Az egyik nagy favorit, az amerikai Kathleen Baker például elmaradt ettől pár századdal.

Hosszú 2:07,51-es ideje a Duna Arénából pedig majdnem egy másodperccel rosszabb annál, amit Egerszegi a legjobb formájában elért. Amint mondta, elrontotta a fordulóit, nem így tervezte az egész úszást.

A szombati döntőben viszont javíthat, és akár a magyar rekord alá is becsúszhat. 

És még a múlt nagyjairól

Darnyi Tamás 400 vegyesen alkotott maradandót, amit vasárnap rendeznek meg, de ha az előző olimpiához viszonyítunk, és a 4:12,36-os, szintén 1991-ben elért világrekordjához, a tavalyi olimpián hatodik lett volna ezzel a teljesítménnyel. Szinte biztos, hogy a 91-es Darnyi bejutna a vasárnapi döntőbe.

A most szakkomentátor Czene Attila 200 vegyesen nyert Atlantában, idejével most már éppen csak bejutna a legjobb 16 közé.  

Kovács Ági ideje olimpiai aranyérmes ideje (2:24,35) 2000-ből most éppen nem lett volna elég a 200 mell döntőjéhez - ezt szintén péntek délután rendezték -, de ez még mindig hazai rekord.

Gyurta Dániel 2:07,28-as londoni olimpián elért világcsúcsa, amiért aranyérmet is kapott, az ugyancsak pénteki döntőben a második helyre lett volna elég. Gyurta most a 17. időt úszta, ezért nem úszhatott az elődöntőben sem, de ígéri, visszaküzdi magát a világ legjobbjai közé.